5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoarta expropriaților din Runcurel, în aer

Soarta expropriaților din Runcurel, în aer

Soarta expropriaților din localitatea gorjeană Runcurel este departe de a fi rezolvată. Sunt peste 130 de gospodării afectate de procesul de expropriere și de extindere a Carierei Minere Jilț Nord, din zona comunei Mătăsari. Localnicii sunt nemulțumiți de nivelul despăgubirilor, dar și de faptul că de ani de zile nu au mai fost acordate despăgubiri la un nivel just pentru familiile afectate.

Marți a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanții locutorilor din satul Runcurel și administrația Complexului Energetic Oltenia care are în derulare extinderea fronturilor de lucru la câteva cariere miniere care își vor continua activitatea și după implementarea Planului de restructurare și decarbonare la nivelul Complexului Energetic Oltenia, în perioada 2021-2025.

La discuții a fost prezent în calitate de observator prefectul de Gorj, Corneliu Răducan Morega. În ultimii ani, cetățenii afectați de exproprieri au transmis petiții autorităților, inclusiv la Prefectura Gorj. 

Extindere aprobată din 2015 

Este de amintit că guvernul a emis HG 960/09.12.2015 referitoare la proiectul „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”. Conform HG 960/09.12.2015, pentru extinderea unei cariere de lignit, oamenii vor fi dați afară din propriile gospodării și vor pierde tot ce au agonisit de generații, iar sumele derizorii oferite de companie pentru proprietățile preluate nu le vor ajunge localnicilor să își refacă viața în altă parte.

Un număr de 134 de gospodării urmează să fie demolate, plus teren agricol și suprafețe împădurite. Localnicii spun că nu sunt compensații la un nivel just, ci sume infime.

De ani de zile se încearcă găsirea de soluții pentru ca oamenilor să le fie reconstruite alte case sau să primească sume de bani care să fie suficiente să își ridice locuințe în altă parte.

Vatra de sat propusă de companie pentru strămutarea localnicilor nu există: terenul propus, din satul Telești, este un câmp deschis, gol. Pe oameni îi așteaptă acolo doar o biserică veche și un cimitir.

Ce spune Ministerul Energiei 

Amplasamentul pentru noua vatră de sat, gândită pentru strămutarea locuitorilor din Runcurel, este pe o suprafață de 20 de hectare din satul Telești, comuna Telești, județul Gorj.

Conform Studiului Socio-economic realizat în anul 2012, în vatra noua nouă de sat se vor organiza activele comune sociale, religioase și culturale. Astfel, vor fi reconstruite: Școala cu clasele I-IV și grădinița din satul Runcurel, Biserica Ortodoxă din Runcurel (monument istoric), cimitirul ortodox din satul Runcurel.

„Noua vatră de sat va îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor care vor opta pentru această soluție și va avea următoarele facilități: sistem de drenuri și de canale de protecție împotriva apelor meteorice și subterane; alimentare cu energie electrică; apă curentă; canalizare; drumuri de incintă și de acces; parcare; trotuare; spații verzi; acces la DN 67. Totodată, se reduce cu 35 de kilometri distanța până la Târgu-Jiu, orașul reședință de județ.

Comunitățile existente sunt organizate pe criteriul familial, ceea ce impune organizarea vetrei noi de sat pe acest criteriu al vecinătății. Strămutările pe alte amplasamente decât vatra nouă de sat se vor face la solicitarea proprietarului, de regulă pe criteriul familial sau al aproprierii de unii membri ai familiei”, conform documentațiilor întocmite de Minsterul Energiei. 

Cum se va stabli valoarea imobilelor

Potrivit Ministerului Energiei, relocarea se va face cu acordarea de despăgubiri financiare proprietarilor care se vor stabili acolo unde doresc, pe criteriile alese de ei.

„Valoarea despăgubirii va fi stabilită în conformitatea cu valoarea de înlocuire a imobilelor, calculată corelat cu suprafața acestora și cu punctajul acumulat în urma inventarierii. Din totalul de 153 de gospodării inventariate în satele Runcurel și Croici, la nivelul anului 2012, un număr de 49 de gospodării nu erau locuite.

Numărul locuitorilor din gospodăriile recenzate și inventariate era, la nivelul aceluiași an – 2012 –, de 244 de persoane. Conform Studiului Socio-economic realizat, structura pe vârste a populației era următoare: 0-16 ani – 26%; 16-60 de ani – 63%; peste 60 de ani – 11%. Complexul Energetic Oltenia a achiziționat cele 20 de hectare pentru a construi o vatră de sat, iar în cazul în care niciunul dintre locuitorii satului Runcurel nu dorește să fie strămutat aici, vatra de sat va fi folosită în viitor pentru alte zone care vor fi afectate de lucrări miniere.

Niciunul dintre proprietarii expropriați în prima etapă, dintre cele 15 gospodării, nu a dorit strămutarea în noua vatră, ci a dorit relocarea”, potrivit aceleiași surse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS