Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu a anunțat că va fi cumpărată o cameră hiperbară. Valoarea achiziției este de peste 30.000 de euro.
Potrivit lui Dumitru Vienescu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, va fi amenajat un spațiu corespunzător în care va fi instalată camera hiperbară, unde vor putea veni la tratament pacienții care în momentul de față sunt nevoiți să se deplaseze în alte județe.
Metoda de tratament constă în administrarea oxigenului într-un cheson special sau barocameră, de tip multiloc sau monoloc. În camerele multiloc, presurizarea se face cu aer, oxigenul fiind utilizat exclusiv pentru respirație din măști oro-nazale cu deversor.
Avantajul principal al acestui tip de cameră constă în posibilitatea ca un doctor să însoțească pacientul în interiorul lui și să-i acorde asistența necesară. Există chiar săli întregi de operație, amenajate în chesoane spațioase, complex dotate.
Tratează multe afecțiuni
În spațiile monoloc, atât presurizarea, cât și respirația se efectuează cu oxigen pur, existând avantajul extinderii tratamentului hiperbar la o gamă largă de aplicații însă și dezavantajul pericolului de explozie datorat atmosferei bogate în oxigen, care are o presiune parțială ridicată.
Oxigenoterapia hiperbară se poate aplica cu succes în următoarele cazuri: intoxicația cu monoxid de carbon; boli infecțioase (gangrenă gazoasă, tetanos, septicemie, dermatite, osteomielită refractară); arsuri; maladii cardiovasculare (arterită cronică, ischemie traumatică, boala lui Bürger, perturbări ale circulației cerebrale, defecte coronariene acute); accidente de scufundare; stări de șoc; embolii pulmonare; chirurgia cordului; asfixii neonatale; transplanturi de organe.
Oxigenarea celulară prin terapia cu oxigen hiperbaric susține oxigenarea celulară și crește producția de elastină, încetinind astfel procesul de îmbătrânire.