Locatarii dintr-un bloc din Craiova au aflat cu stupoare că furnizorul de apă le va monta un contor de apă în faţa blocului, deşi ei şi-au individualizat consumul în urmă cu 13 ani. În 2008, proprietarii au adus conducta de apă pe casa scării şi au montat fiecare un contor care să le înregistreze consumul la uşa apartamentului şi au renunţat la contorul general din subsolul blocului.
Ieri, locatarii din blocul F7 de pe strada Victor Papilian din cartierul 1 Mai s-au trezit cu angajaţii de la Compania de Apă Oltenia în faţa blocului. Aceştia au început să excaveze în grădina blocului pe motiv că trebuie să ajungă la conducta de apă. Cei de la CAO urmau să scoată apometrul general din subsolul blocului şi să-l monteze pe domeniul public. Mare le-a fost mirarea locatarilor care ştiau că de ani buni ei nu mai au în subsolul blocului un contor care să le înregistreze consumul de apă.
În blocul F7, apa consumată este înregistrată de contorul care este montat la uşa fiecărui apartament pe coloana de pe casa scării.
Administratorul nu înțelege acțiunea CAO
„Blocul are consumul de apă individualizat din anul 2008. Locatarii şi-au tras coloana de apă pe casa scării şi-au montat contor individual şi au renunţat la acel apometru general din subsol. Ei au contracte individuale cu CAO, iar la asociaţie nu le mai facturăm nimic.
Acum au venit de la Apă şi spun că trebuie să contorizeze ce intră în bloc. Eu înţeleg să pună contor, la blocurile care nu au contracte individuale, acolo unde accesul este greoi în subsol, dar aici… Oamenii m-au sunat pe mine la asociaţie şi nu ştiu ce să le explic. Am înţeles pentru blocurile care nu au contoare individuale, unde abia poţi intra să faci citirea contoarelor generale, dar pentru acest bloc nu-mi explic”, spune Mariana Marin, administratorul Asociaţiei de proprietari Victor Papilian.
La fel de nedumeriţi sunt şi locatarii celor 10 apartamente ale blocului F7.
„Noi nu mai avem acel apometru general în subsol. Nu-şi mai avea rostul. Dacă este o pierdere la mine în apartament, mie îmi înregistrează contorul de la uşă. Au venit ne-au stricat grădina blocului, au tăiat nişte fire din greşeală. Ce rol joacă acest apometru? Noi nu avem pierderi în subsolul blocului. Avem contracte individuale cu furnizorul, acest apometru pus în faţa blocului ce înregistrează?”, se întreabă o locatară din blocul F7.
Se scot apometrele din subsolul blocurilor
În replică, reprezentanţii CAO spun că la acest moment, în Craiova este în derulare un Proiect prin care vor fi înlocuite vechile apometre. În cazul blocurilor acestea vor fi scoase pe domeniul public pentru a fi mai uşor citite. La nivelul oraşului Craiova vorbim de peste 20.000 de apometre care vor fi schimbate.
Schimbarea apometrelor se face la nivelul întregului oraş
„Noi la acest moment aducem apometrele pe domeniul public ca să nu mai fie pe proprietatea blocurilor. Schimbarea apometrelor se face la nivelul întregului oraş, iar la blocuri căutăm să le aducem pe domeniul public ca să nu mai fie probleme cu accesul în subsolul blocurilor.
În cazul blocului F7 nu este bine că au scos vechiul apometru din subsol. Vom monta un apometru general în afara blocului, citirea se face pe apometru general, ulterior se citesc apometrele individuale de la uşa apartamentelor. Posibil să fie diferenţe între citirea generală şi suma citirilor individuale. Prin urmare, nu este nici o problemă cu montarea acestui contor,astfel de intervenţii vor mai fi în Craiova”, a explicat Lucian Lungu, director tehnic CAO.