4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe culori trebuie să aibă faţadele clădirilor din Craiova

Ce culori trebuie să aibă faţadele clădirilor din Craiova

Primăria Craiova umblă la nuanţele pe care craiovenii le pot folosi la vopsirea faţadelor clădirilor cu mai multe etaje. Este cunoscut faptul că există deja la nivelul oraşului un Regulament local de urbanism referitor la cromatica faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural ambientale a clădirilor în Municipiul Craiova.

Acesta a fost aprobat în 2011, punând capăt folosirii culorilor ţipătoare pe faţadele clădirilor.
Culorile permise în Bănie după intrarea acestuia în vigoare sunt în număr de şase: alb, galben, bej, gri, verde şi bleu.


” Culorile recomandate pentru tencuiala decorativa sau vopsitorii exterioare pentru constructii
sunt culori pastelate cu parametrii de culoare minima 230 in codul de culoare RGB (sistem
general utilizat pentru definirea RGB (Red, Green, Blue) prin care sunt specificate pentru fiecare
culoare care sunt cantităţile de Red – Roşu, Green – Verde şi Blue – Albastru care o compun.
Prin amestecarea acestor 3 culori de bază în diferite proporţii rezultă şi celelalte culori.)
Se vor utiliza combinatii din nuante diferite ale aceleiasi game cromatice. Se vor evita culorile
inchise, stridente sau saturate”,

se arată în art.1 din Regulament.

La acest moment, Primăria Craiova pune această modificare pe seama numărului tot mai mare de solicitări de autorizare a unor lucrări de construire şi lucrări de reabilitare termică a blocurilor existente.

Nuanţe ţipătoare, pe faţadele blocurilor reabilitate după ureche
Nuanţe ţipătoare, pe faţadele blocurilor reabilitate după ureche


„Având în vedere faptul că la nivelul Municipiului Craiova se înregistrează un număr mare de solicitări
pentru autorizarea unor lucrări de construire și/sau de intervenție la clădiri multietajate, în general având funcțiuneade locuințe colective, inclusiv în ceea ce privește lucrări de reabilitare termică a blocurilor existente, cu implicații asupra modificărilor, din punct de vedere al cromaticii, a caracteristicilor inițiale ale anvelopelor acestor clădiri, este necesară o mai bună explicitare a condițiilor deja stabilite prin Regulamentul local aprobat cu HCL nr.505/2011,spre a fi comunicate în mod corespunzător prin certificatele de urbanism”,

se arată în referatul din sptele proiectului de hotărâre de consiliu.

Blocuri colorate
Blocuri colorate

Primăria umblă la Regulament

Prin urmare, primăria propune modificarea unui articol(art.2) din Regulament, acesta va avea următorul conţinut:


„În cromatica faţadelor este permisă folosirea de tonuri închise cu condiţia ca acestea să nu depăşească 20% din fiecare faţadă laută distinct, după cum urmează:
La faţadele clădirilor cu maximum 3 nivele supraterane (inclusiv poduri cu posibilităţi de amenajare în mansarde.
Pentru finisajul în câmp se vor folosi, în proporţie de minimum 80% nuanţe pastelate din gama cromatică specificată la art. 1 inclusiv alb.

Blocuri


Pentru accente cromatice, în proporţie de maximum 20%, se pot folosi nuanţe închise, din aceeaşi gamă cromatică de bază cu culoarea de bază a faţadei sau din game cromatice armonizate, în cazul folosirii nuanţelor de alb pentru finisajul în câmp al faţadei putându-se opta pentru orice tip de gamă cromatică a accentelor, cu condiţia evitării nuanţelor stridente şi saturate.
În cazul optării pentru aplicarea de placaje pe faţadă, de tipul piatră, lemn, cărămidă aparentă sau altele asemănătoare, proporţia în care acestea se pot aplica poate fi de maximum 20% din suprafaţa totală a fiecărei faţade luate distinct, inclusiv în situaţia în care placajul se combină cu accente de culoare”, se arată în noul Regulament.
Articolul 2 din Regulament , aşa cum a fost aprobat în 2011 este prea puţin explicit:

” În cromatica faţadelor este permisă folosirea de tonuri închise cu conditia ca acestea să nu depăşească 20% din fiecare faţadă luată distinct”.

Schimbări şi în cazul clădirilor multietajate

Blocuri vechi
Blocuri vechi

În ceea ce priveşte faţadele clădirilor cu mai mult de trei etaje, modificările vor fi următoarele:


„Pentru finisajul în câmp se vor folosi, în proporţie de minimum 80% nuanţe pastelate din gama cromatică specifică nuanţelor de beige şi alb.
Pentru accente cromatice, în proporţie de maximum 20% se pot folosi nuanţe mai închise, din aceeaşi gamă cromatică cu culoarea de bază a faţadei sau din game cromatice armonizate, în cazul folosirii nuanţelor de alb pentru finisajul în câmp al faţadei putându-se opta pentru orice tip de gamă cromatică a accentelor, cu condiţia evitării nuanţelor stridente şi saturate”, se spune în noul Regulament.


Dacă faţadele clădirilor supraetajate vor fi placate cu materiale de tipul piatră, lemn, cărămidă aparentă, acestea vor fi folosite în proporţie de 20% din suprafaţa totală a fiecărei faţade.
Se exceptează de la respectarea proporţiie de 20% diferenţele de culoare şi textură aşa zisele „faţade verzi” rezultate prin realizarea de plantaţii în plan vertical pe înălţimea faţadei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS