4.2 C
Craiova
miercuri, 20 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO își evaluează bunurile pentru a obține un nou împrumut necesar achiziției certificatelor de CO2

CEO își evaluează bunurile pentru a obține un nou împrumut necesar achiziției certificatelor de CO2

Complexul Energetic Oltenia(CEO) caută alternative la ajutorul de stat destinat plății certificatelor de CO2. Compania energetică are promis un ajutor de stat în valoare de 240 de milioane de euro. În acest sens, la finalul anului trecut, a fost adoptat un Memorandum de către Guvern.

Ajutorul financiar depinde însă de avizul pe care Complexul Energetic Oltenia trebuie să îl primească pentru Planul de restructurare și decarbonare, din partea Comisiei Europene. Instituția respectivă a declașat o anchetă la Complexul Energetic Oltenia și a ridicat o serie de obiecții cu privire la Planul de restructurare a CEO. Nu există un termen limită până la finalizarea anchetei.

Există însă un termen limită până la care Complexul Energetic Oltenia trebuie să achite certificatele de CO2. Este vorba de data de 30 aprilie, până la care compania energetică din Oltenia trebuie să dețină 7 milioane de certificate de CO2. În caz contrar, după data de 30 aprilie, se vor aplica amenzi de 100 de euro pe zi pentru fiecare certificate de CO2 neachiziționate. Sancțiunile sunt aplicate de Uniunea Europeană.

CEO se pregătește să se împrumute pentru certificatele de CO2

Având în vedere că nu mai este sigur ajutorul de stat, Complexul Energetic Oltenia ia în calcul accesarea unui împrumut bancar. Astfel, a fost comandată evaluarea bunurilor mobile și imobile pe care le are societatea. În principal este vorba de clădiri, terenuri și utilaje.

„Evaluarea bunurilor mobile si imobile ce vor constitui garanţie pentru garantarea împrumutului necesar achiziţionării certificatelor de emisii gaze cu efect de seră pentru anul 2020 şi acoperirea necesarului.”, conform anunțului de licitație. Problema este că societatea s-a mai împrumutat acum doi ani 500 de milioane de lei, tot pentru plata certificatelor de CO2. De asemenea, sunt în derulare și alte credite pentru care compania achită rate. Prin urmare, nu se știe ce bunuri negrevate de sarcini va mai identifica evaluatorul pentru a putea fi utilizate drept garanție bancară în vederea obținerii de noi fonduri.

Prețul certificatelor a trecut de 40 de euro

Problemele Complexului Energetic Oltenia nu se încheie aici. Nu se știe ce banci vor fi de acord să împrumute colosul energetic, în lipsa unei garanții guvernamentale. Dar și garanția guvernamentală ar putea fi considerată ajutor de stat de către Comisia Europeană care a avertizat deja CEO să nu mai acorde astfel de beneficii companiei, fără avizul forului european. O altă problemă majoră este legată și de prețul certificatelor de CO2. Acesta a trecut de 42 de euro bucata.

Suma totală este una colosală pentru bugetul firmei care produce energie electrică pe bază de lignit. Complexul ar mai fi cumpărat până acum certificate, însă nu s-a comunicat exact numărul acestora. O altă decizie a administrației CEO este de a împrumuta între 500.000 și 1,5 milioane de certificate de CO2, dacă va fi nevoie să acopere anumite lipsuri. Societatea are peste 12.000 de salariați, iar în momentul de față nu are un Plan viabil de restructurare, cel puțin așa susțin specialiștii Comisiei Europene. Dacă procesul de restructurare nu va fi unul etapizat, multianual, ci brusc, atunci efectele în plan social ar putea fi devastatoare, cel puțin pentru județul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS