2.6 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria îi obligă pe craioveni să-și zugrăvească blocurile

Primăria îi obligă pe craioveni să-și zugrăvească blocurile

Craiovenii care locuiesc la bloc vor fi obligați să repare și să zugrăvească fațadele blocurilor în care locuiesc. Sunt vizate cu precădere blocurile vechi care nu s-au înscris în proiectul pentru reabilitare pe fonduri europene.Proprietarii s-au trezit notificați și au la dispoziție șase luni ca să ducă la îndeplinire aceste cerințe, în caz contrar riscă să fie amendați.

Obligativitatea de a întreține fațadele clădirilor este prevăzută în Legea 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care la articolul 9 spune:

Instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații:

a) să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice;

b)să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;

c) să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora”.

Totodată, aceste prevederi se regăsesc și în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, unde la capitolul Activități edilitar gospodărești și de salubrizare se face vorbire despre întreținerea fațadelor clădirilor.

Mai mult, la articolul.4.(1) se spune:

„Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: a).Neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice și a altor construcții amplasate la frontul străzii prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora, precum și întreținerea și curățarea terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice”,se arată în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova

Au fost notificați locatarii din blocurile care nu s-au înscris la reabilitare

Anvelopare
Anvelopare

Coincidență sau nu, au primit astfel de notificări, tocmai blocurile care nu au strâns semnături pentru reabilitarea pe fonduri europene. Pe ușa clădirilor multietajate sau la avizier, locatarii au găsit notificările în care li se spune ce sunt obligați să facă și timpul pe care îl au la dispoziție pentru aducerea la îndeplinire a sarcinilor. În caz contrar, nerespectarea termenului și a măsurilor dispuse potrivit legii, atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale.

În notificare se mai arată că: Asociațiile de proprietari vor prelua, potrivit prevederilor legale, unele dintre obligațiile ce revin proprietarilor și vor răspunde pentru realizarea acestora în fața autorităților administrației publice locale. Prevedere stipulată și în conținutul legii menționate mai sus, dar și în Regulamentul aprobat de primărie.

Anvelopare
Anvelopare

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către primar şi împuterniciţii acestuia precum și de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Locale Craiova. Locatarii riscă să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei, iar asociațiile de proprietari cu amendă cuprinsă între 1000 – 2.000 lei, conform Regulamentului de gospodărire al orașului Craiova.

Notificări, notificări

Autoritățile locale au mai transmis de-a lungul timpului astfel de notificări, cu privire la expertiza seismică a blocurilor, la întreținerea curățeniei în jurul blocurilor. Rezultatele unor astfel de impuneri nu au fost pe măsura așteptărilor.

Blocuri
Blocuri

Să ne amintim, în 2016, administrația locală craioveană a transmis tuturor asociațiilor de proprietari și proprietarilor sau administratorilor care dețin clădiri construite înainte de anul 1978 inclusiv adrese prin care le impune acestora să-și expertizeze tehnic locuințele. Proprietarii sunt obligați în baza Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente ca, în termen de doi ani, să expertizeze locuințele pentru a vedea în ce clasă de risc seismic se încadrează, iar în cele din urmă să ia măsuri de consolidare pentru a reduce riscul de prăbușire în cazul unui cutremur.

Toate cheltuielile cu expertizele și lucrările necesare consolidării vor fi suportate de către proprietari, care în caz contrar răspund de eventualele pagube în momentul producerii unui cutremur, după cum se arăta în înștiințarea trimisă de primărie. Rezultatul? La nivelul municipiului Craiova, au fost făcute, până la această dată, 28 de expertize tehnice, astfel:
Cat. III – 9 clădiri
Cat. II – 8 clădiri
Cat. I – 6 clădiri
Cat. IV – 5 clădiri

Dintre acestea, doar nouă blocuri și două case au fost expertizate, restul de până la 28 de clădiri fiind instituții publice.

În 2018,craiovenii care stau la bloc erau somați să facă și să întrețină curățenia din jurul imobilelor în care locuiesc. Câteva asociații de proprietari s-au trezit atunci somate de primărie că trebuie să „mențină curățenia din jurul blocurilor pe care le administrează“. În caz contrar, conform HCL 319/2009, riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Atunci, somațiile au fost transmise de SC Salubritate Craiova SRL prin Serviciul Corp Control. Acestea au fost înmânate reprezentanților proprietarilor, care trebuia să supravegheze dacă se menține sau nu curățenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS