Craiovenii sunt îndemnaţi de furnizorul de căldură al oraşului să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. În fapt este vorba despre proprietarii care au rămas singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Ei trebuie să opteze pentru altă sursă de căldură.
Termo spune că pentru a duce agentul termic într-un bloc în care mai sunt doar doi, trei abonaţi este mai degrabă o pierdere pentru societate. Operatorul este de părere că acolo unde s-au deconectat peste 75% dintre abonaţi, ar fi bine ca şi restul locatarilor să-şi găsească altă sursă de încălzire. Nu este prima dată când Termo îi „sfătuieşte” pe craiovenii care se află la capăt de reţea să se debranşeze.
Unii craiovenii s-au trezit zilele acestea cu o adresă de la operatorul de căldură al oraşului. Termo Craiova SRL îi sfătuiește să se debranşeze de la sistemul centralizat de căldură al oraşului şi să îşi găsească altă sursă de încălzire. Adresa sună aşa:
Aflat în pragul falimentului, operatorul local vrea să stopeze în acest fel pierderile care sunt păguboase atât pentru societate, cât şi pentru locatari. Termo cheltuieşte cu furnizarea agentului termic şi întreţinerea reţelelor dublu decât încasează de la abonaţii răzleţi. Spre exemplu, un apartament rămas la capăt de coloană ajunge să plătească la căldură o factură de 1.000 de lei, iar Termo cheltuieşte 2.000 de lei pentru furnizare.
Termo a ajuns să „subvenţioneze” căldura unor apartamente
Pierderile sunt mari pentru societate, dar şi pentru abonaţi, spun reprezentanţii Termo. Din acest motiv, operatorul a făcut un studiu pentru a depista blocurile unde există un dezechilibru din cauza numărul mic de apartamente rămase pe sistemul centralizat de încălzire. Cele mai mari probleme sunt în cartierul 1 Mai, dar abonaţi răzleţi se găsesc în fiecare cartier al oraşului. Nu mai târziu de anul trecut, Termo a închis tot din acest motiv un PT din cartierul Brazda lui Novac.
Costurile ar putea să ardă şi mai rău buzunarele craiovenilor aflaţi într-o astfel de situaţie dacă subvenţiile dispar. Încă din acest an s-au purtat discuţii cu privire la dispariţia subvenţionării căldurii. Este cunoscut faptul că tariful gigacaloriei produse într-un PT este de 327, 19 de lei, iar într-un CT este de 414, 96 de lei. Costul este subvenţionat şi craioveanul de rând plăteşte pentru o gigacalorie 282,74 de lei.
Asociaţii vizate
O asociaţie de proprietari care a primit astfel de notificări este Asociaţia de proprietari nr.8 din cartierul 1 Mai. Preşedintele Asociaţiei, Vergil Biţu spune că nu toţi locatarii vor avea posibilitatea să-şi pună centrale de apartament.
Alte asociaţii au profitat de pe urma acestor notificări. Este cazul Asociaţiei de proprietari nr. 6 din cartierul 1 Mai. Aici proprietarii au rămas fără apă caldă şi sunt ameninţaţi să rămână şi fără căldură din cauza datoriilor. Numai că reprezentanţii asociaţiei respective spun că această stare se datorează situaţiei juridice a Termoficării.
În replică, reprezentanţii Termoficării au altă variantă.