7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTribunalul Dolj decide „paznicul“ stadionului de atletism

Tribunalul Dolj decide „paznicul“ stadionului de atletism

Firma care va păzi stadionul de atletism din Craiova va fi decisă de instanţă. Contractul de pază, pentru care primăria a ales varianta unei cumpărări directe, este până la data de 31 iulie, dar şi aşa s-a dovedit atractiv. Pentru paza non stop a arenei de 5.000 de locuri este prevăzut un singur post.

Tribunalul Dolj decide „paznicul“ stadionului de atletism. Paza stadionului de atletism din Craiova, obiectiv intrat de anul trecut în patrimoniul oraşului, a ajuns subiect de proces.

Primăria Craiova a atribuit la începutul anului un contract de pază a arenei de 5.000 de locuri, însă doar pentru 64 de zile. Municipalitatea a mers atunci pe varianta cumpărării directe a serviciilor de pază şi a acceptat oferta celor de la Fort Security SRL de 13,95 lei/oră (fără TVA). Adică un contract de 21.427,20 lei (fără TVA) pentru paza non stop a stadionului de atletism. La expirarea termenului din contract (27 aprilie), primăria a mizat pe aceeaşi variantă: achiziţie directă la o valoare de 13,95 lei/oră (fără TVA). Durata de prestare a serviciilor de pază se întindea acum până la 31 iulie. De data asta achiziţia nu a mai decurs la fel, pentru că a apărut o contestaţie care a dat peste cap procedura.

Gazeta de Sud a prezentat la începutul acestei luni „scandalul pentru paza stadionului de atletism“, însă situaţia nu s-a clarificat nici până acum. Dimpotrivă. Firma care va păzi arena va fi decisă de instanţă. Asta după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi-a declinat competenţa către Tribunalul Dolj – Secția Contencios Administrativ şi Fiscal. Firma Protect NPG Intervenţii SRL a fost cea care a contestat atribuirea contractului de pază a stadionului de atletism, solicitând CNSC anularea procedurii. Consiliul s-a declarat însă necompetent să soluţioneze o astfel de cauză şi a dispus „trimiterea de îndată a dosarului către Tribunalul Dolj“. Lucru care s-a şi întâmplat, litigiul urmând să fie judecat în regim de urgenţă. Primul termen a fost stabilit pentru 25 mai, cu Protect NPG Intervenţii SRL în calitate de reclamant şi municipiul Craiova prin primar, ca pârât.

Tribunalul Dolj decide „paznicul“ stadionului de atletism. Firma contestatoare s-a legat de tariful orar/agent de pază

Primăria Craiova s-a raportat la contractul precedent de pază a stadionului de atletism atunci când a stabilit tariful orar/agent, şi anume 13,95 lei/oră (fără TVA). Un tarif prea mic, în opinia Protect NPG Intervenţii SRL, şi unul care „încalcă principiului liberei concurenţe“.

Tribunalul Dolj decide „paznicul“ stadionului de atletism
Tribunalul Dolj decide „paznicul“ stadionului de atletism

În contestaţia depusă la CNSC, firma de pază a încercat să convingă Consiliul că un tarif corect ar fi de 16,90 lei/oră (fără TVA). A şi venit cu o formulă de calcul care „trebuie să stea la baza oricărei firme de pază în vederea calculării tarifului orar pentru prestarea serviciilor de pază“. A pus la socoteală salariul minim de bază din 2021, sporul de noapte, sporul de week-end, orele suplimentare, concediul de odihnă, a adăugat şi contribuţia asiguratorie, cheltuielile cu echipamentele, alte cheltuieli, plus profitul, şi aşa a ajuns la un tarif total orar de pază/agent de 16,90 lei.

Un singur post de pază la stadionul de atletism

CNSC a preferat însă să nu se pronunţe. Rămâne de văzut acum dacă pledoaria Protect NPG Intervenţii SRL va convinge instanţa sau Tribunalul Dolj va considera că primăria a procedat corect atunci când a mers pe tariful de 13,95 lei/oră. Reamintim că bătălia se dă pentru un singur post de pază, până la data de 31 iulie.

Primăria Craiova a considerat că pentru paza non stop a stadionului de atletism este nevoie de „un dispozitiv compus dintr-un singur post permanent de pază, neînarmat, mobil, cu executarea serviciului în tot perimetrul obiectivului, 7 zile pe săptămână cu program de 24 de ore / zi“. Asta ar însemna că pentru paza permanentă a arenei de 5.000 de locuri ar fi nevoie, zilnic, de trei oameni, care să lucreze în ture de 8 ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS