0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul din Bălceşti, închis în 2011, va fi modernizat şi extins

Spitalul din Bălceşti, închis în 2011, va fi modernizat şi extins

Veste bună pentru cei peste 50.000 de oameni din judeţul Vâlcea arondaţi Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Unitatea medicală aflată la 50 de kilometri de Craiova a fost închisă în 2011 de către Ministerul Sănătăţii. Clădirile în care a funcţionat spitalul vor fi acum modernizate. CNI pune pe masă aproape 21 de milioane de lei pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea Spitalul Orăşenesc Bălceşti şi, evident, reînfiinţarea lui. Ca o coincidenţă, Cseke Attila era ministrul Sănătăţii în 2011. Peste 10 ani, în calitate de ministru al Dezvoltării, acelaşi Cseke Attila asigură fondurile, prin Compania Naţională de Investiţii, pentru modernizarea şi reînfiinţarea unităţii medicale din Bălceşti.

Spitalul din Bălceşti, închis în 2011, va fi modernizat şi extins. Unitatea sanitară care deservea peste 50.000 de locuitori din sudul judeţului Vâlcea s-a aflat pe lista întocmită în urmă cu zece ani de Ministerul Sănătăţii cu cele 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni.

Aşa au rămas oamenii din oraşul Bălceşti şi din alte 14 localităţi limitrofe fără servicii medicale în zonă, cele mai apropiate spitale pentru ei fiind la 50 de kilometri distanţă, la Craiova sau Drăgăşani. Degeaba au cerut primarii din sudul judeţului Vâlcea reînfiinţarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti, pentru că solicitările lor au rămas fără ecou. Nici Căminul pentru bătrâni care a luat locul spitalului nu a avut o soartă mai bună. Gândit ca o unitate medico-socială, el a fost desfiinţat la rândul său în 2017, din lipsa finanţării şi din motive de adresabilitate. 

Salvarea a venit abia în august 2020, după o consultare publică lansată de Ministerul Dezvoltării în legătură cu un proiect de hotărâre de guvern privind reînfiinţarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Conform respectivei hotărâri de guvern, noul spital urma să funcţioneze în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea şi să fie finanțat „integral din venituri proprii, realizate din sumele încasate pentru serviciile medicale prestate pe bază de contract, precum și din alte surse prevăzute de art. 190 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății”.

Acum, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), vine şi cu fondurile necesare pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Ca o coincidenţă, cel care a semnat în 2011 pentru desfiinţarea spitalului a fost Cseke Attila, în calitate de ministru al Sănătăţii la acea vreme. Acum, tot el asigură fondurile pentru reînfiinţarea spitalului din Bălceşti, de data asta în calitate de ministru al Dezvoltării. 

Licitaţie de 4,2 milioane de euro, termen scurt de primire a ofertelor

Procedura de achiziţie a proiectării, execuţiei şi asistenţei tehnice din partea proiectantului pe perioada lucrărilor pentru obiectivul de investiţie „Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti” a fost lansată săptămâna trecută. Valoarea estimată a contractului este de 17.577.077,96 lei fără TVA. Adică 20.916.722 de lei cu TVA, echivalentul a 4.286.213 euro.

Din aceşti bani, potrivit anunţului de participare postat de CNI în sistemul electronic, cheltuielile pentru proiectare şi asistenţă tehnică ar fi de 765.011,78 lei (fără TVA), valoare estimată. Cheltuielile pentru investiţia de bază au fost estimate la 16.644.706,26 lei, din care: construcţii şi instalatii – 8.334.301,26 lei; montaj utilaj tehnologic – 33.695 de lei; utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj – 1.602.805 lei; dotări unitate medicală – 6.673.905 lei; alte cheltuieli – 167.359,92 lei (aici intră organizarea de şantier şi alte cheltuieli conexe). 

CNI nu vrea să aştepe prea mult după constructori. Aşa că termenul de primire a ofertelor nu este foarte mare. Licitaţia a fost lansată în data de 16 iunie, iar ofertele sunt aşteptate până la 5 iulie.

Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preţ“, însă preţul în sine va conta doar în procent de 60%. Autoritatea contractantă va ţine cont atât de experienţa profesională a firmei de construcţii (20%), cât şi de perioada de garanţie acordată lucrării (20%). 

Ce specialități va avea spitalul din Bălcești

Consiliul Local Bălceşti şi-a exprimat încă din aprilie 2020 acordul pentru reînfiinţarea unităţii medicale. Acum se aşteaptă după licitaţia derulată de CNI şi, evident, după constructor.

Spitalul Orăşenesc Bălceşti a fost închis în 2011. CNI pune acum pe masă 4,2 milioane de euro pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea unităţii medicale din judeţul Vâlcea. Şi, bineînţeles, reînfiinţarea spitalului care deservea 55.000 de oameni.
Spitalul Orăşenesc Bălceşti a fost închis în 2011. CNI pune acum pe masă 4,2 milioane de euro pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea unităţii medicale din judeţul Vâlcea. Şi, bineînţeles, reînfiinţarea spitalului care deservea 55.000 de oameni.

La final, spitalul reînfiinţat din oraşul Bălceşti ar urma să aibă patru mari specialităţi: medicină internă – 14 paturi, chirurgie generală – 4 paturi, pediatrie – 18 paturi şi obstetrică-ginecologie – 4 paturi. Plus secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă, laborator de analize medicale şi radiologie şi imagistică medicală. Spitalul va furniza servicii şi în ambulatoriu, pentru specialităţile mai sus amintite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS