-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIridexul, craiovenii și gunoiul

Iridexul, craiovenii și gunoiul

Salubritatea a lăsat Craiova plină de gunoaie. Până și primarul Craiovei recunoaște și își cere scuze pentru acest disconfort creat locuitorilor orașului.

„Îmi cer scuze cetăţenilor faţă de situaţia care s-a creat în Craiova. S-a operat în această perioadă transferul angajaţilor între cele două firme, Salubritate – Iridex. Am avut o sincop, Salubritatea a mai operat doarc cu 20% din personal şi nu au mai pututu efectua colectarea la standarde corecte.Personalul aflat în preaviz a refuzat să mai lucreze, 2%sau3% atâția au mai lucrat. Iridexul are şi el nevoie de câteva zile până intră în ritm”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Aceasta a vorbit despre preluarea activității de salubritate în Craiova de către firma Iridex, cea care a câștigat licitația pe Masterplanul de deșeuri și care operează în tot județul Dolj.

Craiovenii îndemnați să colecteze selectiv

Iridexul și-a început activitatea în Craiova
Iridexul și-a început activitatea în Craiova

Îndemnul edilului către craioveani a fost acela de-a colecta deșeurile selectiv.

„Noi suntem destul de întârziaţi, fiindcă şi Masterpalnul a fost întârziat. Iridexul operează în tot judeţul, sunt localităţi în care se colectează foarte bine selectiv. Sper ca la începutul anului viitor să nu mai avem nici o sincopă, până atunci vom avea funcţionale containerele îngropate şi containerele selective pentru zona de blocuri. Avem operaţionale la acest moment doar 170 de containere, Iridexul nu poate intra decât atunci când toate sunt operaţionale.Trebuie să ne atingem ţintele care sunt trasate, doar așa putem vorbi în perioada următoare de o creştere sau o scădere a costului gunoiului. În zona de case am demarat și colectarea selectivă, la zona de blocuri operatorul trebuie să facă noi achiziţii. Dacă nu vom colecta selectiv, cetăţenii vor fi amendaţi. Taxa pentru colectarea deșeurilor este mai mică decât anul trecut, dacă reușim să colectăm selectiv vom discuta în viitor de o scădere a taxei. Ne-am propus ca din luna ianuarie a anului viitor să fie pus la punct tot sistemul în zona de blocuri”,

a mai spus Lia Olguța Vasilescu îndemnându-i pe craioveni să colecteze selectiv.

Cine nu colectează selectiv este sancționat

În cazul în care nu vor colecta selectiv, cetățenii riscă să fie sancționați, amendați prin intermediul angajaților de la Corp Control. Pentru început cetățenii care nu vor colecta selectiv deșeurile în mod corect vor fi tolerați,li se aplică niște buline pe pubele. Inițial vor fi avertizați, iar din lunile următoare vor rămâne cu pubela la poartă. Ulterior vor fi aplicate și amenzi.

“Pe partea de case am distribuit recipienți și materiale de informare. Populația de la case va primi și cea de-a patra pubelă, cea pentru deșeuri biodegradabile. Populația a primit și un program după care se vor colecta deșeurile, sperăm ca în următoarele săptămâni cetățenii să se obișnuiască cu modul de colectare. Pe partea de blocuri vom opera pe infrastructuara existentă care este destul de învechită. Pe partea de colectare a deșeurilor selective la blocuri se preconizează că vom avea până la sfârșitul lunii noiembrie cele 1120 de containere pentru reciclabile. Rog cetățenii orașului să ne înțeleagă că durează câteva zile până vom reuși să eliberăm toate platformele care au fost pline peste capacitate.

Pentru agenții economici vom face contracte, se va genera un cod QR și un grafic de colectare, astfel aceștia să aibă asigurat serviciul de salubritate.În ultima perioadă din cauza acestei tranziții am fost asaltați și pe linia de dispecerat cu tot felul de întrebări.În privința angajaților, mulți de la Salubritate nu au făcut pasul către noul operator. Avem nevoie de conducători auto, de lucrărori de salubritate”, a precizat directorul Iridex, Dan Tiberiu Anghel.

Mai trebuie precizat că la blocurile turn, toboganele destinate deșeurilor menajere vor dispărea. La platformele de gunoi, unde vor fi așezate și containerele supraterane pentru deșeuri reciclabile vor fi montate camere de supraveghere. În timp, noile platforme unde vor fi așezate containerele pentru deșeuri selective pot fi împrejmuite. Gunoiul suplimentar, obiectele voluminoase și deșeuri care provin din reabilitări interioare vor fi ridicate de operatorii Iridex. Craiovenii vor solicita prin dispecerat ridicarea acestor deșeuri. Operatorul va trimite în 48 de ore o echipă care va ridica contra-cost aceste deșeuri.

Craiovenii nu au cum să fenteze taxa specială de salubrizare

În privința Declarațiilor de impunere, o primă etapă este declararea pentru impunerea taxei speciale de salubrizare. Declarațiile se prelucrează de către angajații DIT,iar cetățenii vor primi o informare prin care li se aduce la cunoștiință că au fost prelucrate declarațiile și cât au de plată. Taxa specială de salubrizare se poate plăti la ghișeu, prin cont banca cu un card bancar, cea mai simplă plată se face pe Ghișeul.ro

Termenul de declarare este 30 august a.c pentru toți proprietarii de imobile. Declarația se depune pentru fiecare imobil și se va declara pentru numărul de persoane care locuiesc acolo. Se va face declarație chiar dacă la respectivul imobil nu locuiește nimeni. Dacă proprietarul depășeșete termenul de declarare va fi notificat în termen de 15 zile. După această perioadă se vor aplica amenzi și taxa va fi percepută pentru trei persoane.Craiovenii nu pot păcăli Direcția de Impozite și Taxe, deoarece aceasta va face verificări încrucișate, cu Direcția de Evidență a persoanelor, cu asociațiile de proprietari Craiovenii trebuie să facă declarația în mod corect. Vor plăti taxa inclusiv minorii. Dacă se schimbă numărul persoanelor care beneficiază de acest serviciu cetățenii vor depune o Declarație rectificativă și modificările se fac în următoarea lună

“Taxa specială de salubrizare este prevăzută de Codul Fiscal și trebuie să fie declarată, este o declarație de impunere prin care se arată câte persoane beneficiază de serviciul de salubrizare. Noi stabilim sarcina fiscală reală. Organul fiscal aplică legea, emitem decizia de impunere, o comunicăm contribuabilului și el o poate contesta pentru că realitatea este alta. Chiar dacă o persoană este plecată din țară, depune această declarație. Nu putem să strângem această taxă prin asociațiile de proprieatar că nu sunt acreditați de BNR. Așteptăm ca toată lumea să se autoimpună. Este greu de fentat această taxă. Dacă plătim această taxă și colectăm așa cum trebuie nu vom mai avea gunoi pe domeniul public. În caz contrar acest gunoi va fi ridicat tot de Iridex, dar plătește primăria, adică tot cetățeanul”,

a explicat Elena Bonescu, director DIT Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS