Disputa dintre liceele craiovene „Ştefan Odobleja“ şi „Voltaire“ şi-a consumat, joi, o nou rundă. „Arbitru“ a fost tot Consiliul Local (CL) Craiova.
Consilierii municipali au avut de aprobat încetarea dreptului de administrare al Liceului „Odobleja” asupra unui teren de 4.362 mp şi trecerea lui în administrarea Liceului „Voltaire”. Aici se află un teren de sport, o sală de sport şi o clădire-pavilion pe unde se face accesul în incinta unităţii de învăţământ. Tot în proiectul de hotărâre supus la vot se specifica şi accesul către cele două unități de învățământ: prin strada Electroputere nr. 21 – pentru Liceul „Voltaire” şi prin strada I.D. Sârbu – pentru Liceul „Ștefan Odobleja”.
Proiectul a generat, ca de fiecare dată, discuţii aprinse. Asta după ce, la începutul şedinţei, liberalul Teodor Sas a propus retragerea lui de pe ordinea de zi. Cum iniţiatorul proiectului, primarul Lia Olguţa Vasilescu, nu a fost prezent la şedinţă, proiectul nu a putut fi retras, după cum a explicat secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu. Aşa că el a rămas spre dezbatere. Şi chiar a existat o dezbatere aprinsă pe această temă, singura care a avut loc în şedinţa de joi. De fapt, disputa „Odobleja“ – „Voltaire“ datează încă din anul 2018, când CL Craiova a stabilit ca Liceul „Voltaire” să funcţioneze în acelaşi spaţiu cu Liceul „Odobleja“.
Discuțiile au pornit de la orele de sport
Cei de la „Odobleja“ nu au agreat varianta aleasă de primărie, aşa că s-a ajuns la procese, proteste şi scandal în şedinţele de Consiliu Local. Joi, discuţiile au pornit de la orele de sport care trebuie efectuate de elevii celor două unităţi de învăţământ. Consilierii locali din partea PNL au mers pe ideea că nu trebuia să se ajungă în această situaţie, în timp ce colegii lor de alianţă au fost de principiul că nu mai trebuie alimentat acest subiect şi că varianta propusă de executiv este cea bună.
Primăria a considerat că Liceul „Ștefan Odobleja” beneficiază „de o bază materială generoasă – teren, clădiri și două săli de sport“, aşa că cedarea unui teren de sport şi a unei săli către Liceul „Voltaire” nu ar fi fost o problemă. Ce a urmat? O nouă dezbatere lungă pe această temă, dar cu un deznodământ aşteptat.
Disputa dintre „Odobleja“ şi „Voltaire“, tranşată de Consiliul Local. Cum au pus problema liberalii
Primii care au luat cuvântul au fost consilierii locali din partea PNL. „Tot timpul au fost vitregiți acești elevi și profesori de la Liceul «Odobleja». Unde își vor desfășura cele 46 de ore săptămânale de sport dacă li se ia și această sală doar pentru niște răutăți care nu-și au rostul. Să sperăm că această ceartă va fi rezolvată și noi vom reuşi să nu încăierăm această comunitate”, a afirmat Adriana Ungureanu.
Colegul său de partid, Răzvan Diaconu, a fost însă ceva mai dur în exprimare. „Liceul «Voltaire» nu e deloc o unitate de elită, așa cum se prezintă pe site. Este o unitate de învățământ cu 12 clase, ținută artificial în viață pentru a satisface anumite dorințe și ambiții. (…) Conform materialele puse la dispoziție de primărie, se poate citi că doamna director de la «Voltaire» solicită atribuirea unei săli de sport. Noi, printr-o generozitate ieșită din comun, le oferim și o suprafață de 4.362 mp. Considerăm inoportună prezența pe ordinea de zi a acestui punct”, a spus Diaconu.
La rândul său, Daniel Stoian, consilier PNL, a precizat că nu-l interesează „disputele dintre profesori şi directori sau disputele politice, ci doar binele elevilor“. „Vin cu o propunere în fața dumneavoastră, să ne punem la masă cu cele două directoare, cu un reprezentant al primăriei și unul al Consiliului Local. Nu trebuie să împărțim nimic, e loc pentru toată lumea. Copiii nu au nicio vină, trebuie să își desfășoare liniștiți activitatea”, a punctat Stoian.
USR-PLUS a dat dreptate executivului
Consilierii locali din partea USR-PLUS au avut, de data asta, o altă abordare a subiectului, comparativ cu colegii liberali din alianţă. „Consider că aceste funcții de directori de licee ar trebui depolitizate. Să fie orientate doar către elev, pentru a face și a oferi performanță. Totodată, nu văd nicio legătură între existența sau inexistența unor performanțe școlare ale elevilor, cu dreptul lor de a-și susține orele de educație fizică. Cele 46 de ore de sport se pot împărți între cele două terenuri. E normal ca elevii să poată desfășura orele de sport și pe timpul iernii, de aceea au nevoie și de o sală. Noi trebuie să găsim o soluție pentru ca toată lumea să-și poată desfășura activitatea“, a spus Cezar Drăgoescu.
În discuţie a intervenit şi avocatul Lucian Săuleanu. „Multe pasiuni a stârnit acest subiect. Noi ar trebui să reținem două chestiuni. Prima ar fi că votăm nu aspecte legate de norme, de cadre didactice, ci problema din punct de vedere patrimonial. Este o obligație legală pentru Primăria Craiova să asigure spații pentru un astfel de liceu, care este acreditat și se află în rețeaua liceelor. E foarte simplu: se dorește acum o delimitare a imobilelor și acordarea acestei săli (…) Mi se pare ridicol ca unii să stea cu trei terenuri și alții cu nimic. Este necesară această partajare. Am auzit zilele trecute că cine o să voteze pentru «Voltaire» o să aibă o plângere penală. Vă rog frumos să-mi faceți mie primul, să mă treceți în capul listei“, a afirmat Săuleanu. El a cerut încetarea acestui „circ administrativ“.
Disputa dintre „Odobleja“ şi „Voltaire“, tranşată de Consiliul Local. Cum a decurs votul
În final, consilierul local din partea PSD, Lucian Dindirică, a cerut un audit la Liceul „Odobleja“, iar „rezultatele să ne fie aduse în plenul Consiliului Local”. Când s-a ajuns la vot, USR-PLUS a votat alături de PSD şi PER. Prin urmare, hotărârea a fost aprobată cu 17 voturi pentru şi 6 împotrivă (PNL).
Astfel, Liceul ,,Voltaire” a primit ce şi-a dorit: un teren de sport, o sală de sport şi o intrare în incinta unităţii. Proiectul ar fi trecut şi dacă USR-PLUS vota alături de PNL. De la şedinţa ordinară au lipsit patru consilieri, câte doi din fiecare tabără – PSD+PER, respectiv PNL+USR-PLUS. Aşa că scorul final ar fi fost de 12-11 în favoarea PSD.
Ce a mai aprobat Consiliul Local Craiova
Restul proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi au fost votate la foc automat, în unanimitate. Printre acestea se numără aprobarea Regulamentului privind acordarea unui sprijin financiar cuplurilor infertile din Craiova pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro (13.800 de lei/cuplu, pentru 10 cupluri infertile) sau organizarea „Craiova Super Rally 2021“. Evenimentul, ajuns la a patra ediţie, va avea loc în perioada 10 – 11 septembrie, pe un traseu special amenajat în centrul municipiului. Primăria a alocat pentru organizare, din bugetul local, suma de 177.500 de lei.
La capitolul competiţii la Craiova intră şi concursul internaţional al câinilor de salvare. Campionatul Mondial de Salvare al IRO (Organizația Mondială a Câinilor de Salvare), individual, va avea loc în perioada 22-26 septembrie pe stadionul de atletism, la Hipodrom şi în zona Aeroportului Craiova. Timp de o săptămână, Bănia va deveni polul chinologic mondial de salvare, la competiţie fiind aşteptaţi peste 200 de participanți. Primăria va pune la dispoziţie locaţiile respective, dar şi suma de 12.520 de lei, reprezentând cheltuieli pentru transport, cazare și masă. Accesul publicului la toate acțiunile programate în cadrul evenimentului va fi gratuit.
Tot la Craiova se va desfăşura şi Campionatul Mondial de Salvare al FCI, pe echipe, în perioada 4 -7 noiembrie. Locaţiile vor fi aceleaşi, contribuţia municipalităţii pentru organizarea acestui eveniment fiind de 23.840 de lei (transport, cazare și masă). Ambele competiţii au primit girul Consiliului Local Craiova.