Craiovenii care locuiesc la bloc sunt reticenţi faţă de proiectul de reabilitare termică propus de primărie. Locatarii nu prea s-au înghesuit să semneze listele pentru înscrierea în proiect, deşi primăria Craiova a prelungit termenul. În final 721 de blocuri şi-au dat acordul pentru reabilitare.
Iniţial, asociațiile de proprietari din Craiova trebuiau să strângă până la dat de 28 februarie 2021 semnături de la proprietarii care sunt de acord cu anveloparea blocurilor. Acordul era necesar pentru înscrierea în Programul Operațional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. Strângerea de semnături a mers greu şi asociaţiile de proprietari au primit un nou termen, 15 martie 2021. La final, când s-a tras linie şi s-a calculat doar locatarii din 721 de blocuri şi-au dat acordul pentru reabilitare, spun reprezentanţii primăriei Craiova.
Aceasta înseamnă că din totalul de 496 de asociaţii de proprietari au strâns semnături aproximativ 120 de asociaţii. Printre asociațiile care au adus cel mai mare număr de semnături se numără: Asociația 25 Brazda lui Novac – 14 scări de bloc; Asociația 11 Brazda lui Novac – 17 scări de bloc; Asociația 8 Calea București – 20 scări de bloc; Asociația 16 Brazda lui Novac – 22 scări de bloc; Asociația 3 Siloz – 26 scări de bloc; Asociația 3 Rovine – 27 scări de bloc; Asociația 2 Lăpuș – 31 scări de bloc.
La polul opus sunt asociații de proprietari care nu au depus la primărie lisele cu semnături. Motivele sunt diferite, proprietarii au refuzat să-și de acordul sau președinții de asociații le-au spus din start să nu semneze listele. Sunt și asociații care nici măcar nu i-au înștiințat pe locatari despre reabilitare și în ce condiții urmează să se facă aceasta. Pe lista de la primărie, între asociațiile de proprietari care nu au transmis către primărie listele cu acordul proprietarilor se află : Asociația 3 Brazda lui Novac; Asociația de proprietari nr.11 Calea București; Asociația de proprietari nr.42 Craiovița Nouă; Asociația de proprietari nr. 3 George Enescu.
Nu au ştiut costurile, nu au semnat
Lipsa informaţiilor, a datelor concrete i-a determinat pe locatari să spună pas acestui proiect. Autorităţile nu le-au spus craiovenilor foarte clar în ce constă reabilitarea termică. Incertitudine cu privire la costuri a fost un motiv temeinic de refuz. Alţii şi-au amintit ce probleme au avut proprietarii care au optat pentru reabilitarea blocurilor pe fonduri prin Programul Operațional 2014-2020.
Reabilitare cu multe necunoscute
Lipsa unor informaţii complete, i-a determinat pe craioveni să respingă posibilitatea anvelopării blocurilor în care locuiesc cu fonduri europene.
În aceeaşi situaţie sunt şi locatarii din Asociaţia de proprietari A.I. Cuza.
La acest moment nici primăria Craiova nu cunoaşte care vor fi costurile anvelopării din moment ce Ghidurile solicitantului nu a fost aprobat. Administraţia locală a dat drept exemplu prevederile din vechiul Program operaţional 2014-2020, dar acesta poate suferi modificări.
POR 2021-2027 se afla în faza negocierilor cu Comisia Europeana
Anveloparea blocurilor se va face cu finanţare europeană în baza POR 2021-2027 prin ADR Sud-Vest Oltenia.
Reabilitare. Ce lucrări include proiectul?
Proiectul de reabilitare termică include: lucrări de izolare termică a faţadei; schimbarea tâmplăriei; închiderea balcoanelor; lucrări de termo și hidroizolație; repararea acoperișului blocului;
instalarea alternativă de producere a energiei din surse regenerabile, reabilitarea sistemului de încălzire/furnizare a apei calde de consum.
Care sunt costurile totale și cât plătește craioveanul?
Peste 50 % din costuri sunt suportate de Uniunea Europeană, iar un procent de aproximativ 30 % de municipalitatea craioveană.
Locatarii vor achita doar un procent de aproximativ 20 % din costurile reabilitării termice aferente locuinței proprii și a spațiului comun de pe scară, procentul fiind stabilit de ghidul de absorbție a fondurilor europene, ce urmează să apară în luna iulie 2021. În plus, sumele care revin cetățenilor se vor împărți în cote egale, care vor fi plătite într-o perioadă de 10 ani, la Direcția de Taxe și Impozite.
Proprietarii apartamentelor care nu doresc să le fie înlocuită tâmplăria PVC, vor beneficia de un deviz separat de lucrări, din care vor fi scăzute sumele pe lucrarea în cauză.