Poliţia Locală Craiova a demarat procedura de achiziţie a cinci vehicule electrice pe care vrea să le folosească pentru a acţiona în zonele de agrement de pe raza municipiului.
După ce săptămâna trecută a lansat licitaţia pentru cumpărarea a cinci autoturisme dotate cu sisteme de avertizare sonoră şi luminoasă, pentru care oferă 310.000 lei (62.000 de lei / bucată), luni a iniţiat o nouă procedură. Poliţia Locală va achiziţiona cinci vehicule electrice prin Programul RABLA Plus, pentru care va plăti 50% din valoarea lor. Cealaltă jumătate reprezintă finanţare nerambursabilă de la Administraţia Fondului de Mediu.
Pentru cele cinci autoturisme 100% electrice, dotate de asemenea cu sisteme de avertizare sonoră şi luminoasă, instituţia va plăti maxim 300.000 de lei, cu TVA (252.100,84 lei fără TVA este valoarea estimată a achiziţiei). Din aceşti bani, 150.000 de lei provin de la bugetul local al municipiului Craiova, iar ceilalţi 150.000 de lei de la Administraţia Fondului de Mediu. De fapt, este vorba de cinci ecotichete primite prin Programul RABLA Plus, care au o valoare maximă de 45.000 de lei cu TVA / auto pur electric, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare a vehiculului. Contractul va fi atribuit furnizorului care va oferi cel mai mic preţ, termenul limită pentru primirea ofertelor fiind 25 iunie.
Poliţia Locală îşi ia vehicule electrice. Ce caracteristici trebuie să aibă un astfel de vehicul
Potrivit caietului de sarcini, autovehiculele pur electrice dotate cu sistem de avertizare sonoră şi luminoasă pe care le cumpără Poliţia Locală Craiova vor fi folosite „pentru desfăşurarea activităţilor specifice în zonele de agrement, pe aleile parcurilor şi grădinilor din municipiu“. Mai exact, pentru a patrula prin Parcul „Nicolae Romanescu“, Parcul Tineretului, Grădina Botanică, Parcul „Hanul Doctorului“, dar şi prin Centrul Istoric al Craiovei.
Vehiculele electrice trebuie să fie noi, nerulate (an de fabricaţie 2021), să aibă două uşi, două locuri, cutie de viteză automată şi aer condiţionat. De asemenea, printre cerinţele impuse prin caietul de sarcini se mai numără: timp de încărcare de maxim 8 ore, autonomie de minim 100 km, viteză maximă de minim 40 km/h, garanţie de minim doi ani fără limită de kilometri şi garanţie de minim un an la acumulator. O eventuală reparaţie în perioada de garanţie nu trebuie să dureze mai mult de cinci zile, altfel furnizorul va fi obligat să asigure un vehicul similar, la schimb.
Primul şi singurul vehicul electric din dotarea Poliţiei Locale Craiova a fost achiziţionat în august 2019. Pentru autoturismul Renault Zoe E-Tech Electric, folosit prima dată la parada de Ziua Naţională a României (1 decembrie 2019), instituţia a plătit 30.000 de euro. Pentru cele cinci autoturisme clasice dotate cu sisteme de avertizare sonoră şi luminoasă, Poliţia Locală aşteaptă ofertele până la data de 24 iunie. În bugetul de venituri și cheltuieli al Craiovei pentru anul 2021, pe lângă cele 33 de milioane de lei destinate funcționării Poliției Locale au mai fost prevăzuţi şi alți 735.000 de lei, strict pentru dotări. Din aceşti bani vor fi cumpărate şi cele zece autoturisme noi dotate cu sisteme de avertizare sonoră și luminoasă, dintre care cinci sunt electrice 100%.