-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎntârzie al doilea ajutor de stat pentru CEO

Întârzie al doilea ajutor de stat pentru CEO

Întârzie acordarea celui de-al doilea ajutor de stat pentru Complexul Energetic Oltenia(CEO) care are nevoie de sume importante pentru plata certificatelor de CO2 pentru noxele emise în 2020.

În lipsa Legii Bugetului, ajutorul în valoare de 240 de milioane de euro nu poate fi acordat în momentul de față. De asemenea, se așteaptă și un aviz de la Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat primit anul trecut și în valoare de 251 de milioane de euro. Orice întârziere afectează capacitatea companiei energetice de a cumpăra certificatele de care are nevoie, având în vedere că prețul este în creștere.

S-a trecut de 37 de euro pentru un certificat, iar compania trebuie să achiziționeze 7 milioane de certificate de CO2. În același timp, în lipsa avizului de la Comisia Europeană, Consiliul de Supraveghere(CS) al Complexului Energetic Oltenia a aprobat prelungirea perioadei de rambursare a împrumutului în valoare de 251 de milioane de euro, cu titlul de ajutor de stat individual pentru salvare, accesat în data de 23 martie 2020.

Nota de Fundamentare privind prelungirea perioadei de rambursare până la data de 31 martie 2021, dar nu mai mult până la data aprobării de către Comisia Europeană, a Planului de restructurare, va fi prezentată joi acționarilor CEO. Aceștia se reunesc într-o ședință în București și trebuie să ia act de hotărârea CS.  

Soarta CEO, pe muchie de cuțit

Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să ramburseze primul ajutor încă din luna  septembrie a anului trecut. Banii au fost primiți de la Ministerul Finanțelor prin Trezoreria de Stat. Neavând bani să îi returneze statului, ajutorul de salvare a devenit ajutor financiar de restructurare. Din acest motiv a fost elaborat un Plan de restructurare trimis în decembrie 2020, spre avizare, Comisiei Europene.

Dacă nu va sosi avizul Comisiei Europene pentru Planul de restructurare Complexul Energetic Oltenia va trebui să returneze suma de 251 de milioane de euro, iar noul ajutor va fi pus sub semnul întrebării. În momentul de față, Comisia Europeană derulează o anchetă la Complexul Energetic Oltenia pentru a verifica chiar condițiile în care compania energetică a beneficiat anul trecut de împrumutul de 251 de milioane de euro. Specialiștii UE verifică și viabilitatea Planului de restructurare, având în vedere că Guvernul și-a asumat prin Memorandum să continue să acorde Complexului Energetic Oltenia ajutoare financiare până în anul 2025. Cuantumul total a ajutoarelor financiare ar urma să depășească 1,2 miliarde de euro.

CEO va fi obligat să dea banii înapoi, în lipsa avizului

În documentația prin care acționarii CEO vor fi informați în ședința din 11 februarie, asupra necesității demersurilor cu privire la acordarea primului împrumut, se menționează următoarele: „În situația în care nu se va obține aprobarea Planului de restructurare din partea Comisiei Europene împrumutul acordat de Ministerul Finanțelor Publice, sub formă de ajutor de stat individual pentru salvare, va trebui rambursat integral, inclusive dobânzile aferente”, conform Notei de Fundamentare care va fi prezentată joi acționarilor Complexului Energetic Oltenia. De menționat că certificatele trebuie să fie achiziționate până la finalul lunii aprilie în fiecare an.

Noi numiri în CS

Tot în ședința de joi a Adunării Generale a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia vor avea loc noi numiri de șefi în conducerea companiei. Este vorba de desemnarea de noi membri în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei. Acest lucru este necesar, având în vedere faptul că la doi dintre membri le-au încetat de drept mandatele.

Este vorba de Alex Răzvan Ionescu și Vasile Iulian Popescu. De asemenea, alți doi membri ai CS au depus cereri de renunțare la contractele de mandat, respectiv Dumitru Mărculescu și Constantin Săceanu.

Durata mandatelor pentru noii șefi din Consiliul deSupraveghere va fi până la selectarea de noi membri în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Procesul de recrutare este deja demarat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS