6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Craiova a pierdut în instanţă războiul pentru câinii fără stăpân

Primăria Craiova a pierdut în instanţă războiul pentru câinii fără stăpân

Asociaţia „Viaţa Animalelor” a câştigat definitiv procesul cu Primăria Craiova privind anularea HCL Craiova 525/2019. Prin această hotărâre de consiliu, primăria Craiova înfiinţa Serviciul specializat de gestionare a câinilor fără stăpân „în cadrul Salubritate Craiova SRL“ şi „menţinerea în gestiune directă“ a acestui serviciu de către firma primăriei.

Hotărârea a fost luată de autorităţi tot în urma unei decizii judecătoreşti, sentinţa nr. 2595/2018, pronunțată de Tribunalul Dolj. Atunci, Asociaţia „Viaţa Animalelor” a cerut în instanţă respectarea legii şi înfiinţarea unui serviciu autonom pentru gestionarea câinilor fără stăpân în Craiova. După aproape 20 ani de la apariţia legislaţiei privind câinii fără stăpân, Primăria Craiova va fi obligată să înfiinţeze un serviciu specializat pentru gestionarea acestora.

A rezolvat primăria problema gestionării câinilor fără stăpân?
A rezolvat primăria problema gestionării câinilor fără stăpân?

În data de 26.05.2021, Asociaţia „Viaţa Animalelor” a câştigat definitiv procesul cu Primăria Craiova. Curtea de Apel Craiova a admis recursul respectivului ONG şi în acest fel a decis anularea HCL Craiova 525/2019.
Ce prevede această hotărâre? Primăria Craiova a înfiinţat Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, în cadrul S.C. Salubritate Craiova S.R.L. Totodată a aprobat Regulamentul de desfășurare a Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Craiova. Prin aceeaşi hotărâre se menține în gestiune directă Serviciului de gestionare a câinilor fără stapân, de către S.C. Salubritate Craiova S.R.L.


„Hotărârea este evident nelegală şi vom sesiza prefectul. În caz că va primi avizul de legalitate, o vom ataca în contenciosul administrativ“,spunea la acel moment Sorin Stănciulescu, avocatul Asociaţiei „Viaţa Animalelor“.

Primăria, obligată să înfiinţeze un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân


Totodată, avocatul explica de ce este nelegală hotărârea: legea spune că serviciul trebuie înfiinţat la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, nu în cadrul unei societăţi comerciale, fie ea şi a primăriei; tot legea spune că gestiunea serviciului trebuie „concesionată“ unei asociaţii de profil, nu încredinţată direct unei societăţi a primăriei.

Războiul judiciar pentru serviciul de gestionare a câinilor din Craiova

Epopeea judiciară pe acest subiect este mult mai veche. În 2017, Asociaţia „Viaţa Animalelor“ a dat în judecată Consiliul Local (CL) Craiova pentru aplicarea legislaţiei intrate în vigoare încă din 2001. OUG nr. 155/2001 prevedea explicit că unităţile administrativ-teritoriale trebuie să înfiinţeze servicii specializate de gestionare a câinilor fără stăpân. Ordonanţa nu a fost însă pusă în aplicare niciodată, din diverse motive. Municipiul a preferat să deruleze activitatea de ecarisaj prin Serviciul de Salubritate pe care îl avea în subordine.

Ecarisaj
Ecarisaj

În 2011 însă, Salubritatea a devenit societate comercială, iar „serviciul de ecarisaj“ a fost delegat prin atribuire directă către firma primăriei. În 2013, consiliul local a aprobat Regulamentul de desfăşurare a activităţii de ecarisaj, iar în 2014 Regulamentul referitor la desfăşurarea activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân. Autorităţile au ignorat legislaţia în vigoare, iar Asociaţia „Viaţa Animalelor“ a atacat în instanţă hotărârea prin care municipiul a delegat gestiunea „serviciului de ecarisaj“ către Salubritate SRL şi a câştigat procesul. Astfel, instanţa a arătat că prin OUG nr. 155/2001 consiliile locale erau obligate să înfiinţeze servicii specializate în acest sens. Obligativitatea a fost menţinută şi de Legea nr. 227/2002, de aprobare a ordonanţei.

Dacă nu sunt adoptaţi în decurs de 14 zile lucrătoare, câinii din ecarisaj sunt eutanasiaţi (Foto: Claudiu Tudor)


Ulterior, ordonanţa a fost modificată şi completată prin Legea nr. 258/2013, care prevedea obligaţia înfiinţării acestor servicii „după necesităţi“. Totuşi, CL Craiova nu a înfiinţat un serviciu specializat, motivând că ordonanţa nu avea norme de aplicare. Cu toate acestea, prin HG nr. 1059/2013 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 155/2001. De asemenea, Legea nr. 258/2013 a stabilit şi modul în care se pot concesiona aceste servicii specializate.
Aşadar, toată legislaţia în domeniu este în vigoare de foarte mulţi ani, însă autorităţile locale din Craiova nu au pus-o în aplicare.

Primăria riscă să fie executată silit

Ce spune avocatul care a reuşit să anuleze actul administrativ al primăriei:

„Iniţial noi am câştigat un proces prin care i-am rugat să înfiinţeze acest Serviciu. Ei au dat o hotărâre de consiliu, dar Serviciul trebuia înfiinţat la nivel de primărie, dar ei l-au înfiinţat la nivelul Salubrităţii. Este o anomalie. Potrivit legii, ei trebuie să concesioneze acest serviciu către o asociaţie, o fundaţie, o persoană juridică. Hotărârea instanţei urmează să fie redactată şi noi vom merge pe executare silită, dacă primăria nu va duce la îndeplinire această decizie. Ei nu vor să delege acest serviciu, aici este vorba şi de fonduri. Bugetul alocat este unul destul de consistent. Instanţa le-a spus acum doi ani de zile să înfiinţeze acest serviciu, dar ei au înscenat ceva fără ca să respecte legea”, a declarat Sorin Stănciulescu, avocat.

Adăpost Breasta
Adăpost Breasta

Întrebaţi despre situaţia creată, reprezentanţii Primăriei Craiova spun: „aşteptăm motivarea hotărârii”

Serviciul trebuie concesionat

Articolul 2, alin 4 din OUG nr. 155/2001 spune: Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi concesionate numai către persoane juridice, asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS