8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCea mai veche piaţă din Craiova a ajuns un focar de infecţie

Cea mai veche piaţă din Craiova a ajuns un focar de infecţie

-

În trecut, a fost una dintre cele mai însemnate pieţe ale oraşului Craiova. Amplasată în  zona centrală, era asaltată de comercianţi şi cumpărători. În timp s-a transformat însă într-un spaţiu insalubru, lipsit de activitate. Halele vechi au fost rînd pe rând abandonate, iar prăvăliile au din ce în ce mai puţini clienţi. Este vorba despre Piaţa Veche, ajunsă o adevărată ruină, un focar de infecţie, după ce o parte din hale au fost mistuite de două incendii.


Craiovenii care trec frecvent prin Piaţa Veche, din centrul Craiovei, spun că zona este una insalubră. Halele abandonate, mistuite cu câţiva ani în urmă de un incendiu, sunt o groapă de gunoi. Au fost lăsate de izbelişte şi sunt frecventate de oameni fără adăpost. Puţinele spaţii comerciale rămase deschise îşi găsesc cu greu clienţii. Mare parte din teren unde se găsea piaţa de legume şi fructe a fost retorcedat. Altă parte din teren aparţine primăriei. La fel de încurcată este şi starea juridică a clădirilor. În ciuda faptului că este aproape de centrul oraşului, este un loc pustiu şi plin de mizerie. În ultima perioadă fiind folosit mai mult ca parcare de către şoferii care evită parcările cu plată.

Așa arată Piața Veche la acest moment/foto Claudiu Tudor

Este cunoscut faptul că o parte din halele din piaţă au fost mistuite de flăcări în două rânduri. O dată în toamna anului 2018, când au ars cinci spaţii comerciale. A doua oară,  în primăvara anului 2019, când acelaşi spaţiu a fost cuprins de flăcări.De la aceea dată şi până în prezent nimic nu s-a schimbat aici, în ciuda intenţiei autorităţilor locale de a revitaliza această zonă. Dimpotrivă, piaţa s-a degradat continuu, iar transformările întârzie să apară.

Halele dinspre strada Felix Aderca sunt şi acum în paragină. Aici, gunoaiele se înmulţesc de la o zi la alta, iar trecătorii îşi fac nevoile în interiorul încăperilor părăsite. Zidurile mistuite de flăcări, resturile acoperişului se prăbuşesc pe caldarâm. Grilaje ruginite stau agăţate, gata să pice, iar vitrinele sunt făcute zob. Tabloul este unul dezolant. Gunoiul din interiorul halelor emană un miros greu, de rânced şi mucegai. 

Piața Veche, o ruină

Proiectului de revitalizare a Pieţei Vechi a rămas tot la stadiul de SF 

În 2019, Primăria Craiova a venit cu ideea de a reamenaja Piaţa Veche. S-a făcut un studiu de fezabilitate „Revitalizare Centrul Istoric – zona Piaţa Veche – Felix Aderca“. Punerea pe picioare a acestui proiect s-ar ridica la suma de 12.415.647,38 de lei. Acesta a fost aprobat şi în Consiliul Local. În expunerea de motive anexată HCL 131/2019 se arată că: 

Piața Veche- hală/foto: Claudiu Tudor

„Zona Piața Veche – Felix Aderca face parte din centrul istoric al municipiului Craiova și este situată la confluența dintre centrul istoric și centrul nou al orașului. Scopul revitalizării zonei sus-menționate este dezvoltarea orașului, precum și reabilitarea spațiului urban și integrarea lui în zona centrală a Lipscăniei Craiovei (Zona Pilot).În prezent, zona studiată este destructurată și în paragină ca urmare a dezafectării tarabelor din piață și demolării unor clădiri fără valoarea istorică sau arhitecturală.

Fostele prăvălii, focare de infecție

Piața Veche, loc pentru microbiști și târguri

Ca urmare, zona nu este atractivă pentru comercianți, cumpărători și turiști.Nu aduce valoare calității vieții. Afectează negativ viața locuitorilor din zona centrală și nu continuă activitățile din zona istorică cu impact turistic și comercial.Având în vedere poziția centrală în cadrul orașului și apropierea de stadionul «Ion Oblemenco», locul de desfășurare a numeroase competiții sportive și meciuri de fotbal care atrag un număr foarte mare de spectatori, se consideră necesară amenajarea unui spațiu urban cu rol de grupare / regrupare a publicului acestor manifestări. Și loc de petrecere a timpului liber și de organizare a unor evenimente de tipul târgurilor tradiționale. Asanarea și amenajarea zonei va permite realizarea unui spațiu urban pietonal multifuncțional. Spațiu care să permită întâlnirea unor grupuri mari de persoane și organizarea unor evenimente care atrag un număr mare de vizitatori, turiști și localnici (târguri meșteșugărești, târguri organizate cu ocazia unor sărbători religioase, târguri cu specific culinar, târguri de vechituri etc.), revenindu-se astfel la una din funcțiunile din trecut ale Pieței Vechi“.

Spațiile comerciale au fost abandonate

La acest moment nimeni nu mai ştie nimic despre acest proiect. Am întrebat la Primăria Craiova, dar până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.


Un proiect controversat

Proiectul a iscat discuţii în Consiliul Local la acel moment. Nici la această dată, unii dintre consilieri nu văd cu ochi buni reamenajarea zonei, aşa cum a fost gândită de către administraţia locală craioveană.

„Nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu acest proiect, în ce stadiu se află. Mie îmi miroase a afacere imobiliară. Primăria vrea să cumpere nişte terenuri private ca să reamenajeze acel amplasament.  Mai degrabă, investiţia trebuie să vizeze amenajarea unor spaţii verzi, a unor locuri de joacă. Acestea sunt atât de necesare în această parte a oraşului acaparată de betoane şi construcţii. Aici spaţiile verzi sunt puţine”,  spune  Marian Vasile, consilierul local PNL.

Ca să pună în practică proiectul, Primăria Craiova ar trebui să achiziționeze două terenuri private libere de construcții în scopul de a amenaja spații în aer liber pentru activități comerciale și de alimentație publică, spații pietonale și spații verzi amenajate, astfel încât întreaga zonă a Pieței Vechi să devină un spațiu urban unitar care să atragă turiști și localnici pentru plimbare și distracție, dar și pentru diverse activități publice. Piaţeta ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 1.2547 mp. 

O piaţă încărcată de istorie


Piaţa Veche a Craiovei, cunoscută şi sub denumirea de Elca sau Târgul Vechi, a fost construită la mijlocul secolului al XVI-lea la răspântia a patru drumuri principale din oraş. La sfârşitul secolului al XVI-lea, piaţa s-a extins, prăvăliile au fost grupate în funcţie de categoria de negoţ, iar în jurul ei s-au construit curţi boiereşti şi negustoreşti.

Piața Veche

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Doljean prins în flagrant cu peste un kilogram...

Un tânăr a fost prins în flagrant cu peste...

ȘTIRI GdS