-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIridex, oficial stăpânul gunoiului din Craiova

Iridex, oficial stăpânul gunoiului din Craiova

Iridex este oficial stăpânul gunoiului din Craiova.Începând de ieri, 1 iulie, Craiova are un nou operator de salubritate. Cu alte cuvinte, gunoiul craiovenilor va fi ridicat de o societate privată care ia locul SRL-ului primăriei.

Societatea pleacă la drum cu 26 de autogunoiere care vor colecta deşeurile atât pe zona de case, dar şi de blocuri. Intrarea noului operator în Craiova nu s-a făcut întocmai cum s-a plănuit. În cadrul proiectului Sistem de Management al Deșeurilor în județul Dolj a avut loc o licitație care a fost derulată de ADI ECO Dolj. Iridex a fost singurul participant la licitatie și, evident, a câștigat. În 2018, a fost semnat contractul de delegare , iar în 2019 Iridex a început să presteze în județ.

Așa arăta ieri o platformă de gunoi în cartierul 1 Mai


În Craiova, începutul activităţii Iridexului trebuia să coincidă cu finalizarea platformelor îngropate în cartierele de blocuri. Proiectul nu a decurs întocmai şi amenajarea platformelor de gunoi cu containere îngropate este la acest moment undeva la jumătate. Prin urmare, operatorul a plecat la drum cu sângul, operând în zona de blocuri pe vechile platforme de gunoi şi folosind containerele Salubrităţii.
Joi, în prima zi de lucru a Iridexului în Craiova, platformele oraşului gemeau de gunoi. În toate cartierele oraşului containerele erau pline până la refuz, iar platformele acoperite cu deşeuri peste capacitate. La ora prânzului, maşinile operatorului încă nu-şi făcuseră apariţia în toate cartierele oraşului. Deşi au plecat cu „motoarele turate la maxim”, după cum au spus reprezentanţii societăţii, bătălia cu sutele de tone de gunoi nu a fost tocmai uşoară.

Iridexul a plecat la drum cu 26 de autogunoiere

„Suntem cu motoarele turate la maxim. Avem în teren 26 de maşini care deservesc atât persoanele fizice cât şi agenţii economici. Sunt 26 de autocompactoare. Sunt suficiente, dar mai durează până ne intrăm în ritm. Pentru început vom trece o dată peste toate platformele din oraş ca să putem să luăm şi ce este pe jos, suplimentar. După aceea vom intra în fluxul normal. Platformele din zona blocurilor sunt cele vechi, iar containerele sunt ale Salubrităţii. Ei le casau şi atunci ni le-au vândut nouă, ce se poate repara, reparăm , dar mai şi completăm cu altele de la noi.
Până la acest moment, noi nu am pus nimic pe platforme, vom completa pe parcurs. Cele 26 de autospeciale sunt atât pentru reciclabile, cât şi pentru gunoi menajer.Pe zona de blocuri se lucrează 12 cu 24, la 95% din platforme va fi ridicat gunoiul zilnic. Cantitatea pe care o ridicăm azi o vom centraliza în ziua următoare. Sunt zone cu probleme, dar trebuie să le luăm pe rând, ca orice început este puţin mai greu. Uşor, uşor vom intra în ritm. Deocamdată vom colecta pe vechile platforme. Urmează să fie preluate în timp şi platformele îngropate şi aici vor fi amplasate şi cele pentru colectare selectivă”, a spus Sorin Ciobanu, manager de proiect.

Nu s-au distribuit toate pubelele

Nici în zona de case, Iridexul nu a pornit tocmai cu dreptul. Operatorul nu a reuşit să distribuie tuturor cetăţenilor din Craiova cele trei pubele destinate gunoiului menajer şi deşeurilor selective. Înainte de demararea activităţii de colectare a deşeurilor, operatorul de salubritate a încercat să distribuie în totalitate pubelele necesare colectării deşeurilor.

„Am dat pubele pe zona de case în procent de aproape 100%. Continuăm acolo unde acestea nu au fost distribuite. Totodată, am pus clopote pentru fracţia de sticlă. Avem 105 igluuri”, a mai spus Sorin Ciobanu.


Pentru că începutul activităţii nu a fost tocmai cel preconizat, Iridexul s-a văzut nevoit să preia de la Salubritate, fostul operator, parte din autovehicule, dar şi din angajaţii care au fost disponibilizaţi cu câteva luni în urmă. „Am preluat din personalul de la Salubritate, dar am mai avut şi noi angajaţii noştri”, a mai spus Sorin Ciobanu.

Proiectul a mers greu

Recepţionarea platformelor cu containere îngropate nu poate fi precizat când va avea loc, proiectul încă bate pasul pe loc. Constructorul EWT spune că:

„Proiectul nu a putut fi derulat în bune condiţii, deoarece autoritatea contractantă nu a pus la dispoziţie documentele necesare în vedere întocmirii DTC-ului şi PT-ului”, spune Marius Croitoru, reprezentantul EWT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS