0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTăierea arborilor de pe Calea Bucureşti doar cu aprobarea APM

Tăierea arborilor de pe Calea Bucureşti doar cu aprobarea APM

Garda de Mediu Dolj a decis că RAADPFL Craiova nu poate să taie arborii de pe bulevardul Calea Bucureşti fără acordul Agenţiei de Mediu.

Este cunoscut faptul că Primăria Craiova intenţiona să taie un număr de peste 200 de copaci de pe unul din marile bulevarde ale oraşului. Acţiunea a fost stopată de APM Dolj şi a iscat un adevărat scandal. Adevărul a ieşit la iveală după ce RAADPFL, regia subordonată primăriei a solicitat Agenţiei un acord în acest sens.

Răspunsul a fost unul negativ, numai că regia a insistat, schimbând de fiecare dată numărul arborilor ce urmau să fie „extraşi”.
În ciuda acestor refuzuri venite de la APM, angajaţii Regiei au trecut la marcarea copacilor. În sensul că au crestat scoarţa acestora şi i-au numerota. Această acţiune de tăiere a copacilor de pe bulevardul Calea Bucureşti se vrea a fi una de revitalizare a zonei verzi, anunţa cu puţin timp în urmă primăria Craiova. Răspunsul Agenţiei de Mediu a zădărnicit aceast proiect. Mai mult, APM Dolj a sesizat şi Garda de Mediu.

Arbore
Arbore

Garda de Mediu a decis

După ce au analizat această situaţia, comisarii Gărzii de Mediu spun că tăierea arborilor se poate face doar cu acordul Agenţiei de Mediu.

„A fost o sesizare căreia i-am dat curs. Am mers la RAADPFL, am solicitat documentaţia făcută în acest sens. Ei spun că mare parte din aceşti copaci au un grad ridicat de pericol, sunt bolnavi, sunt găunoşi. Toate aceste tăieri trebuie să se facă după o analiză amanunţită, cu acordul unei comisii. În cadrul acestei comisii poate fi cooptat şi un reprezentant al Agenţiei de Mediu. Comisia să meargă la faţa locului, să se facă o descriere amănunţită, nu să se iau decizii din birou. Nu am aplicat amenzi fiindcă nu au demarat acţiunea de tăiere a arborilor”, a precizat Gheorghe Călinoiu, comisar şef al Gărzii de Mediu Dolj.

Calea București
Calea București

Scandal legat de copacii de pe Calea București

Reamintim că, luna trecută Primăria Craiova anunţa intrarea în reabilitare generală a bulevardului Calea Bucureşti.

Este vorba de lucrări de reparații, revitalizare spațiilor verzi, realizarea de locuri de joacă, dar și de stabilirea unui regulament pentru spațiile comerciale din zonă.

“Cea mai importantă arteră care tranzitează Craiova și cartea de vizită a orașului nostru, Calea București, avea demult nevoie de o transformare radicală, care să asigure confort cetățenilor care locuiesc sau tranzitează zona, dar și să ofere bulevardului un aer nou, demn de statutul de poartă de intrare în municipiu.Astfel, vom efectua reparații generale la zonele pietonale și aleile de acces în blocuri și spațiile comerciale aflate la parterul acestora.

De asemenea, vrem să revitalizăm toate spațiile verzi de pe Calea București și să regândim peisagistic întreaga zonă. Iar primele lucrări sunt deja vizibile chiar din aceste zile: s-a început operațiunea de marcare a arborilor uscați pentru care va fi solicitat avizul de tăiere de la Agenția de Mediu, se scoate gardul viu existent și se curăță zonele verzi de vegetația uscată, urmând să pregătim terenul pentru explozia de culori a florilor ce vor fi plantate la primăvară”, declara Lia-Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Arbori
Arbori

Agenția pentru Protecția Mediului, aviz nefavorabil

Agenția pentru Protecția Mediului Dolj a venit cu următorul răspuns:

Având în vedere solicitarea RAADPFL Craiova de extragere de material lemnos din zona Calea Bucureşti din Craiova, APM Dolj a emis aviz nefavorabil pentru tăierea arborilor. Pe aceasta cale, atragem atenţia că nu suntem de acord cu practica de marcare a arborilor prin crestarea scoarţei şi numerotarea acestora. Totodată, considerăm că un aspect deosebit de important, având în vedere avengura lucrărilor, este informarea publicului şi recomandăm o mediatizare intensă în acest sens, prin consultarea populaţiei, asociaţiilor de proprietari, organizaţiilor non-guvernamentale şi a tuturor factorilor interesaţi.

În încheiere, recomandăm ca pentru a soluţiona eficient astfel de situaţii în viitor, să se aplice prevederile art. 16 şi 17 din Legea nr. 24/2007 şi să se înfiinţeze registrul spaţiilor verzi din Municipiul Craiova, astfel încât să existe un sistem informaţional care să cuprindă datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicaţiilor de calitate şi cantitate”,

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS