Complexul Energetic Oltenia (CEO) și-a propus ca în perioada următoare să demareze un program de redare către autoritățile locale a unor bunuri imobile.
Este vorba de cartiere de locuințe în Târgu Jiu construite pentru strămutați, străzi, rețele de utilități, biserici, cimitire, sedii de instituții și altele. Sunt bunuri care au intrat în patrimoniul Complexului Energetic Oltenia de-a lungul anilor prin implementarea programelor de expropriere în zona carierelor miniere.
În urma exproprierilor au fost reconstruite gospodării, biserici și alte imobile care existau în zonele ocupate de fronturile de lucru din minerit. Procesul de redare a bunurilor imobile către comunitățile locale a trenat. Astfel, în administrarea companiei se află bunuri care nu au niciun fel de legătură cu activitatea de bază. Este vorba de producerea de cărbune și de energie electrică pe bază de lignit, precum și de producerea de agent termic, în cazul muunicipiului Craiova.
Bunuri cu valoare de inventar de 41,2 milioane de lei
Curtea de Conturi Gorj a stabilit, în urma unui control, faptul că administrația companiei trebuie să redea bunurile către comunitățile locale. Astfel, în anul 2014, Complexul Energetic Oltenia deținea active sociale(clădiri, drumuri, etc) în valoare de 41,2 milioane de lei. Curtea de Conturi a cerut predarea activelor respective către autorități, instituții sau persoane.
Bunurile nu au legătură cu activitatea de bază, a stabilit Curtea de Conturi și este obligatoriu să fie transferate autorităților. În această situație se află și cartierul Drăgoieni 2 din Târgu Jiu. Aici au fost strămutate gospodării din zona carierelor Roșia – Rovinari. Terenurile din Drăgoieni 2 au fost lotizate. Mai există teren ocupat de utilitățile necesare celor 22 de gospodării aflate în construcție. Zona este parțial locuită, dat fiind faptul că încă nu sunt disponibile utilitățile: gaze, apă și canalizare. Valoarea activelor din Drăgoieni este de 700.000 de lei.
De asemenea, Complexul Energetic Oltenia achită anual impozite pe clădiri și terenuri de 21.000 de lei. Cartierul respectiv ar trebui să revină municipiului Târgu Jiu în această primăvară. Acționarii CEO urmează să analizeze în a doua parte a lunii februarie o propunere în acest sens. Este de precizat că în patrimoniul CEO mai sunt și zeci de hectare de teren revendicate acum de primării. Terenul este gajat însă în bănci pentru accesarea de credite.