5.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalRămâne Craiova fără căldură de la toamnă?

Rămâne Craiova fără căldură de la toamnă?

Rămâne Craiova fără căldură de la toamnă? Proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei SC Termo Urban Craiova SRL, societatea care va lua locul defunctei Termo Craiova SRL, a stârnit discuţii aprinse în şedinţa de joi a Consiliului Local (CL) Craiova.

Falimentul Termo SRL este iminent, aşa că Primăria Craiova se pregăteşte să iasă în faţă cu Termo Urban, un SRL înfiinţat în 2015 ca operator regional în cadrul ADI Termis Dolj (o asociere între Primăria Craiova, Primăria Ișalnița și Primăria Vârvoru de Jos). Noua societate ar urma să se ocupe de producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat, iar primul pas urma să se facă joi, când s-a supus la vot organigrama şi statul de funcţii al Termo Urban Craiova SRL. Aceasta urma să preia angajaţii societăţii în faliment, şi anume 398 de persoane, dintre care 8 posturi de conducere şi 390 posturi de execuţie, plus un administrator.

Va fi însă şi suficient pentru a rezolva mare problemă a Craiovei cauzată de datoriile istorice ale Termo SRL? Vor avea craiovenii clădură în locuinţe de la toamnă? Acestea au fost întrebările la care consilierii locali din partea PNL şi USR-PLUS au solicitat un răspuns din partea executivului. Iar discuţiile au fost aprinse. 

Rămâne Craiova fără căldură de la toamnă? Săuleanu: „Se poate ajunge la tragerea la răspundere a asociaţilor societății“

Cel care a deschis subiectul a fost Cezar Drăgoescu, consilier USR-PLUS, care s-a legat de investiţiile făcute de Termo SRL în ultimul an. „În condițiile în care societatea este în faliment, am văzut că ați cumpărat de 50.000 lei trepte de granit, probabil că vă tociți pantofii dacă călcați pe gresie, şi ați investit 20.000 de lei în niște prize. Cum puteți să explicați lucrurile acestea, când societatea este în faliment“, s-a adresat Drăgoescu lui Gheorghe Nedelescu, administratorul special al Termo SRL.

Consilierii locali din partea PNL şi USR-PLUS şi primarul Craiovei au dezbătut aprins subiectul privind situaţia de la Termo şi ce se va întâmpla din toamnă cu căldura craiovenilor
Consilierii locali din partea PNL şi USR-PLUS şi primarul Craiovei au dezbătut aprins subiectul privind situaţia de la Termo şi ce se va întâmpla din toamnă cu căldura craiovenilor (Foto: Claudiu Tudor)

În discuţie a intervenit şi avocatul Lucian Săuleanu. Consilierul USR-PLUS a atras atenţia asupra modului cum va funcţiona noua societate. „Noi creăm o nouă structură, iar legiuitorul interzice acest lucru. Ba chiar îl sancționează și se poate ajunge la tragerea la răspundere a asociaţilor societății. Atrag atenția asupra acestui risc, dacă nu identificăm o altă cale juridică. Este foarte adevărat că prin această formulă, teoretic unică în acest moment, se încearcă evitarea plății acelor datorii, numai că vor rămâne creditorii. Întrebarea este: creditorii vor rămâne în această expectativă, mulțumiți cu un faliment sau vor încerca să se îndrepte către noua societate?”, a ridicat problema Lucian Săuleanu. 

Marian Vasile: „S-ar putea să ne trezim că mai avem doar 20.000 de abonați când este gata Termo Urban“

Cel mai vocal a fost consilierul local din partea PNL, Marian Vasile. El a solicitat executivului să analizeze bine situaţia şi să se gândească şi la impactul bugetar al acestei soluţii.

„Nu scrie niciunde în raport de ce trebuie să votăm această organigramă acum, care este luată cu copy-paste de la Termoficare. Ba mai apare și un director adjunct în plus, mă rog, funcții pe care le mai aveți de împărțit pe la partid (…) Trebuia să luăm în considerare planul de reorganizare și restructurare al SE II Craiova, să fuzioneze cu Termoficarea, iar organigrama să fie gândită în corelare. Trebuie să vedem și impactul bugetar al acestei mutări. Nu trebuie să vă explic eu că noua societate va încasa bani abia în ianuarie 2022.

Dacă vom prelua noua societate, ea va furniza din aprilie doar apa caldă. După cum știți, pe perioada verii apa caldă nu acoperă cheltuielile societăţii de termoficare. După care se fac contractele prin noiembrie, se furnizează agentul termic și Termo Urban va încasa bani în ianuarie 2022. Noi trebuie să știm impactul bugetar înainte de a vota bugetul orașului pe 2021. Societatea nouă are nevoie și de investiții. Câte sunt, în ce cuantum?“, a întrebat Marian Vasile, preşedintele PNL Craiova. 

Marian Vasile (centru), cel mai vocal consilierul local din partea PNL
Marian Vasile (centru), cel mai vocal consilierul local din partea PNL (Foto: Claudiu Tudor)

„Mă așteptam ca organigrama să aibă și un grafic de angajări. Nu putem să angajăm 300 de oameni din aprilie, pentru că nu are rost. Acum, Termoficarea mai are circa 50.000 de abonați. Până terminăm cu toate autorizațiile pentru Termo Urban s-ar putea să ne trezim că mai avem doar 20.000 de abonați, deci să nu mai fie nevoie de această societate“, a adăugat Marian Vasile. 

Dan Spânu: „Nu e nimic rău că votăm această organigramă“

Fostul magistrat Dan Spânu, cosilier local din partea PSD, a precizat că „Termo Urban nu este o societate succesoare a vechii societăți, dacă pui problema că eventualii creditori se vor îndrepta împotriva patrimoniului noii societăți“.

„Nu e nimic rău că votăm această organigramă. Sigur, dacă ea este prea grea, prea stufoasă, pe viitor putem oricând să o modificăm“, a spus Spânu, ca răspuns la interpelarea lui Săuleanu. 

Rămâne Craiova fără căldură de la toamnă? Cum vede problema primarul Olguța Vasilescu

La final, primarul Craiovei a venit cu explicaţiile de rigoare. Olguţa Vasilescu şi-a început discursul cu situaţia din 2012, pomenind de un studiu ISPE de la vremea aceea care a relevat faptul că „nu poți avea o societate separată care face distribuția față de o societate care face producția“. Studiul a fost aprobat în Consiliul Local, dar nu a trecut de votul acţionarilor CEO, iar în 2015 Termo a intrat în insolvenţă. Fondul Proprietatea a avut drept de veto în acţionariatul CEO şi s-ar fi opus acestei soluţii.

Rămâne Craiova fără căldură de la toamnă? Cum vede problema primarul Olguța Vasilescu
Rămâne Craiova fără căldură de la toamnă? Cum vede problema primarul Olguța Vasilescu (Foto: Claudiu Tudor)

„Este absolut obligatorie înființarea unei noi societăți, craiovenii au nevoie de căldură și apă caldă, mai ales pe vreme de pandemie“, a spus edilul Craiovei. Olguţa Vasilescu a atras atenţia că primăria nu va mai putea subvenţiona preţul gigacaloriei de anul viitor, iar facturile craiovenilor vor exploda. „Asta înseamnă că cetățenii va trebui să plătească costul real al gigacaloriei fără acea subvenție de 30% pe care o acordă CL. Este o întreagă discuție între membrii Asociației Municipiilor din România care vor să convingă guvernul să nu se întâmple asta, pentru că atunci facturile oamenilor vor veni la niște sume exorbitante. Soluția pe care o avem acum e aceea de a transfera totul pe noua societate“, a adăugat primarul Craiovei, care a recunoscut că soluţia aleasă este una de avarie.

„Eu nu pot să stau și să aștept când am o bombă în brațe, trebuie să găsesc o soluție și soluția este această societate“, a afirmat Olguţa Vasilescu. Ea a admis şi faptul că „va trebui, într-adevăr, să găsim o soluție să finanțăm această societate până în momentul în care vor veni facturile pentru perioada de iarnă și societatea va putea să se întrețină singură“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS