În fostul bloc al coreenilor, aproape de centrul Craiovei, s-a desfășurat, astăzi, ceremonia oficială de inaugurare a Consulatului Onorific al Muntenegrului la Craiova.
Consulatul se dorește a fi o interfață a relațiilor de prietenie dintre România și Muntenegru. Ambele state au fost marcate de un timp plin de istorie și participă împreună la marele concept al revitalizării spiritului. Deschiderea Consulatului este începutul unui lung drum al înțelegerilor statale, al prieteniei, respectului și demnității, valori comune și fundamentale ale ambelor popoare.
Consul Onorific al Muntenegrului la Craiova a fost numit Prof. Univ. și scriitor Ion Deaconescu, figură marcantă a orașului și un om implicat în viaţa culturală a Craiovei.
Dejan Vukovic: „Este un privilegiu special să deschid Consulatul Muntenegru în Craiova“
Dejan Vukovic, director Ministerul Afacerilor Externe Muntenegru, s-a arătat foarte bucuros de colaborarea Muntenegrului cu România. Discursul lui a fost unul plin de speranță, cu trimiteri la legăturile istorice dintre cele două țări.
,,Este o onoare specială pentru mine să fiu aici. Cu mai mult de 500 de ani în urmă, acel dedicat și educat tipograf, Macarie, din Muntenegru a venit și a ajutat la tipărirea primelor cărți bisericești în România. De-a lungul celei de-a doua jumătăți a sec. al XIX-lea, mulți oameni din Muntenegru au venit să muncească în România, în Sulina, Brăila, la calea ferată din Valahia, București. Practic, peste tot în România. Noi împărtășim aceleași valori ca ale civilizației europene și cred că, în viitorul apropiat, Muntenegru va avea suportul UE. Este un privilegiu special să deschid Consulatul Muntenegru în Craiova, un oraș faimos în lume, recunoscut prin diplomatul și ministrul MAE, Nicolae Titulescu. Cred că acest Consulat Onorific al Muntenegrului va fi o frumoasă casă a prieteniei și a prosperității între Muntenegru și România”, spune Dejan Vukovic.
Discursul lui a fost tradus din limba engleză de consulul Ambasadei Muntenegru București, Dalibov Djurovic.
La eveniment au fost prezente oficialități locale și naționale, care împreună cu Ion Deaconescu speră să identifice noi canale de comunicare prin care să asigure un dialog eficace care să evidențieze soluții viabile în ceea ce privește provocările culturale, economice, turistice care se vor ivi.
Marina Andrei, student anul al treilea, Facultatea de Litere a UCV, specializarea Jurnalism