-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieAi parcat ca un bou, primăria te amendează

Ai parcat ca un bou, primăria te amendează


Administraţia locală craioveană pregăteşte un nou Regulament pentru gospodărirea oraşului. Craiovenii care nu-şi igienizează locuinţa, blocul şi anexele gospodăreşti comit o contravenţie, spune noul regulament. Totodată aceştia, dar şi agenţii economici sunt obligaţi să spele geamurile clădirilor pe care le deţin, să le înlocuiască pe cele sparte şi să întreţină faţadele. Locatarii sunt obligaţi să permită accesul persoanelor autorizate care controlează sau verifică reţelele de utilităţi şi aparatele de măsură din bloc Persoanele care scriu sau desenează pe clădiri, garduri, bănci şi statui comit de asemenea o contravenţie. Șoferii care parchează pe spațiile verzi și trotuare vor fi amendați.
Grătarele în parc sunt interzise. Arderea cauciucurilor și cablurilor este de asemenea intrerzisă.

Foc pe bulevardul Râului
Foc pe bulevardul Râului

În Regulamentul propus de autorităţile locale se arată că spaţiile verzi afectate de lucrări edilitare trebuie aduse la starea iniţială. Adică, cel care a efectuat lucrări trebuie să refacă gazonul, să planteze flori şi gard viu, altfel comite o contravenţie. Ocuparea abuzivă a spaţiilor comune dintr-un bloc este de asemenea contravenţie. Craiovenii vor fi obligaţi să încheie contracte pentru colectarea deşeurilor cu operatorii de salubritate. La rândul lor, aceştia din urmă vor fi sancţionaţi dacă nu ridică gunoiul. Împiedicarea prin neasigurarea sau obstrucţionarea căilor de acces a maşinilor care ridică gunoiul este intrezisă. Craiovenii care locuiesc la bloc şi intrezic verificarea instalaţiilor de utilităţi de către persoane autorizate vor fi sancţionaţi contravenţional. Aceştia nu au voie să-şi mai monteze suporţi de uscat rufele în afara balcoanelor sau pe domeniul public. Nici spălarea sau repararea autovehiculelor pe domeniul public nu este permisă.

Uscătoria de la bloc
Uscătoria de la bloc


Restricţii şi sancţiuni pentru şantiere


Şantierele de construcţii vor fi împrejmuite şi semnalizate cu panouri de avertizare. Mijloacele de transport vor fi curăţate şi spălate la ieşirea din şantier pe drumurile publice. Clădirile care nu prezintă siguranţă trebuie să fie împrejmuite şi semnalizate. Prepararea mortarului sau betonului este intrezisă să se facă pe domeniul public.Intrarea în cimitirele administrate de RAADPFL în afara programului de funcţionare precum şi prezenţa nejustificată este contravenţie.

Atenţie cum folosiţi domeniul public

Montarea schelelor sau a macaralelor de construcţii pe domeniul public se va face doar cu autorizare şi plata unor taxe. Este intrezisă expunerea pe domeniul public a maşinilor cu scopul de a fi vândute. Nici autovehiculele care sunt avariate, nu au numere sau sunt folosite pentru depozitare nu sunt tolerate pe domeniul public. Scăldatul şi spălatul în fântânile arteziene este intrezis, în caz contrar persoanele care fac acest lucru vor fi sancţionate contravenţionL. Sancţiuni sunt prevăzute şi pentru operatorii de servicii locali. De exemplu, operatorul de apă şi canal trebuie să ţină funcţionale gurile de scurgere a apelor pluviale de pe străzi. Societăţile comerciale nu au voie să folosească în procesul de producţie apă potabilă din reţeaua oraşului, cum este cazul spălătoriilor auto. Printre noutăţile aduse de Regulament ar fi şi faptul că, proprietarii sunt obligaţi să permită accesul persoanelor autorizate în apartament pentru inventarierea şi verificarea instalaţiilor de încălzire. La rândul lor asociaţiile de proprietari sunt obligate să permită verificarea documentelor solicitate de inspectorii primăriei, veniţi în control.


Nu mâncaţi seminţe în autobuz !

Mizerie în autobuz
Mizerie în autobuz


Craiovenii trebuie să fie civilizaţi când circulă cu mijloacele de transport în comun. Aceştia nu au voie să scuipe, să fumeze, să mănânce seminţe sau să consume alcool în autobuz. Şoferii de autobuz şi vatmanii sunt obligaţi să fie îmbrăcaţi decent, să poarte ecuson şi să se poarte civilizat cu călătorii. În staţiile RAT trebuie să fie afişat programul după care circulă mijloacele de transport în comun, adică intrevalele orare şi graficele de circulaţie. Autobuzele deteriorate care au scurgeri de ulei ori motorină şi care nu îndeplinesc condiţiile de curăţeni şi igienă nu au voie să circule.


Nu parcaţi oriunde

Și-a marcat parcarea
Și-a marcat parcarea


Oprirea şi staţionarea maşinilor pe zonele verzi, scuaruri, alveole sau insulede dirijare este contravenţie. Craiovenii nu au voie să-şi parcheze maşinile pe trotuare amenajate şi delimitate cu gard verde, stâlpi, popici. Vor fi sancţionaţi contravenţional şoferii care staţionează pe pistele de biciclete sau în incinta zonelor de agrement. Aceştia nu au voie să blocheze intrările instituţiilor, şcolilor, blocurilor precum şi a drumurilor de acces. Legat tot de autovehicule, craiovenii nu au voie să traseze marcaje stradale cu scopul de a rezerva un loc de parcare pe domeniul public. Sunt persoane care îşi marchează cu vopsea locurile de parcare pe trotuar, ceea ce este interzis. Inclusiv „staţionarea autovehiculelor într-un mod neliniar faţă de celelalte maşini parcate” este catalogată în noul regulament ca şi contravenţie.


Fără câini lângă bloc

Adăpost câini
Adăpost câini


Craiovenii care locuiesc în zonele centrale – A şi B – ale orașului nu au voie să crească animale şi păsări. Creşterea acestora se poate face în celelalte cartiere ale oraşului, dar cu respectarea unor condiţii de igienă. Lăsarea liberă a animalelor este contravenţie. Locatarii care intenţionează să ţină animale de companie lângă bloc şi să le improvizeze aici un adăpost au nevoie de acordul autorităţilor. Animalele de companie nu pot fi plimbate în zonele semnalizate cu indicator sau în incinta locurilor de joacă.


Sancţiuni


Pentru neîndeplinirea  acestor obligaţii, Regulamentul prevede şi sancţiuni. Acestea pornesc de la 500 de lei şi ajung până la 2. 500 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice amenzile sunt mai mari, cuprinse între 1 000 de lei 2.500 de lei. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către primar şi împuterniciţii acestuia precum şi de Poliţia Locală Craiova. Regulamentul se află în dezbatere publică on-line pe site-ul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS