Oamenii cu mintea rătăcită sunt în fapt oamenii nimănui. Nimeni nu le întinde o mână de ajutor. Autoritățile sunt blocate în restricțiile normelor legale, familia îi abandonează, cei din jur întorc capul. Este și cazul locatarei dintr-un blocul din cartierul craiovean Rovine despre care relatam în Gazeta de Sud.
Femeia adună gunoi de tot felul şi îl duce în casă. Pungi pline cu mizerie, pet-uri, borcane, conserve, mâncare stricată, cutii de carton şi plastic, resturi printre care mişună şoarecii şi gândacii sunt ticsite în locuinţa de la etajul al treilea al unui bloc din cartierul Rovine.
Mizeria se înalţă până la tavan şi cu greu pătrunzi în interior. Ca să poţi trece din hol în dormitor sau la baie trebuie să te târăşti de-a buşilea prin gunoiul cu miros de hoit.
Vecinii sunt terorizaţi de duhoarea şi mizeria din apartamentul cu numărul 16. În zadar au contactat toate instituţiile în măsură să-i sprijine sau au bătut la uşa asociaţiei de proprietari, locatara care a transformat propria-i garsonieră într-o groapă de gunoi este de neclintit. Din câte spun chiar vecinii, femeia are probleme de sănătate şi le face viaţa un chin.
A refuzat ajutorul
De ani buni locatara trăiește în acest fel, fără ca autoritățile să poată mișca un deget.
Cu datorii și fără venituri
Deși este o povară pentru cei din jur, respectiv vecinii din bloc, pentru că nu este responsabilă de faptele sale, nici o instituție nu poate schimba situația fără acordul persoanei în cauză.
Fără acordul proprietarului nu se face curat în garsonieră
În apartamentul transformat în depozit de gunoi s-a făcut curățenie cu ani în urmă. Atunci, femeia a fost găsită printre gunoaie mai mult moartă decât vie și internată. Angajaţii de la Salubritate au scos pe parcursul a trei zile peste cinci tone de mizerie. Gunoaiele au fost încărcate cu lopata în saci şi duse la depozitul de gunoi. Era pentru prima dată când încercările repetate ale asociației de proprietari și ale vecinilor de a scăpa de focarul de infecție de lângă ei aveau rezultate. Pentru acest serviciu a plătiti asociația de proprietari.
Ulterior femeiea a revenit în locuință și și-a reluat activitatea de-a aduce în garsonieră gunoaiele găsite la platforma blocurilor. Acum, Asociația de proprietari 20 Rovine face demersuri către operatorul de salubritate al orașului pentru igienizarea locuinței din blocul A56.
Ca și primăria, operatorul de salubritate are același răspuns: fără acordul proprietarului nimeni nu intră în locuința insalubră.
Cine poate solicita intrenarea unei persoane cu probleme de sănătate mintală