Localnicii din partea de nord a județului Gorj se plângă din cauza producției foarte slabe de cireșe. Este vorba de primele serii de cireșe, cele de mai.
Acestea au apărut cu o întârziere de două-trei săptămâni și au început să se coacă abia acum. Vremea capricioasă, temperaturile scăzute de la începutul primăverii și ploile dese au afectat grav cantitatea de cireșe din acest an. Este vorba cel puțin de primele serii care aproape că au dispărut.
Fermierii din comuna Turcinești, de exemplu, unde sunt mii de cireși, nu își pot ascunde dezamăgirea, mai ales că se bazau pe fructele din acest an, în speranța că vor putea valorifica producția și vor avea încasări bune. Nu este cazul, pentru că producția de anul acesta este la mai puțin de jumătate 60% chiar 70% față de ceea ce a fost în 2020. Unele familii din satul Rugi, considerat „patria cireșelor” în județul Gorj, abia dacă reușesc să culeagă cireșe pentru consumul propriu.
Cea mai slabă producție în ultima jumătate de secol
În opinia deținătorilor de livezi de cireși din Turcinești este cea mai slabă producție de cireșe din ultimii 50 – 60 de ani. Doina Romanescu, pensionar și deținător de cireși din Rugi, a declarat că de zeci de ani nu s-au mai întâlnit o astfel de situație. În mod clar, spune femeia, temperaturile scăzute din primăvară au afectat florile cireșilor și foarte multe au căzut. „Nu am văzut așa ceva niciodată.
De când eram copil nu a mai fost o producție atât de slabă de cireșe. Cel puțin producția de cireșe de mai este inexstentă. Oamenii se plimbă cu scările prin mai mulți cireși ca să umple o găleată. Vremea nu mai este cum era și acum te poți trezi cu un frig puternic oricând. Sunt atât de puține cireșele, încât nici nu se mai urcă în pomi să le culeagă. Pentru o mână de cireșe nu mai pierde nimeni timpul. Unii abia găsesc să mănânce ei. În plus, s-au copt foarte târziu. A fost frig până pe final de lună. A și plouat mult. Vedem ce va fi în iunie. Sunt foarte rare și acelea”, a declarat femeia.
Este afectat și prețul
Spre deosebire de alți ani, de data aceasta pe piețele din județul Gorj nu au mai venit cireșele produse de către fermierii autohtoni.
În orașul Novaci nu sunt deloc cireșe la piața din centrul localității. Lipsa fructelor îi determină pe localnici să vină la Târgu Jiu pentru a găsi cireșe. Nici pe piețele din Târgu Jiu nu mai sunt cantitățile de fructe de altă dată. Din acest motiv, prețul rămâne în continuare unul foarte ridicat.
Este vorba de 20 – 25 de lei pentru un kilogram de cireșe. Iar comercianții nu vor să lase deloc la preț pentru că știu că nu au de unde să obțină marfă nouă și de calitate. Prin urmare, pe tarabele din piețele din muncipiu se regăsesc în continuare cireșele aduse din Grecia. Cumpărătorii încă așteaptă o scădere a prețului, în speranța că pe tarabe vor apărea trufandale produse în județ, însă, deocamdată, așteaptă degeaba.