8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalS-a stabilit constructorul pentru Colegiul „Carol I“. Să înceapă reabilitarea!

S-a stabilit constructorul pentru Colegiul „Carol I“. Să înceapă reabilitarea!

La Colegiul Național „Carol I“ din Craiova vor demara, în acest an, lucrările de reabilitare şi consolidare. Compania Naţională de Investiţii a selectat câştigătoarea licitaţiei, iar zile viitoare va semna şi contractul de lucrări. Construcții Erbașu SA, din Bucureşti, a fost singura firmă înscrisă la licitaţie, ea urmând să se ocupe de lucrări. Are șase luni la dispoziție pentru proiectare și doi ani pentru execuție.

S-a stabilit constructorul pentru Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. După trei luni de analiză, Compania Naţională de Investiţii (CNI) a selectat firma câştigătoare a licitaţiei privind reabilitarea şi consolidarea clădirii în care funcționează Colegiul „Carol I“ și Opera Română Craiova. Un imobil de patrimoniu care se degrada pe zi ce trece şi care avea nevoie urgentă de reabilitare.

Procedura de achiziţie a demarat în luna septembrie a anului trecut, ofertele s-au primit până la data de 30 octombrie, iar constructorul a fost selectat la sfârşitul lunii trecute. Având în vedere că la licitaţie s-a înscris o singură firmă, iar oferta sa a depăşit etapele de evaluare tehnică şi financiară, se poate spune că se ştie deja constructorul.

Potrivit datelor din sistemul electronic, procedura a ajuns în faza de deliberare, cu un constructor ales pe 27 ianuarie. Asta înseamnă că zilele viitoare, după expirarea termenului legal de zece zile pentru contestaţii, CNI va anunţa semnarea contractului de proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţia de lucrări pentru obiectivul de investiții „Reabilitare și consolidare corp central Colegiul National Carol I și Opera Română“.

Erbaşu vine cu echipă mare

Constructorul nu poate fi decât firma Construcții Erbașu SA, singura ofertantă. Societatea de construcții din București, care în Craiova mai deține acordul-cadru de moderniza a străzilor din oraș (alături de Erpia SA), a venit la licitație însoțită de Euras SRL din Satu Mare, firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice, și de Terra Gaz Construct SRL din Otopeni, firmă tot din domeniul construcțiilor, cu o experiență de peste zece ani pe piață.

Erbașu a mai prezentat și doi subcontractanți, cu o cotă infimă din lucrări: RCH Con Instal SRL din Călărași, specializată în domeniul instalațiilor sanitare, și Crindesign Proiect SRL din București, pe partea de proiectare.

S-a stabilit constructorul pentru Colegiul „Carol I“. Valoarea contractului: aproape 100 de milioane de lei

Asocierea câştigătoare are la dispoziție șase luni pentru realizarea proiectului tehnic și doi ani pentru execuţia lucrărilor. Vorbim aici de lucrări complexe, având în vedere că imobilul este monument istoric de categoria A, de unde și valoarea mare a contractului, de aproape 100 de milioane de lei. O sumă imensă pe care Primăria Craiova nu și-ar fi permis să o suporte din bugetul local, după cum a explicat în 2018 primarul de atunci al Craiovei, Mihail Genoiu. A fost anul în care primăria a pasat proiectul de reabilitare a Colegiului Naţional „Carol I“ către Compania Naţională de Investiţii. Lucrările au fost estimate la valoarea de 78.605.361 lei, fără TVA. Adică 93,5 milione de lei cu TVA, echivalentul a 19,4 milioane de euro.

S-a stabilit constructorul pentru Colegiul „Carol I“. Consolidarea Colegiului „Carol I va costa peste 100 de milioane de lei
Pereţii corpului central al Colegiului „Carol I“ au început să crape, iar de pe faţada clădirii cade tencuiala

Din acești bani, cheltuielile pentru proiectare și asistență, plus cele care se referă la urmărirea în timp a comportării lucrării, ar fi de 1.293.936 lei. Cheltuielile pentru investiția de bază sunt estimate la 76.168.892 lei, cele cu organizarea de șantier ar fi de 761.689 de lei, în timp ce cheltuielile conexe organizării de șantier au fost estimate la valoarea de 380.844 de lei. În fine, suma de 1.142.533 de lei este trecută la capitolul „alte cheltuieli“. Potrivit hotărârii Consiliului Local Craiova din septembrie 2019, suma pe care va trebui să o suporte municipalitatea pentru utilitățile de la Colegiul „Carol I“ după reabilitare este de 1.371.032 lei (cu TVA).

Suma ar putea creşte după proiectare

Este însă posibil ca suma necesară reabilitării şi consolidării Colegiului Național „Carol I“ și a Operei Române Craiova să crească după proiectare. Lucru care s-a întâmplat şi cu alte investiţii similare, mai ales dacă vorbim de clădiri monument istoric (cazul Casei Rusănescu).

Cert este că lucrările vor putea demara în acest an, după trei ani de când proiectul a trecut la CNI, din care doi au fost necesari doar pentru refacerea documentațiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS