8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateScandal uriaş pe noile containere de 3 milioane de euro ale Craiovei

Scandal uriaş pe noile containere de 3 milioane de euro ale Craiovei

Când, în sfârşit să se bucure şi craiovenii de beneficiile Master Planului pentru deşeuri, primăria Craiova şi-a dat seama că marele proiect şchioapătă. Cu alte cuvinte, platformele de gunoi care urmează să devină funcţionale în lunile următoare nu au niciun container pentru deşeurile reciclabile. Pe repede înainte Primăria Craiova s-a gândit să delege viitorul operator de salubritate, Iridex Group să achiziţioneze 1.120 containere pentru colectare selectivă care vor fi aşezate în cartierele de blocuri.

Pentru această achiziţie banii, 12,93 de milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de dolari vor fi luaţi din bugetul local. Iridexul cumpără pe banii craiovenilor containerele care ar fi fost normal să fie prevăzute prin Masterplanul de deşeuri. Preţul unui astfel de container este undeva la 2.400 de euro şi nu poate fi cumpărat decât de la o singură firmă, un producător italian, European Waste Technology.

Firma nu este alta decât cea care a câștigat și licitația CJ Dolj pentru containerele îngropate din Craiova. De ce s-a ajuns aici? Maşinile care au fost deja achiziţionate pe Master Plan au un soft şi nu pot opera decât pe astfel de containere.
Ca să poată pune în practică acest proiect, primăria Craiova le-a cerut consilierilor locali să-şi dea girul în cadrul unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local. Discuţiile au fost aprinse, dar până la sfârşit, proiectul a trecut în şedinţa de ieri cu 14 voturi pentru, 11 voturi împotrivă.

Platforme
Platforme cu containere de gunoi îngropate

Discuţii aprinse în Consiliul Local

Consilierii locali liberali au contestat vehement achiziţia şi mai ales condiţiile în care aceasta urmează să se facă. Totodată, aceiaşi consilieri au spus că preţul unui container este unul piperat, iar alegerea unui singur producător nu este echitabilă şi legală.


„Din punctul meu de vedere, încercarea de-a aproba actul adiţional în această variantă nu este tocmai în regulă. Ne obligă pe noi să plătim o sumă de bani foarte mare, adică să achităm lunar 135 de mii de lei către Iridex pentru a ajunge la final să achităm 12 milioane, să devenim ulterior proprietarii celor 1.120 de containere. Preţul este foarte mare. Am făcut o minimă cercetare şi preţul este mult mai mic la alţi producători. În al doilea rând cred că este şi o problemă juridică, cred că se încalcă legislaţia achiziţiilor. Ni s-a spus că există o corespondenţă cu Ministerul Finanţelor, dar eu nu am văzut nici un act în documentaţia ataşată la proiect. Se încearcă eludarea legii”, a spus în cadrul şedinţei extraordinare a CL Craiova Lucian Săuleanu.


Alţi consilieri locali au ridicat problema costurilor pe care craiovenii trebuie să le susţină pentru aceste containere

Masinile au un anumit soft
Masinile au un anumit soft


„Problema pe care vrem să o ridicăm este preţul de achiziţie al acestor containere, eu am văzut ce containere face firma de la care se cumpără, dar nu îmi dau seama dacă preţul este mic, este mare. Până la urmă tot cetăţenii vor plăti aceste costuri. Trebuie văzut ce fundamentare are acest preţ al containerelor. Ni s-a spus că preţul nu ar fi chiar de 2.400 de euro/container, ci 1.750 de euro. Diferenţa de 600 de euro ar fi transportul, amplasarea. Adică negociezi cu un furnizor pentru 1.000 de containere şi nu ai transport gratuit? Eu am văzut în contract că se plătesc undeva la 6 lei/mc pentru amplasare, iar transportul este inclus în preţ. Să avem o transparenţă mai mare în privinţa preţului”, a ridicat problema consilierul USR, Cezar Drăgoescu

De ce Master Planul nu a prevăzut şi containere pentru reciclabile?

Containere
Containere

Consilierii locali din opoziţie au punctat şi inconvenientele Master Planului pentru deşeuri din care cauză s-a ajuns la costuri suplimentare pentru punerea lui pe picioare.


„Pe lângă problemele de natură juridică, remarc şi superficialitatea cu care a fost întocmit acest Master Plan pentru deşeuri. Nu ai containere pentru colectare selectivă, deşi primăria se laudă că va face colectare selectivă? Pui un operator privat să cumpere 1.200 de containere cu peste 3 milioane de euro? Primăria Craiova nu are nici un control asupra modului în care sunt achiziţionate acele containere. Bugetul Craiovei este împovărat cu 160 de mii de lei/lună timp de opt ani de zile pentru nişte containere care nu au fost prevăzute în Master Plan. Faci Master Plan şi prevezi containere pentru colectare selectivă doar pentru 30 de platforme din totalul de 438 de platforme? Au fost identificate măcar cele 438 de locaţii în Craiova unde vor fi puse aceste containere?” a întrebat consilierul local Teodor Sas.

Aroganţă cu banii craiovenilor

Un alt consilier de la PNL a concluzionat:

„Nu ştiu cum să numesc acest proiect de hotărâre!? Să ajungem să dăm milioane de euro din bani publici unei firme private ca acea firmă să cumpere de la altă firmă nişte bunuri pentru noi craiovenii mi se pare de domeniul fantasticului. De ce evitaţi licitaţiile? Avem o adresă de la producător în care acesta ne spune că nu putem lua de la alt producător, că acele containere au alte dimensiuni. Pe bune? Să fie ultima dată când veniți în fața CL cu astfel de propuneri! Nu am crezut că se poate ajunge la asemenea aroganță din partea conducerii PSD cu banii craiovenilor”, a spus Marian Vasile, consilier PNL.

Primarul Craiovei: „Maşinile deja achiziţionate pe Master Plan au un soft şi nu pot opera decât containere de acest tip”

Container pentru gunoi menajer
Container pentru gunoi menajer

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a ţinut să le răspundă consilierilor locali din opoziţie. Ea a explicat cum autorităţile au fost nevoite să gândească achiziţionarea acestor containere.

„Dumneavoastră aţi fost informaţi despre această achiziţie în şedinţa de 25.02.2021,când am cerut un mandat expres din partea Consiliului Local, vă rog să verificaţi. Am discutat pe grupuri care este cea mai bună variantă ca să facem achiziţia. Noi nu aveam cum să prevedem în 2012 containerele acestea , în acest număr, pentru că era o altă legislaţie care s-a modificat în 2018 şi care ne obligă ca din acest an să avem containere pentru selectarea deşeurilor.

Până acum, licitaţiile au fost făcute de CJ Dolj , nu de Primăria Craiova. Licitaţia a durat cinci ani de zile şi până la urmă s-a tranşat în instanţă. Când s-a făcut licitația pentru containerele îngropate, aproape tot Master Planul județului a fost blocat din cauza acestei licitații. Acum am avut o discuţie cu operatorul şi ni s-a spus că maşinile deja achiziţionate pe Master Plan au un soft şi nu pot opera decât containere de acest tip. Acum dacă facem licitaţie şi vine altă firmă care poate vine peste un an, doi, trei trebuie să avem alte maşini, alte costuri. Aceste lucruri v-au fost explicate”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.


Aceasta a explicat că, dimpotrivă, achiziţionarea acestor containere va duce la scăderea tarifelor pentru colectarea selectivă.

„Pentru că facem aceste investiţii în containerele pentru deşeuri reciclabile vor scădea tarifele. Tarifele pentru colectarea separată şi transport scad de la 739,68 de lei/tonă la 719,54 de lei/t, pentru agenţii economici tariful scade de la 189,14 lei/t la 174, 35 de lei/tonă. Tariful pentru operarea staţiei de transfer scade de la 75,57 lei/t la 74,35 lei/tonă, tariful pentru operarea staţiei de sortare scade de la 115,17 lei pe tonă la 50, 67 de lei/t.

Din punctul acesta de vedere cetăţenii nu vor avea de suferit. Nu avem containerele pentru colectarea selectivă vom plăti amenzile prevăzute de legislaţia în vigoare. Noi am fost la momentul gândirii Masterpalnului între ciocan şi nicovală, CJ Dolj îşi prevăzuse banii pentru Masterplan, 50 de milioane de euro şi nouă, Craiovei ne-au revenit 10 milioane de euro pentru containerele îngropate. În privinţa containerelor îngropate acestea vor fi funcţionale în totalitate abia la sfârşitul anului, iar 350 începând din luna august”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu. Lia Olguţa Vasilescu

În concluzie, Iridex va achiziţiona pe banii craiovenilor 408 containere de suprafaţă pentru deşeuri reciclabile de tip sticlă şi 712 containere de suprafaţă pentru deşeuri reciclabile de tip hârtie/carton, plastic/metal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS