24.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiber la debranşare. Ce condiţie trebuie să îndeplinească locatarii

Liber la debranşare. Ce condiţie trebuie să îndeplinească locatarii

Craiovenii sunt îndemnaţi de furnizorul de căldură al oraşului să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. În fapt este vorba despre proprietarii care au rămas singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Ei trebuie să opteze pentru altă sursă de căldură.

Termo spune că pentru a duce agentul termic într-un bloc în care mai sunt doar doi, trei abonaţi este mai degrabă o pierdere pentru societate. Operatorul este de părere că acolo unde s-au deconectat peste 75% dintre abonaţi, ar fi bine ca şi restul locatarilor să-şi găsească altă sursă de încălzire. Nu este prima dată când Termo îi „sfătuieşte” pe craiovenii care se află la capăt de reţea să se debranşeze.

Craiovenii care sunt capăt de coloană au liber la debranșare
Craiovenii care sunt capăt de coloană au liber la debranșare

Unii craiovenii s-au trezit zilele acestea cu o adresă de la operatorul de căldură al oraşului. Termo Craiova SRL îi sfătuiește să se debranşeze de la sistemul centralizat de căldură al oraşului şi să îşi găsească altă sursă de încălzire. Adresa sună aşa:

„Având în vedere pierderile de energie termică foarte mari pe care societatea noastră le înregistrează pe tronsonul de reţea ce alimentează blocul din cadrul asociaţiei dumeavoastre, furnizarea energiei termice nu mai este eficientă atât din punct de vedere tehnic cât şi economic
Debranşarea apartamentelordin condominiul respectiv a dus la valori mari cu costurile pe încălzire ale apartamentelor rămase pe sistemul centralizat cât şi la cheltuieli suplimentare pentru apartamentele cu centrale termice care trebuie să plătească părţile comune.
Având în vedere cele menţionate mai sus cât şi prevederile Cap III, art.6, pct. 5 coroborat cu Cap.VII, art.28 din contractul de furnizare a energiei termice, vă rugăm să înţelegeţi situaţia de fapt şi să găsiţi o soluţii de asigurare a condiţiilor de confort termic pentru sezonul de încălzire 2021-2022 întrucât există riscul că Termo Craiova să nu poată asigura agentul termic pentru încălzire şi /sau apă caldă”, se arată în adresă.

Punct termic
Punct termic

Aflat în pragul falimentului, operatorul local vrea să stopeze în acest fel pierderile care sunt păguboase atât pentru societate, cât şi pentru locatari. Termo cheltuieşte cu furnizarea agentului termic şi întreţinerea reţelelor dublu decât încasează de la abonaţii răzleţi. Spre exemplu, un apartament rămas la capăt de coloană ajunge să plătească la căldură o factură de 1.000 de lei, iar Termo cheltuieşte 2.000 de lei pentru furnizare.

Termo a ajuns să „subvenţioneze” căldura unor apartamente

CT-urile sunt costisitoare
CT-urile sunt costisitoare

Pierderile sunt mari pentru societate, dar şi pentru abonaţi, spun reprezentanţii Termo. Din acest motiv, operatorul a făcut un studiu pentru a depista blocurile unde există un dezechilibru din cauza numărul mic de apartamente rămase pe sistemul centralizat de încălzire. Cele mai mari probleme sunt în cartierul 1 Mai, dar abonaţi răzleţi se găsesc în fiecare cartier al oraşului. Nu mai târziu de anul trecut, Termo a închis tot din acest motiv un PT din cartierul Brazda lui Novac.

„Am făcut o analiză la nivelul societăţii şi am constatat că din cauza acestor apartamente rămase la capăt de coloană avem foarte multe pierderi. Noi, acum notificăm capetele de reţea şi le spunem să-şi găsească altă sursă de încălzire. Dacă nu-şi găsesc altă sursă de încălzire, vom vedea ce facem. Sunt în această situaţie atât apartamente, cât şi unităţi şcolare. Cea mai gravă situaţie este în cartierul 1 Mai, unde avem şi cele mai multe CT-uri.

Vă dau un exemplu, dacă în trecut într-o asociaţie aveam 600 de apartamente pentru care furnizam căldură şi apă caldă, acum mai sunt doar 121 de apartamente. Sfatul nostru este ca aceste apartamente să-şi găsească o altă sursă de încălzire. În cazul şcolilor pot să ceară administraţiei locale să le sprijine pentru montarea unei centrale. Cert este că acolo unde pe un PT sau CT avem o debranşare de 75% încercăm să renunţăm la acele apartamente. În caz contrar, trebuie să găsim soluţii”, a explicat adminsitratorul special al SC Termo Craiova SRL, Gheorghe Nedelescu.

Costurile ar putea să ardă şi mai rău buzunarele craiovenilor aflaţi într-o astfel de situaţie dacă subvenţiile dispar. Încă din acest an s-au purtat discuţii cu privire la dispariţia subvenţionării căldurii. Este cunoscut faptul că tariful gigacaloriei produse într-un PT este de 327, 19 de lei, iar într-un CT este de 414, 96 de lei. Costul este subvenţionat şi craioveanul de rând plăteşte pentru o gigacalorie 282,74 de lei.

Asociaţii vizate

Adresă

O asociaţie de proprietari care a primit astfel de notificări este Asociaţia de proprietari nr.8 din cartierul 1 Mai. Preşedintele Asociaţiei, Vergil Biţu spune că nu toţi locatarii vor avea posibilitatea să-şi pună centrale de apartament.

„Ştiu despre aceste notificări. Este bine pentru cei care şi-au montat centrale de apartament şi pentru cei care au posibilitatea să facă acest lucru. Va fi mai greu pentru cei care au o pensie de 800, 900 de lei”.

Alte asociaţii au profitat de pe urma acestor notificări. Este cazul Asociaţiei de proprietari nr. 6 din cartierul 1 Mai. Aici proprietarii au rămas fără apă caldă şi sunt ameninţaţi să rămână şi fără căldură din cauza datoriilor. Numai că reprezentanţii asociaţiei respective spun că această stare se datorează situaţiei juridice a Termoficării.

„Vă aducem la cunoştiinţă că SC Termo Craiova este în faliment şi şi-au anunţat intenţia de a închide centralele pe gaze, deoarece acestea au pierderi prea mari şi costurile reparaţiilor sunt foarte ridicate. Ca o primă măsură au sistat furnizarea apei calde, urmând ca în scurt timp să oprească şi căldura”.


În replică, reprezentanţii Termoficării au altă variantă.

„Pe data de 12.02.2021 Asociaţia de proprietari nr. 6 – 1 Mai a încheiat un angajament de plată în valoare de 50.000 de lei până la data de 01.03.2021 din datoria către Termo de 1.191.146 de lei, debite şi facturi neachitate din luna ianuarie 2020.
Deoarece până la data de 01.03.2021 asociaţia nu a respectat angajamentul luat, Termo a sistat furnizarea apei calde către consumatorii din cadrul asociaţiei, urmând ca în condiţiile legale, în cel mai scurt timp să decidă data limitării furnizării energiei termice pentru încălzire”,

se arată într-o adresă transmisă proprietarilor de către furnizorul de căldură al oraşului.

SC Termo Craiova SRL
SC Termo Craiova SRL

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS