0.1 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine pune mâna pe șlamul de gips de la Termocentrala de la Rovinari?

Cine pune mâna pe șlamul de gips de la Termocentrala de la Rovinari?

Complexul Energetic Oltenia vrea să vândă șlamul de gips de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

În acest sens este în derulare o licitație în urma căreia va fi selectată o companie care va trebui să realizeze o serie de investiții, iar, ulterior, va putea prelua și cantitățile uriașe de materie primă. Slamul de gips este folosit în industria materialelor de construcție în principal pentru realizarea plăcilor de gips-carton și nu numai.

Potrivit caietului de sarcini, la depozitul de slam dens va trebui să fie construită o instalație de uscare. Echipamentul respectiv va fi folosit pentru uscarea materiei prime care va ajunge la o fabrică de profil.

Este de precizat că la Sucursala Electrocentrale din Rovinari au fost construite instalații de desulfurare – IDG, de tip umed, la cazanele de abur de 1035 t/h și 330 MW la blocurile 3,4 si 6, în vederea reducerii conținutului de SO2 din gazele de ardere provenite din utilizarea combustibilor fosili.

Există o fabrică de gips-carton la Turceni

Instalația de reținere a SO2 din gazele de ardere este formată din: instalația de absorbție propriu-zisă a SO2 și instalația de preparare a suspensiei de calcar. Produsul final rezultat în urma desulfurării este șlamul de gips, care mult tmp nu a avut utilitate în industria materialelor de construcție, cel puțin la nivelul județului Gorj.

În urmă cu peste 5 ani, la Turceni a fost inaugurată o fabrică de gips-carton. Unitatea folosește materia primă pusă la dispoziție de către Termocentrala din localitate. Fabrica de gips-carton de la Turceni este cea mai mare din țară și este parte a unui mare grup de companii din domeniul materialelor de construcție din Europa. Etex Building Performance (Siniat România), parte a Grupului Etex, care operează la Turceni cea mai mare fabrică de plăci de gips-carton din România, a înregistrat o cifră de afaceri de aproape două ori mai mare, în 2019 față de 2015, în timp ce ponderea exporturilor din cifra de afaceri s-a dublat.

Investițiile de la Turceni au depășit 52 de milioane de euro. La fabrică s-au produs peste 100 de milioane de metri pătrați de gips-carton produși în 5 ani de la deschidere. Aproape jumătate din producția fabricii de la Turceni merge către export.

Vor o fabrică și la Rovinari

Slamul de gips de la Termocentrala Rovinari a atras mai multe companii care au transmis în scris oferte pe adresa primăriei.

Autoritățile locale din Rovinari sunt nemulțumite că șefii Complexului Energetic Oltenia nu susțin construirea unei fabrici de gips-carton la Rovinari, ci vor doar să usuce și să vândă materia primă. Potrivit primarului din Rovinari, Robert Filip, compania ar trebui să susțină construirea unei fabrici în zonă, mai ales că acest lucru va presupune înființarea a 300 de locuri de muncă. Edilul susține că așteaptă să vadă rezultatul licitației și va decide ce va face în continuare.

„Noi suntem interesați să avem o fabrică de gips-carton la Rovinari. Sunt peste 10 oferte depuse în acest sens. Complexul Energetic Oltenia își va restrânge activitatea și ar trebui să fie interesat și de ce rămâne în urmă.

O fabrică la Rovinari ar însemna 300 de locuri de muncă și nu să vândă materia primă. Așteptăm să vedem rezultatul. Noi suntem hotărâți să și protestăm pentru a se face o fabrică la Rovinari”, a declarat Robert Filip, primarul din Rovinari.

Compania se va restructura

Complexul Energetic Oltenia va intra în anii următori într-un proces amplu de restructurare. Va fi redus numărul de grupuri energetice și de cariere mniere. Este însă nevoie ca anumite zone să fie ecologizate. Sunt vizate inclusiv depozitele de slam dens unde se află o cantitate foarte mare de materie primă.

Cele mai bune perspective sunt însă la Termocentrala Rovinari. Aici vor mai fi păstrate două grupuri energetice pe bază de cărbune. Prin urmare, va fi nevoie în continuare de instalațiile de desulfurare a gazelor de ardere și se va produce slamul de gips necesar pentru realizarea plăcilor de gips-carton. Acesta este și motivul pentru care este un interes major pentru materia primă pe care Complexul Energetic Oltenia o scoate acum la vânzare.

Este de precizat că șefii Complexului Energetic Oltenia au anunțat deja că singurele grupuri energetice pe bază de lignit care vor mai fi păstrate la companie vor fi cele de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS