1.7 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrefectul de Gorj le cere motrenilor să își monteze centrale individuale pe gaze

Prefectul de Gorj le cere motrenilor să își monteze centrale individuale pe gaze

Sunt șanse foarte mici ca motrenii să mai beneficieze de serviciile Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă(UATAA) în viitorul apropiat. Este vorba de unul dintre agenții economici din Gorj care e plătitor de certificate de CO2. Compania folosește cărbune pentru a produce căldură și apă caldă.

Pentru emisiile de CO2 de pe parcursul unui an, Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru este obligată să achite certificate de CO2. Media este de 50.000 de certificate anual. Dacă anul trecut au fost găsite fondurile necesare pentru plata taxei de poluare, anul acesta banii nu au mai venit, în ciuda faptului că au fost făcute demersuri pentru obținerea de finanțare din fondul de rezervă al Guvernului. Ministerul Dezvoltării a refuzat să facă demersuri pentru aprobarea unei Hotărâri de Guvern, considerând că acest lucru nu este oportun.

Nu mai au altă șansă în afara centralelor proprii

Prefectul de Gorj, Corneliu Răducan-Morega, este de părere că viitorul la Motru va fi reprezentat de centralele individuale sau de bloc pe gaze naturale. În opinia reprezentantului Guvernului la nivel local instituțiile publice ar trebui să fie trecute pe gaze naturale pentru a nu mai depinde de serviciile la comun.

„După părerea mea, Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru are șanse reduse să își mai revină, în contextul în care nu au fost plătite certificatele de CO2 și vin și acele amenzi. Soluția ca amenzile de 100 de euro pe zi per certificate necumpărat să nu fie aplicate este să fie oprită furnizarea serviciilor, adică să nu se mai desfășoare activitate.

Sunt niște sume foarte mari în joc și societatea nu va avea an de an de unde să le ia.

La Motru este rețea de gaze naturale și, în opinia mea, este o opțiune clară pentru autoritățile de acolo și pentru populație. Și, dacă nu mai au vreun plan de salvare a UATAA să înceapă de acum să treacă pe gaze naturale”, a declarat prefectul de Gorj, Corneliu Răducan-Morega.

Nu are bani pentru că oamenii nu plătesc

În Motru sunt peste 6.000 de apartamente care depind de serviciile UATAA. Numai câteva sute de apartamente au centrale individuale. Problema este că, recent, a fost aprobată o lege care obligă beneficiarii să evacueze noxele de la centralele pe gaze deasupra construcției, printr-un coș special.

Acest lucru înseamnă costuri suplimentare sau montarea unei centrale de bloc și nu de apartament. Sunt coșurile de care beneficiază și restaurantele care funcționează la parterul blocurilor și care sunt obligate să evacueze gazele arse deasupra clădirii și nu pe la geamul locatarilor. Din păcate, la Motru toate școlile sunt branșate la sistemul centralizat de încălzire și apă caldă. În mod normal, Uzina ar avea fonduri pentru desfășurarea activității și pentru plata certificatelor de CO2.

Este vorba de peste 23 de milioane de lei, reprezentând datoriile celor 17 asociații de proprietari. Oamenii nu plătesc însă și foarte puțini sunt aduși în fața instanței de judecată pentru a fi obligați să își achite serviciile de care au beneficiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS