L-a lovit cu toporul direct în spate, i-a spintecat carnea şi a ajuns până la coloană. Este un câine de pripas care în căutare de hrană a intrat în curtea unui gospodar din comuna Coşoveni. Omul nu i-a aruncat o bucată de pâine, nu l-a speriat, a folosit toporul ca să fie sigur de urmări. Animalul a supravieţuit cu ajutorul „salvatorilor de animale”, adică iubitorii de animale şi Poliţia animalelor.
Aşa sună povestea unuia dintre animalele pentru care au intervenit poliţiştii de la Biroul pentru Protecţia Animalelor- IPJ Dolj. Este doar una dintre multele poveşti urâte care ajung pe masa poliţiştilor care încet-încet îşi fac vizibilă prezenţa în Craiova şi întreg judeţul. Un telefon îi anunţă că într-un sat din Dolj zace pe marginea drumului un câine cu spatele tăiat. Salvatorii, reprezentanţii unei Asociaţii pentru protecţia animalelor şi Poliţia animalelor ajung în localitate şi încep căutările pentru descoperirea făptaşului.
Subaru, calul salvat de la pieire
Un alt caz şocant s-a întâmplat în localitatea Vârvoru. Un bărbat ţinea un cal înfometat. Indiferent de anotimp, vară sau iarnă, calul era abandonat în câmp în frig sau caniculă. Era luat din când în când acasă, deşi aici nu îl aştepta nici un braţ de fân sau un adăpost. Un telefon adresat Poliţiei Animalelor a venit ca o salvare pentru cabalină.
Poliţia Animalelor – chemată să salveze cai, pisici, câini
La Biroului pentru Protecţia Animalelor, salvatorii anunţă cazuri disperate de abuz, de maltratare sau neglijenţă. Alteori sună pentru pierderea unei pisicuţe sau să ceară sprijin pentru deblocarea ei dintr-un subsol de bloc.
Proprietarii de câini periculoşi, în atenţia Poliţiei Animalelor
Proprietarii de câini periculoși sau agresivi sunt şi ei în atenția polițiștilor de la Biroul pentru Protecţia Animalelor. Câinii periculoşi sunt cei care aparţin raselor grupate în două categorii. Din prima categorie fac parte câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Prin câini agresivi se înţelege orice patruped care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private.
Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei. De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui, precum şi o declaraţie pe propria răspundere. Se interzice organizarea luptelor între câini, antrenarea în acest scop şi participarea la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin.
Biroul pentru Protecţia Animalelor
Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Dolj este alcătuit din 11 persoane, dintre care doi angajaţi sunt medici veterinari. Trei dintre ofiţeri au un atestat recunoscut de Colegiul Medicilor Veterinari.