Primăria Craiova promite străzi fără gropi. Acest lucru se va întâmpla după aprobarea unui nou Regulament pentru spargerea străzilor şi selectarea firmelor care execută lucrări de reparaţii drumuri, după spargere. Documentul se află deja pe site-ul primăriei Craiova spre consultare publică, urmând să fie aprobat în viitorul apropiat.
În cuprinsul Regulamentului sunt trecute condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele care se ocupă cu branşarea reţelelor de utilităţi şi afectează domeniul public, adică sparg străzi, trotuare, parcări, distrug spaţii verzi.
De asemenea, regulamentul prevede condiţii şi pentru societăţile care execută lucrările de reparaţii, acestea vor fi doar cele agreate de primărie. Drept urmare, cârpelile de mântuială ar dispărea, iar străzile oraşului nu ar mai fi pline de gropi.
Din acest motiv, primăria va impune societăţilor comerciale şi operatorilor de utilităţi condiţii mai aspre.
În primul rând, firmele vor efectua lucrările doar în baza unei autorizaţii emise de primărie, dar şi de către administratorul drumului. Pentru obţinerea Autorizaţiei firma va plăti o taxă de 1% din valoarea devizului de lucrăr
Executantul lucrărilor care afecteaza domeniul public este obligat să respecte termenul de execuţie din autorizaţie.
Nu au nevoie de autorizaţie, dar necesită acordul administratorului drumului următoarele lucrări:
lucrări de branşamente aeriene în zonele în care nu sunt interzise prin regulamentul local de urbanism;
lucrări de branşamente şi racorduri executate pe domeniul public la infrastructura
tehnico-edilitară.
Dacă străzile pe care urmează să se intrevină sunt în garanţie lucrările se vor executa numai prin foraje orizontale dirijate fără a afecta sistemul rutier. Utilajele vor avea în componenţă obligatoriu sisteme de detecţie şi sistem de mixare cu pompare de bentonită, se spune în Regulament.
La recepţie se va prezenta: buletinul de analiza cu gradul de compactare al umpluturii( proba Proctor pentru pămân, balast), certificate de calitate ale materialelor pentru straturile ce concură la realizarea
drumul respectiv, planşe foto A 4 color sau film înregistrat pe CD ale traseului înainte de lucrare şi
după lucrare, cât şi copii xerox ale comenzilor transmise către firmele de refacere.
Doar firme agreate de primărie
Beneficiarii sau executanţii lucrărilor care afectează domeniul public au obligatia de a încheia contracte de refacere a domeniului public cu una din firmele specializate în lucrări de drumuri şi agreate de primărie, cât şi cu operatorul de salubritate pentru igenizarea zonei.
După lucrările de spargere a străzii sau trotuarului, săpătura se va executa manual cu asistenţă tehnică din partea reprezentanţilor deţinătorilor de reţele.
Ei vor răspunde pentru avariile produse la alte reţele, iar în cazul unor accidente vor răspunde contravenţional, civil sau penal.
Se consideră că lucrările sunt finalizate doar după recepţiea făcută de primărie.
Lucrările de refacere a carosabilului vor avea un termen de garanţie de doi ani.
În cazul stăzilor aflate deja în garanţie, lucrările de intrevenţie se fac cu refacerea în totalitate a carosabilului-stratului de uzură şi a marcajelor rutiere.
Când se fac racorduri şi branşamente, se reface carosabilul pe o lăţime de 0,50m de o parte şi alta a intervenţiei.
Pentru străzile ieşite din garanţie, refacerea trotuarului şi carosabilului se face pe toată lungimea şi lăţimea benzii de circulaţie.
În cazul în care se execută şi branşamente, care traversează şi banda de circulaţie care nu sunt afectate de reţeaua principală şi distanţa între branşamente este mai mică de 15 metri, carosabilul şi trotuarele se vor reface în totalitate pe toată lungimea şi lăţimea acestora.
Dacă distanţa între branşamente este mai mare de 15 metri, refacerea se va executa cu frezare pe o suprafaţă de 0,5 metri în jurul perimetrului suprafeţei afectate, şi colmatarea rosturilor de îmbinare.
Nerespectarea măsurilor stipulate în Regulament sunt considerate contravenţii şi amendate cu sume de la 2.000 la 2.500 lei.
Ce trebuie să demonstreze firmele ca să fie agreate de primărie
Firmele care vor fi selectate de primărie să refacă străzile sparte de către operatorii de utilităţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: