3.7 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFemeia care și-a umplut casa cu gunoi nu poate fi ajutată

Femeia care și-a umplut casa cu gunoi nu poate fi ajutată

Oamenii cu mintea rătăcită sunt în fapt oamenii nimănui. Nimeni nu le întinde o mână de ajutor. Autoritățile sunt blocate în restricțiile normelor legale, familia îi abandonează, cei din jur întorc capul. Este și cazul locatarei dintr-un blocul din cartierul craiovean Rovine despre care relatam în Gazeta de Sud.

Femeia adună gunoi de tot felul şi îl duce în casă. Pungi pline cu mizerie, pet-uri, borcane, conserve, mâncare stricată, cutii de carton şi plastic, resturi printre care mişună şoarecii şi gândacii sunt ticsite în locuinţa de la etajul al treilea al unui bloc din cartierul Rovine.

Mizeria se înalţă până la tavan şi cu greu pătrunzi în interior. Ca să poţi trece din hol în dormitor sau la baie trebuie să te târăşti de-a buşilea prin gunoiul cu miros de hoit.

Vecinii sunt terorizaţi de duhoarea şi mizeria din apartamentul cu numărul 16. În zadar au contactat toate instituţiile în măsură să-i sprijine sau au bătut la uşa asociaţiei de proprietari, locatara care a transformat propria-i garsonieră într-o groapă de gunoi este de neclintit. Din câte spun chiar vecinii, femeia are probleme de sănătate şi le face viaţa un chin.

A refuzat ajutorul

Gunoi adus de o craioveancă în propria-i locuință
Gunoi adus de o craioveancă în propria-i locuință

De ani buni locatara trăiește în acest fel, fără ca autoritățile să poată mișca un deget.

“Cazul doamnei este în atenția Direcției Generale de Asistență Socială de mai bine de 5 ani, perioadă în care a fost sprijinită pentru întocmirea unui act de identitate provizoriu și pentru a primi beneficii și servicii sociale conform nevoilor identificate la acel moment.
Deși au fost inițiate demersuri repetate pentru reintegrarea socială a acesteia, pe parcurs doamna a refuzat orice formă de sprijin, refuzând chiar și accesul în locuință al asistenților sociali. Singurul beneficiu pe care l-a acceptat a fost masa caldă oferită de Fundația Ethos, în baza parteneriatului încheiat cu Directia Generală de Asistență Socială.
Facem precizarea că, în data de 15 februarie 2021, salariații Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Craiova, sesizați și de vecinii din blocul unde locuiește au revenit la domiciliul acesteia pentru a-i acorda ajutorul de care poate beneficia conform legii, însă și de data aceasta a refuzat”, spun reprezentanții primăriei Craiova.

Cu datorii și fără venituri

Deși este o povară pentru cei din jur, respectiv vecinii din bloc, pentru că nu este responsabilă de faptele sale, nici o instituție nu poate schimba situația fără acordul persoanei în cauză.


“Doamnei i s-a adus la cunoștință că poate beneficia de ajutor social întrucât nu are venituri și are datorii mari în ceea ce privește întreținerea locuinței. Totodată, pentru faptul că are nevoie de îngrijire cel puțin pe perioada sezonului rece, doamnei Bichea i s-a propus posibilitatea găzduirii într-un cămin pentru persoane vârstnice/centru rezidențial, refuzând și această propunere.
Cât privește condițiile insalubre în care trăiește, angajații Direcției Generale de Asistență Socială au luat legătura cu reprezentanții S.C. Salubritate, însă aceștia nu pot interveni pentru a face curățenie, deoarece nu le este permis accesul în locuință. Pe 26 februarie 2021, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială au stat din nou de vorbă cu doamna obținând permisiunea acesteia pentru a i se întocmi cartea de identitate”, a declarat prutătorul de cuvânt al primăriei Craiova, Marina Andronache.

Gunoi
Gunoi

Fără acordul proprietarului nu se face curat în garsonieră

În apartamentul transformat în depozit de gunoi s-a făcut curățenie cu ani în urmă. Atunci, femeia a fost găsită printre gunoaie mai mult moartă decât vie și internată. Angajaţii de la Salubritate au scos pe parcursul a trei zile peste cinci tone de mizerie. Gunoaiele au fost încărcate cu lopata în saci şi duse la depozitul de gunoi. Era pentru prima dată când încercările repetate ale asociației de proprietari și ale vecinilor de a scăpa de focarul de infecție de lângă ei aveau rezultate. Pentru acest serviciu a plătiti asociația de proprietari.

Ulterior femeiea a revenit în locuință și și-a reluat activitatea de-a aduce în garsonieră gunoaiele găsite la platforma blocurilor. Acum, Asociația de proprietari 20 Rovine face demersuri către operatorul de salubritate al orașului pentru igienizarea locuinței din blocul A56.

„Am vorbit la Salubritate. Am făcut demersuri la primărie. Asistența Socială a venit, a încheiat un proces verbal, dar nu s-a întâmplat nimic”,spune administratorul asociațiie de proprietari, Constantina Ștefan.

Ca și primăria, operatorul de salubritate are același răspuns: fără acordul proprietarului nimeni nu intră în locuința insalubră.

Gunoi
Gunoi

”Asociația 20 Rovine deja ne-a scris despre aceasta problema însă este vorba despre o proprietate privată aici. Le-am răspuns ca nu putem intra decât cu acordul proprietarului sau al reprezentantului legal al acestuia.
Prin urmare, chiar dacă plătește asociația serviciile de curățenie, tot ne trebuie acordul proprietarului”, a precizat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL, Cristina Ghenea.

Cine poate solicita intrenarea unei persoane cu probleme de sănătate mintală

Gunoi

“Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se realizează de către: a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire aceasta persoană-în ambulatoriu- b) familia persoanei; c) reprezentanțiiadministrației publice locale cu atribuțiiîn domeniul social-medical și de ordine publică; d) reprezentanțiipoliției, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum și de către procuror; e)instanța de judecată civilă, ori de câte ori apreciază că starea sănătații mintale a unei persoane aflate în cursul judecății ar putea necesita internare nevoluntară.

Motivele solicitării internării nevoluntare se certifică sub semnătura de către persoanele menționate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstanțelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntară, a datelor de identitate ale persoanei în cauză și a antecedentelor medicale cunoscute”, art. 56, alin. (1) din Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, republicată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS