Peste 200 de angajaţi de la Salubritate vor fi disponibilizaţi. Societatea face concedieri din cauză că va pierde cel mai important serviciu în Craiova, colectarea și transportul deșeurilor. Majoritatea angajaţilor care vor fi disponibilizaţi sunt de la Secţia Transport Deşeuri, adică personalul care adună gunoiul din oraş.
„SC Salubritate Craiova SRL, operator care are delegată, printre altele, activitatea de colectare și transport a deșeurilor în municipiul Craiova, va intra în următoarele luni într-un amplu proces de restructurare având în vedere preluarea acestei activități de către asocierea SC Iridex Grup Salubrizare SRL- SC Servicii Salubritate Bucuresti SA-Iridex Group Import-Export SRL. Planul de restructurare are ca scop eficientizarea operațională a societății și menținerea unei situații financiare stabile după încetarea prestării activității de colectare și transport a deșeurilor în municipiul Craiova, prin optimizarea costurilor, fiind vizate atât componenta de resursă umană, cât și reorganizarea celorlalte activități prestate în prezent de operator. Sunt aproximativ 220 de persoane. Evident că majoritatea celor care pleacă este de la Secţia Transport Deşeuri (şoferi şi lucrători operativi pe autogunoiere)”, se arată într-un comunicat al SC Salubritate Craiova SRL.
Angajații de la Salubritate vor fi concediați
Ieri, operatorul i-a anunţat pe liderii de sindicat din cadrul societăţii despre:
„demararea procedurii de restructurare, care implică și începerea unor negocieri cu reprezentanții salariaților. În perioada următoare, vor avea loc discuții cu toti angajații afectați de măsura concedierii colective, pentru găsirea unor soluții individuale convenabile” , se mai spune în comunicat.
Faţă de aceste măsuri, reprezentanţii angajaţilor spun că este o „situaţie dificilă”.
„Ne aşteptam la această măsură. Este o situaţie dificilă. Noi am primit notificări şi vor urma discuţii cu patronatul. Urmează să ne întâlnim cu angajatorul şi să stabilim în ce condiţii se fac aceste disponibilizări. Am înţeles că vor urma discuţii şi cu celălalt operator şi cu ADI ECODOLJ. Noi vom veni cu propruneri, vom vedea ce ne oferă şi dumnealor”, a precizat Cosmin Dinuţi, unul dintre reprezentanţii angajaţilor de la Salubritate.
Unde pleacă angajaţii de la Salubritate?
Concediere colectivă la Salubritate Craiova/foto: arhivă GdS.
Reprezentanţii Salubrităţii spun că cei mai mulţi dintre angajaţi nu vor rămâne pe drumuri. Parte din muncitorii care operează acum pe autogunoierele Salubrităţii va ajunge la nouă societate, IRIDEX. O altă parte poate să meargă către ADI ECODOLJ pentru activitatea de monitorizare.
„În vederea asigurării unei tranziții optime și a desfășurării în bune condiții a activității de colectare și transport a deșeurilor în municipiul Craiova, SC Salubritate Craiova SRL a inițiat demersurile pentru încheierea unui protocol de colaborare cu asocierea condusă de SC Iridex Grup Salubrizare SRL, cu scopul preluării unei părți importante din personal. Alți angajați urmează să activeze în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor ECODOLJ, entitate care monitorizează derularea contractului de delegare a gestiunii pentru activitatea de colectare și transport a deșeurilor în județul Dolj și, implicit, în municipiul Craiova”, se arată în Comunicatul SC Salubritate Craiova SRL.
Iridex va prelua o parte a angajaților de la Salubritate
Şoferii pleacă la Iridex, monitorii la ADI ECODOLJ
Iridexul va prelua angajaţii Salubrităţii pentru activitatea de colectare deşeuri, adică şoferii şi manipulatorii, iar ADI ECODOLJ va prelua angajații necesari activității de monitorizare.
„Asociaţia îşi va extinde organigrama. Extinderea se va face în funcţie de disponibilităţile băneşti. Este un avantaj pentru noi să luăm persoane de la Salubritate care sunt formate pe domeniul monitorizare. Am nevoie de oameni pentru monitorizarea Iridexului şi a Depozitului de la Mofleni. Aceşti oameni, merg în spatele maşinii Iridexul şi urmăresc modul de colectare.
Totodată îmi vor confirma şi ce ajunge în Depozitul din Mofleni, dacă tichetul de cântar este corect sau nu. În concluzie, ei vor fi preluaţi cu prioritate de către noi”, a declarat Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.