Ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal din municipiul Craiova, cunoscut drept cartierul chinezesc pentru contextul în care a fost promis în anul 2013, rămâne o nebuloasă.
După eşecul realizării lui de către firma Shandong Ningjian, obiectivul a fost pasat în 2018 la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), care nu făcut nici până acum un pas concret pentru continuarea lucrărilor. ANL a stabilit că toate cele 1.800 de locuințe vor fi construite prin credit ipotecar, adică exclusiv cu banii beneficiarilor. Și-a propus, pentru început, să finalizeze blocul L2 (109 apartamente), pentru care a şi realizat proiectul tehnic, dar lucrurile s-au oprit aici. La un moment dat se stabilise şi un constructor, pentru o valoare a lucrărilor de 19,7 milioane de lei cu TVA, dar contractul nu a mai fost semnat. De fapt, proiectul s-a blocat în toamna anului 2019.
Ce s-a întâmplat? Agenția și-a luat angajamentul în 2018 că va finaliza primele 250 de locuințe până în ianuarie 2020. Unitățile locative aveau, de altfel, o destinație specială: angajații Ministerului Apărării Naționale (asta a fost condiția pentru cedarea de către minister a terenului unde se realiza cartierul). Pentru asta s-a şi prelungit termenul inițial, din 2017 în 2020. Aici s-au blocat lucrurile. Pentru a putea demara lucrările, ANL a cerut Primăriei Craiova prelungirea termenului de predare a locuinţelor: 15 ianuarie 2023 pentru cele 250 de unităţi locative destinate Armatei şi 18 decembrie 2030 pentru restul de 1.550 de locuinţe. Termen care nu ar mai fi fost prelungit.
De unde vine salvarea pentru cartierul chinezesc?
În 2020, Agenția Națională pentru Locuințe susţinea că nu poate trece la „contractarea locuințelor“ pentru că nu a fost încă modificată HG nr. 1052/2013. Este vorba de hotărârea de guvern prin care termenul de finalizare a întregii investiţii era de şase ani de la data preluării terenului, adică ianuarie 2020. Un termen imposibil de respectat după cele petrecute ulterior, de aici şi solicitarea de prelungire a termenului până în 2023, respectiv 2030. Se pare însă că demersul nu a ajuns mai departe şi la guvern sau cel puțin nu a avut ecou la executiv, pentru că termenul din HG nr. 1052/2013 ar fi rămas cel iniţial. Cu toate că primăria susţinea, într-un răspuns oferit ANL, că a solicitat încă din octombrie 2019 Ministerului Apărării Naționale iniţierea unui proiect privind modificarea termenului din respectiva hotărâre de guvern.
Şi, totuşi, de unde ar putea veni salvarea pentru cartierul chinezesc? Tot de la guvern. În şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova, primarul Lia Olguţa Vasilescu, cea care a avut iniţiativa construirii cartierului chinezesc, pe care l-a promis „până la finele anului 2016“, a dezvăluit că ia în calcul trei variante de continuare a lucrărilor. Pentru asta, însă, ar aştepta un semn de la guvern. „Să ştiţi că aşteptăm de un an de la guvern modificarea acelei hotărâri. Eu le-am propus trei variante pentru construirea locuinţelor: fie le va realiza Armata, fie le va face primăria, fie le va construi ANL-ul. Facem demersuri de luni de zile şi aşteptăm încă un răspuns“, a spus Olguţa Vasilescu.
În discuţie a intervenit Teodor Sas, consilier local din partea PNL. Acesta i-a adus aminte edilului de promisiunile făcute la demararea proiectului privind cartierul chinezesc. „Dumneavoastră l-aţi promis în 2016, nu cred că mai sunteţi în măsură să vorbiţi de cartierul chinezesc“, a replicat Sas.