9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCine a scumpit căldura craiovenilor?

Cine a scumpit căldura craiovenilor?

Craiovenii s-au trezit peste noapte că au de plătit un tarif mai mare pentru căldura și apa caldă primite din sistemul centralizat. Intrarea pe piață a noii societăți, SC Termo Urban a atras după sine și creșterea tarifului la energia termică. Prin urmare, craiovenii care sunt legaţi de sistemul centralizat de încălzire al oraşului plătesc furnizorului pentru facturile din aprilie 345,26 de lei/gigacalorie în loc de 282,74 de lei, cât plăteau până acum. Este o creştere substanţială, de 62,52 de lei/gigacalorie.

Spre surprinderea locatarilor noul tarif nu a fost aprobat printr-o hotărâre de consiliu, deși asociațiilor li s-a spus că schimbarea de tarif s-a făcut în baza HCL 114/2021.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari s-au repezit să caute respectiva hotărâre de Consiliu Local, crezând că în cuprinsul ei vor găsi negru pe alb cum și de ce a crescut tariful la gigacalorie. Numai că în HCL 114/2021 au găsit un studiu de oportunitate, vechi din 2018 și următoarele decizii:

Angajaţi Termo
Angajaţi Termo

Art.1. Se aprobă Studiul de oportunitate privind alegerea modalității de gestiune a serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Craiova, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2. Se aprobă alegerea gestiunii directe, ca modalitate de gestiune pentru serviciul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în municipiul Craiova.

Art.3. Se aprobă mandatarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termis Dolj să atribuie în numele și pe seama unităților administrative membre, contractul de delegare al serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, prin gestiune directă, către operatorul regional S.C. Termo Urban S.R.L.

Art.4. Pe data prezentei hotărâri, își încetează efectele Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.170/2012 referitoare la aprobarea contractului de concesiune încheiat între Consiliul Local al Municipiului Craiova şi S.C.Termo Craiova S.R.L., având ca obiect bunuri aparţinând domeniului public şi privat al municipiului Craiova, cu modificările și completările ulterioareși nr.256/2012 referitoare la aprobarea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Craiova”.

Punct termic
Punct termic

De luat în seamă este articolul 3 care face vorbire de ADI Termis Dolj. Să ne amintim ce este cu această asociere. În luna aprilie 2014, Consiliul Local Craiova a aprobat înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Termis Dolj, o asociere între Primăria Craiova, primăria Ișalnița și primăria Vârvoru de Jos.

În anul 2015 este înființată SC Termo Urban ca operator regional în cadrul ADI Termis Dolj. Noua societate are ca “obiect de activitate serviciul de producţie, transport, distribuţie şi furnizare energie termică în sistem centralizat cu următoarea structură a părţilor sociale: Municipiul Craiova-18 părţi sociale, Comuna Vârvoru de Jos- 1 parte socială şi Comuna Isalniţa- 1 parte socială”.

ADI Termis decide ce face Termo Urban

Revenind, ADI Termis înființează noua societate de termoficare și are putere de decizie asupra ei.

SC Termo Craiova SRL
SC Termo Craiova SRL

Prin urmare, în data de 31.03.2021 CL Craiova împuternicește ADI Termis să delege serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, prin gestiune directă, către operatorul regional S.C. Termo Urban S.R.L.

Ulterior ședinței de consiliu are loc la data de 09.04.2021 Adunarea Generală a ADI Termis. Aceasta „atribuie prin gestiune directă contractul de delegare al serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, către operatorul înființat, SC Termo Urban SRL”. Totodată, aprobă contractul de delegare și anexele acestuia. Acestea din urmă sunt șapte la număr, iar în ultima se face vorbire despre tarife și prețuri.

Ce spune directorul Termo Urban

“Modul de delegare a serviciului, ulterior deciziile de creștere a tarifului au fost luate în AGA ADI Termis. Majoritatea asociațiilor au venit și le-am explicat, puteau să încheie contractele cu obiecțiuni, dar nu au făcut-o. Contractele s-au semnat foarte repede, niciodată nu au trecut tarifele în contractele încheiate cu asociațiile de proprietari. Este un contract cadru aprobat de ANRE. La solicitarea asociațiilor sau agențiilor se pot face Anexe la contract cu tariful. Este o mărire de tarif către populație fundamentată pe pierderi, pe tot ce se întâmplă. Prin HCL114 /2021 și conform Legii nr. 51/2006 și Legii nr.325 /2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică s-a stabilit modul de delegare a gestiunii. Prin această hotărâre asta s-a stabilit împuternicirea ADI TERMIS care a delegat către Termo Urban noul serviciu. ADI TERMIS, după hotărârea de consiliu, ne-a delegat nouă tot serviciul. În AGA s-a stabilit acest lucru, inclusiv tariful. Modificarea tarifului nu are nici o legătură cu subvenția de la primărie”,

spune Lorena Nicolăiță, director SC Termo Urban.

Ce spune primăria

Într-un răspuns venit din partea Primăriei Craiova se spune că:

Consilierii locali vor decide noul administrator
Consilierii locali vor decide noul administrator

„În conformitate cu prevederile art.10, alin. 5 din Legea 51/2006, unitățile administrativ-teritoriale pot mandata asociațiile de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilități publice, în condițiile stabilite prin actul constitutiv și statutul asociației, să exercite, în numele și pe seama lor, atribuțiile, drepturile și obligațiil prevăzute la art.8 alin. 3, art.9 și art 22 alin 3 și 4, cu excepția celor prevăzute la art.8, alin.3, lit.b, d, f, h și art.9, alin.1, lit.d. Exercitarea atribuțiilor, drepturilor și obligațiilor este condiționată de primirea în prealabil a unui mandat special din partea autorităților deliberative ale unităților administrativ/teritoriale membre ale asociației”.

Tariful de furnizare este cel aprobat de către ADI

Mai departe se precizează:

„În vederea respectării prevederilor legale sus menționate, Municipiul Craiova prin autoritatea deliberativă CL, a adoptat Hotărârea 114/2021, prin care a acordat mandatul special ADI Termis Dolj să atribuie în numele și pe seama unităților administrativ teritoriale membre, contractul de delegare pentru serviciul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Contractul de delegare cuprinde în mod obligatoriu clauze referitoare la prețurile/tarifele pe care delegatul are dreptul să le practice la data începerii furnizării/prestării serviciului precum și regulile, principiile și/sau formulele de ajustare și modificare a acestora.
Astfel tariful de furnizare pe care delegatul, Termo Urban SRL are dreptul să îl practice în Municipiul Craiova este cel aprobat de către ADI, prin Hotărârea nr.1, în baza mandatului expres primit din partea Municipiului Craiova”, se arată într-un răspuns venit din partea Primăriei Craiova.

Administratorul Termo Urban, salariu de peste 3.000 de euro

Lorena Nicolăiță, administrator Termo Urban
Lorena Nicolăiță, administrator Termo Urban

La conducerea noii societăți este foarte posibil să fie numită Lorena Nicolăiță, în calitate de administrator. Propunerea pentru această funcție a fost Gheorghe Nedelescu, administratorul fostului Termo, dar acesta nu a trecut de votul consilierilor locali în ședința din luna trecută. Ceea ce atrage atenția, nu este neapărat persoana care va prelua frâiele Termoficării, ci suma cu care aceasta va fi remunerată.

Lorena Nicolăiță ar urma să primească un salariu în cuantum de 16.640 de lei, dacă în ședința din data de 27 mai, consilierii locali vor vota pe repede înainte.

În raportul care stă la baza proiectului hotărârii de consiliu se stipulează „aprobarea contractului de administrare ce urmează a fi încheiat între S.C. TERMO URBAN CRAIOVA SRL, pe de o parte şi doamna Nicolăiţă Lorena, pe de altă parte, prevăzut în anexa la prezentul raport; – stabilirea unei remunerații lunare în cuantum de 16.640 lei”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS