-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDacă certificatul de CO2 ajunge la 100 de euro, pentru CEO va fi mai ieftină amenda

Dacă certificatul de CO2 ajunge la 100 de euro, pentru CEO va fi mai ieftină amenda

Unul dintre șefii din Complexul Energetic Oltenia este de părere că până la implementarea programului de restructurare compania energetică va continua să depindă de prețul certificatului de CO2.

Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a precizat că va fi mai convenabilă plata amenzii, decât taxa de poluare, mai ales dacă prețul va trece de 100 de euro.

CEO a cheltuit anul acesta 315 milioane de euro pentru certificatele de CO2. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020.

Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 56 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%.

Potrifit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. 

Ajutoare de stat 

Ajutorul de stat aprobat de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei.

Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 56 euro în prezent.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.

CEO va depinde de ajutoarele de stat 

Complexul Energetic Oltenia va depinde în continuare de ajutoarele de stat. Va conta însă evoluția prețului la certificatele de CO2, precum și cantitatea de energie produsă an de a. Producția estimată anul acesta este de peste 10 Terawați.

La prețul de 56 de euro cât e în momentul de față, taxa de CO2 aferentă anului 2021, dacă va fi realizată producția de 10 TW, va fi de 560 de milioane de euro. Va fi o sumă greu de suportat, chiar și de la bugetul de stat, sub forma unui ajutor. Acesta va depinde însă de avizul Comisiei Europene. În schimbul ajutoarelor, Complexul Energetic Oltenia trebuie să se restructureze masiv.

Din varianta ultimului Plan de restructurare rezultă că în 2026 CEO va mai produce doar 3 TW energie pe bază de cărbune. Adică va trebui să mai achite aproximativ 3 milioane de certificate de CO2. Planul și toate investițiile sunt deocamdată pe hârtie. 

A început disponibilizarea salariaților 

Din data de 1 iulie a fost demarat programul de concedieri colective la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Pe listele de disponibilizări colective au fost trecute 726 de persoane. Nu toate au părăsit compania, începând cu data de 1 iulie. O parte a muncitorilor a rămas în continuare în cadrul societății, pentru că se află fie în concediul de odihnă, fie în concediu medical.

Acest lucru are legătură cu faptul că până în 20 iulie se acordă o primă de 1.550 de lei de Ziua Energeticianului. Potrivit premierului, până în 2026 vor plecat în total din CEO peste 6.000 de salariați. Aceștia vor beneficia de salarii compensatorii și venit de completare până când vor împlini vârsta de pensionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS