8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDe ce nu circulă autobuzele electrice pe traseele RAT?

De ce nu circulă autobuzele electrice pe traseele RAT?

Cât mai au craiovenii de așteptat până să circule cu autobuzele electrice? Acestea, opt la număr, au ajuns în Craiova începând cu luna ianuarie a acestui an. Până la această dată nu au fost scoase pe traseele RAT-ului. Primăria Craiova spune că noile mijloace de transport în comun “sunt în analiză la comisia de recepție”. Ulterior printr-o hotărâre a Consiliului Local acestea vor intra în administrarea RAT.

Primarul Craiovei anunţa în luna februarie că restul de autobuze electrice va ajunge însă în custodia RAT mai devreme decât era prevăzut în contract.

„În urma discuțiilor din ultimele zile cu firma Solaris, graficul de livrare a noilor autobuze electrice a fost modificat, asfel încât cele 16 autobuze să ajungă cu două luni mai devreme decât era prevăzut. Astfel, urmează ca luna aceasta să mai primim încă patru autobuze, în luna martie încă trei şi alte opt autobuze până în data de 10 aprilie. La sfârşitul acestei luni, cele cinci autobuze care sunt livrate până la jumătatea lunii vor fi concesionate către RAT Craiova, prin hotărâre de Consiliu Local, astfel încât să poată intra pe traseele stabilite, din martie“, a scris pe Facebook primarul Craiovei.

Autobuz electric Solaris
Autobuz electric Solaris

Primul autobuz electric a venit în luna ianuarie

Autobuzele electrice care au fost furnizate Craiovei de  producătorul polonez Solaris, în baza contractului de 76.004.854,72 lei (fonduri europene) atribuit în aprilie 2020, întârzie să apară pe traseele RAT. Solaris a trimis la Craiova primul autobuz electric articulat în data de 27 ianuarie. După înmatriculare, acesta urma să circule pe Traseul 9: Craiovița Nouă – Teatrul Național – Institut – Aeroport – Metro și retur. La acel moment primarul Craiovei spunea:

„Beneficiem ca și achiziție proprie de primul autobuz 100% electric. Au mai fost două care au rulat în probe prin oraș. Luna viitoare mai așteptăm încă patru autobuze, luna următoare încă patru, iar până în luna iulie vor veni toate 16, câte au fost achiziționate pe acest contract”.

La rândul său, directorul RAT Craiova, Marcel Tănăsescu declara:

“RAT Craiova și-a îmbunătățit în ultima perioadă flota de transport în proporție de 70-75%. Noile autobuze asigură condiții optime pentru cetățenii care călătoresc cu mijloacele de transport în comun. Noul autobuz electric va rula pe Traseul nr. 9. Are o capacitate de 40 de călători pe scaune, 94 în picioare și o persoană cu dizabilități. Are o autonomie de minim 120 de kilometri. Incărcarea este de două feluri, lentă și rapidă. Timp de 7 ore se încarcă la capacitate maximă. Încărcarea rapidă înseamnă între 5-10 minute, o încărcare de 50-60 de procente. Îl putem utiliza pe toată perioada zilei, pe orice traseu ar rula. Este important că are dotări de ultimă generație, aer condiționat, 8 camere de supraveghere, fiecare loc de la geam are priză pentru încărcare USB pentru laptop și telefon. Putem vedea în timp real câți călători sunt pe traseu”, a precizat reprezentantul RAT Craiova, Marcel Tănăsescu.

Autobuz electric
Autobuz electric

Timpul s-a scurs, au trecut două luni şi jumătate şi autobuzul nu şi-a făcut apariţia pe străzile oraşului. 

Încă opt și încă opt autobuze electrice

Ulterior, alte şapte autobuze electrice au ajuns în parcul auto al RAT-ului. Autobuzele urmează să circule pe traseele 1 (Gară – Romanești și retur), 3b (Craiovița stația 15 – Bănie și retur) și traseul 9 (Craiovești – Metro și retur).

„Până acum, au venit opt autobuze electrice din contract, iar celelalte vor fi aduse în Craiova mai devreme de luna iulie, cum era stabilit inițial în graficul de livrare”, a precizat purtătorul de cuvânt al primăriie Craiova, Marina Andronache. 

Din totalul de opt autobuze electrice nici unul nu circulă azi pe străzile oraşului.

“Primele autobuze electrice care au venit sunt în analiză la comisia de recepție. Mai trebuie recepționate stațiile de încărcare, după care autobuzele vor intra în administrarea RAT Craiova, printr-o hotărâre de Consiliu Local. Nu putem spune în acest moment când vor intra efectiv pe trasee, pentru că nu putem face presiuni asupra comisiei de recepție, nu știm când se termină recepția autobuzelor”, a mai precizat Marina Andronache.

Comisia de recepţie se constituie printr-o dispoziţie a primarului. Aceasta face recepţia mijloacelor de transport, în urma căreia atribuie calificativ corespunzător noilor achiziţii. Respectiva comisie de recepţie propune încadrarea acestor autobuze în rândul mijloacelor fixe aparţinând domeniului privat al municipiului Craiova. 

Ce prevede contractul cu firma poloneză

Autobuze electrice
Autobuze electrice

Primăria Craiova şi firma Solaris Bus and Coach SA din Polonia au semnat, în aprilie 2020, contractul de achiziţie pentru cele 16 autobuze electrice. Finanţarea este asigurată prin programul european – MOTRIC 1, pentru care municipalitatea asigură o contribuţie de 320.000 euro. Potrivit reprezentanţilor primăriei, autobuzele electrice au 18 metri lungime, 2,55 m lăţime şi 3,48 m înălţime. Au o capacitate de 40 de locuri pe scaune şi 94 locuri în picioare, un loc pentru persoanele cu dizabilităţi. Sunt dotate cu aer condiţionat, cu 8 camere de supraveghere video, cu prize de încărcare pentru device-uri pasageri.

Pe lângă cele 16 autobuze electrice, proiectul presupune şi instalarea a 16 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă pentru acestea.

Proiectul mai prevede şi semaforizarea şi includerea în sistemul actual de management al traficului a 5 intersecţii de pe traseele de autobuz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS