6.2 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIridexul aduce pubele noi în Craiova

Iridexul aduce pubele noi în Craiova

Noul operator Iridex se va ocupa de ridicarea gunoiului și deșeurilor reciclabile și în orașul Craiova. Acesta se află în perioada de mobilizare în vederea pregătirii prestării serviciului de colectare și transport al deșeurilor.

UPDATE:Iridex Group Salubrizare începe perioada de mobilizare în municipiul Craiova

În baza contractului nr. 370/22.05.2018 privind ”Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea și transportul deșeurilor municipale și a altor fluxuri de deșeuri în jud. Dolj, precum și operarea stației de sortare și transfer Goicea”, încheiat între Asocierea S.C. Iridex Group Salubrizare S.R.L. – S.C. Servicii Salubritate București S.A. – Iridex Group Import Export S.R.L și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a deșeurilor ECODOLJ, în luna februarie a fost emis ordinul pentru începerea perioadei de mobilizare în Municipiul Craiova.

În această perioadă, Iridex Group Salubrizare va derula activitățile pregătitoare necesare începerii prestării serviciilor de colectare a deșeurilor, dintre care:

Organizarea contractării persoanelor juridice prin intermediul reprezentanților comerciali, care se vor deplasa la sediul acestora;

Organizarea și distribuirea recipientelor de colectare pentru persoanele fizice care locuiesc la case (pubela neagră – deșeuri reziduale, pubela galbenă – deșeuri din categoria plastic-metal, pubela albastră – deșeuri din categoria hârtie-carton), conform unui program stabilit care va fi comunicat în timp util;

Organizarea și derularea unor activități de informare a populației în legătură cu tipurile de deșeuri ce vor fi colectate, programele de colectare, modalitățile de colectare separată a deșeurilor, prin intermediul diferitelor căi de comunicare.

Iridex, salubrizare

Scopul nostru principal este protejarea mediului și a sănătății fiecăruia dintre noi și ne vom desfășura activitățile cu aceeași responsabilitate și transparență!Vom informa locuitorii municipiului prin diferite mijloace de comunicare asupra detaliilor și stadiului desfășurării activităților și cu această ocazie apelăm la înțelegere pentru perioada care urmează, pentru eventualul disconfort creat de întregul proces de organizare.Suntem convinși că, împreună cu populația și având sprijinul autorităților locale, vom reuși împreună reducerea considerabilă a cantităților de deşeuri colectate destinate eliminării prin depozitare, contribuind la asigurarea unui mediu de viață sănătos pentru toți locuitorii Craiovei, a precizat Cosmina Elena Hodorogea,purtător de cuvânt IRIDEX.

În această perioadă de mobilizare, operatorul trebuie să aducă din poartă în poartă pubelele destinate populației, dar și pe cele destinate colectării selective. Ulterior, operatorul va prelua şi containerele îngropate din Craiova.
La acest moment Iridexul achiziţionează containerele necesare populaţiei. Acestea, urmează să fie distribuite craiovenilor care locuiesc în cartierele de case. Containerele sunt date în folosinţă pe un contract de comodat. Conform obligaţiilor, Iridexul vine cu investiţie proprie, acesta suportă costul pubelelor pe care le achiziţionează direct. Valoarea acestora este prinsă în tarif încă de la licitaţie. Operatorul va da populaţiei pubele de 120 de litri pentru deşeurile reziduale, pubele de 240 de litri pentru hârtie/carton şi plastic/metal, câte două şi pubelă de biodegradabil.

Containere


„S-a luat hotărârea în Adunarea Generală şi se fac paşi şi pentru preluarea Craiovei. În perioada de mobilizare care este acum în derulare, ei aduc containere, le plasează populaţiei, încheie contracte cu agenţii economici. Pe de altă parte autorităţile locale trebuie să le pună la dispoziţie bunurile în baza unor procese -verbale. Va avea loc switch-ul între operatori, Salubritate şi Iridex după care va începe funcţionarea propriu-zisă,

a precizat Adela Plăcintescu, reprezentant ADI ECODolj.

Platforme
Platforme cu containere de gunoi îngropate

.
Craiovenii plătesc gunoiul la Taxe şi Impozite

Craiovenii vor plăti taxa de salubritate prin sistemul de taxe și impozite. Acest sistem este aplicat deja în județul Dolj. Sistemul nou-implementat prevede şi această nouă modalitate de plată, taxa, va fi plătită de către craioveni odată cu taxele și impozitele locale. Adică, primăria colectează taxa aprobată la nivelul localități, aceasta va fi direcționată către ADI ECODOLJ și ulterior va fi redirecționat către Iridex. Cetățeanul va plăti ca și până acum per persoană, iar operatorul va fi plătit pe cantitatea de gunoi ridicată, nu în funcție de numărul abonaților.
În schimb, agenții economici și instituțiile publice vor achita contravaloarea serviciilor de salubrizare prin tarif. Acesta va fi calculat distinct față de taxa stabilită pentru utilizatorii persoane fizice. Agenții economici și instituțiile publice vor încheia contracte de prestări servicii direct cu operatorul de colectare și transport căruia i-a fost delegată gestiunea acestor activităţi. Acesta va emite lunar factură către agenții economicii și instituțiile publice în care va fi menționată cantitatea de deșeuri colectată și transportată.

Platforma de gunoi
Platforma de gunoi

Cinci luni până la finalul lucrărilor la platformele îngropate din Craiova

La acest moment, constructorul, firma EWT care se ocupă de construirea platformelor îngropate în oraşul Craiova are termen final data de 22 iulie 2021. În decurs acestor cinci luni Consiliul Judeţean Dolj, beneficiarul lucrărilor şi iniţiatorul Masterplanului pentru deşeuri se va ocupa, în primul rând, de recepţia platformelor îngropate de la constructor. În al doilea rînd, CJ Dolj va urmări derularea lucrărilor pentru ultimele platforme.


„În privinţa containerelor îngropate, lucrările au intrat în linie dreaptă. Recent s-au emis 57 de autorizaţii de construire, acestea au fost solicitate acum o săptămână primăriei Craiova. Avem în lucru la constructor încă 77 de dosare pentru obţinerea DTC-ului pentru autorizare de construire şi ulterior obţinerea autorizaţiilor. Prin hotărâri ale CL Craiova au fost rezolvate 59 de platforme care aveau probleme, acestea au fost relocate. În lucru sunt încă 54 de platforme şi urmează să fie finalizate. Mai avem încă 24 de platforme cu autorizaţii emise şi au intrat şi acestea în execuţie. Urmează să demarăm şi noi procesul de recepţie, acesta este destul de îndelungat, sunt destule formalităţi şi trebuie să găsim o variantă agreată şi de Minister. Din câte cunosc, Iridexul se ocupă acum de preluarea zonelor de case din oraşul Craiova. Noi gestionă doar partea de platforme. Încercăm să preluăm şi să predăm cât mai multe platforme până în luna iunie. Contractul are termen final, data de 22 iulie, dar poate fi prelungit. Operatorul va prelua parţial platformele îngropate”,

a precizat Daniela Băluţă, director executiv la Direcţia Afaceri Europene a Consiliului Județean Dolj

Pubele
Pubele

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS