0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie, cade tencuiala de pe bloc!

Atenţie, cade tencuiala de pe bloc!

De câţiva ani buni, tencuiala de pe faţada unui bloc dintr-un cartier craiovean se desprinde şi cade pe caldarâm. Vechimea condominiului construit în anul 1967 îşi spune cuvântul. Nici proprietarii, nici asociaţia nu au depus vreun efort pentru remedierea acestei stări de fapt. Cu câţiva ani în urmă, tencuiala a picat pe maşina unuia dintre viceprimarii Craiovei. În urmă cu o zi era să cadă în capul unui curier.

Tencuiala de pe faţada blocului F6, un imobil multietajat de pe strada Căpitan Nicolae Vulovici din cartierul craiovean Brazda lui Novac o ia la vale. Blocul ridicat în anul 1967 nu a fost niciodată renovat sau reabilitat. Proprietarii au făcut modificări, au cârpit după propriile necesităţi, dar nu au luat în calcul reabilitarea întregii faţade. În anul 2016, bucăţi de tencuială s-au desprins de pe faţada blocului, prăbuşindu-se peste două autovehicule aflate în parcarea blocului. Una dintre maşini aparţinea viceprimarului Craiovei de la acea vreme. Asociaţia de proprietari s-a mulțumit, atunci să scrie pe peretele exterior „Parcarea interzisă“, menționând pe o coală A4 motivul pericolului. Adică, cine era amator să-și lase mașina parcată lângă blocul F6 risca să se trezească cu ea făcută zob, dacă s-ar fi desprins tencuială de pe fațadă.
Legat de acest incident, preşedinta asociaţiei de proprietari spunea la acea vreme:

Tencuială căzută de pe fațada blocului F6 din Brazda lui Novac
Tencuială căzută de pe fațada blocului F6 din Brazda lui Novac

„Incidentul s-a întâmplat în data de 5 octombrie a.c. Soția viceprimarului, deși cunoștea situația pentru că locuiește aici și a văzut și afișul, a parcat mașina chiar lângă bloc, în zona în care tencuiala cade. S-a desprins tencuială de pe fațadă și le-a făcut mașina praf. Îmi pare rău că s-a întâmplat acest lucru, că nimănui nu-i convine să se trezească cu mașina zob, dar conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, acolo nu este loc de parcare, căci nu se amenajează parcări cel puțin cinci metri de la ferestrele blocului și perimetrul clădirii.

Era inscripționat, era afiș pus cu un avertisment. Nu suntem noi singurul bloc de pe care cade tencuială! Imobilul este construit în anul 1967 și nu a fost reabilitat sau reparat vreodată. Oamenii sunt foarte săraci, s-au făcut demersuri de acum doi ani pentru reparații și anvelopare, dar sunt costuri foarte mari, pe care oamenii nu au posibilități financiare să le susțină. Nu ne-am înscris în programul de la primărie, că oamenii au fost reticenți“, a explicat președinta Asociației de proprietari nr. 12 Brazda lui Novac, Lavinia Doru.

Aceasta mai spunea:

Bucățile de tencuială se desprind de la balcoane/foto Claudiu tudor
Bucățile de tencuială se desprind de la balcoane/foto Claudiu tudor

„Am luat autorizație pentru punerea schelei, ca să dăm jos toată tencuiala crăpată de pe fațadă, dar normal ar fi să și termoizolăm. Noi plătim un deviz de 30.000 de lei pentru o schelă doar ca să decopertăm, nu pot să las oamenii cu blocul așa, vine iarna, este frig. Mai bine îngrădim acel loc și rămânem așa, dar nu știu cum să procedăm, că este domeniu public. Nu ne înțelege și nu ne ajută nimeni“, a mai spus președinta asociației de proprietari.


Ulterior, autorităţile au îngrădit locul cu gărduleţ bordurat, iar tencuiala pică aici în voie. Tencuiala care stă să se prăbuşească nu a fost înlăturată nici la acest moment.

Blocul F6
Blocul F6

Istoria se repetă, tencuiala pică

Recent, bucăţi de tencuială s-au desprins de pe faţada blocului şi s-au prăbuşit chiar pe aleea de acces în bloc. O persoană a postat incidentul pe un site de socializare.

„Tencuială căzută de la etajul şapte, în Brazda lui Novac, zona Big. Un curier a fost norocos că a juns cu patru secunde mai târziu, altfel avea şanse mari să fie lovit în cap. Bucata mare de tencuială are două-trei kilograme. Nu este prima dată când se întâmplă. Vara pe bancă stau părinții cu copiii care se joacă”.

Locatarii spun că este un adevărat risc să stai în blocul cu pricina.

„O adevărată aventură să stai în F6, cum ţi-e norocul. Oare cine trebuie să repare colţurile balcoanelor de unde cade tencuiala?”, întreabă un craiovean.
În articolul 32 din Legea 196/2018 se spune că: „Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor“.

Tencuiala a picat de pe faţadă sau din podeaua balconului ?

Blocul F6
Blocul F6

Cum faţada este parte comună, asociaţia are sarcina de-a o repara şi întreţine în bună stare. Aceasta are obligația, în conformitate cu Legea 196/2018, de a lua măsuri pentru constituirea fondului de reparații, necesar întreținerii condominiului.Tot aceasta răspunde de pagubele produse ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor prevăzute în lege. De precizat că proprietarul răspunde doar dacă tencuiala desprinsă este din tavanul sau podeaua balconului. Tavanul şi podeaua balconului este proprietatea fiecărui locatar ca ataşament al apartamentului. Din păcate, preşedinta Asociaţiei de proprietari, Lavinia Doru nu a dat nici o explicaţie, refuzând să răspundă la telefon.

Repararea fațadei blocurilor, sarcina asociaţiei

În acest caz, proprietarul de la al cărui balcon s-a desprins tencuiala va fi nevoit să plătească în caz că se înregistrează pagube. Totuși, refacerea faţadelor şi a panourilor de la balcoane este sarcina asociaţiei.

„Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activități reprezintă cheltuieli comune“, se spune în art. 63 din Legea 196/2018.

Atenționare
Atenționare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS