Revitalizarea Parcului Cornițoiu din municipiul Craiova ar costa bugetul local circa două milioane de euro. După cele două milioane de euro pe care primăria este dispusă să le cheltuie pentru extinderea Cimitirului Craiova Nord, alte două milioane de euro ar urma să fie investite în zona Corniţoiu.
Aici s-a dorit iniţial, pe lângă amenajarea zonei verzi, şi construirea unui parc tematic de distracţii -„Dracula Park“. Ulterior, planurile municipalităţii s-au schimbat. La câteva luni după ce a fost învestită în funcţia de primar al Craiovei, Olguţa Vasilescu a anunţat că s-a renunţat la varianta construirii „Dracula Park“ în Parcul Corniţoiu.
„Pentru acea zonă care merge până la cimitirul Sineasca şi care, într-adevăr, va trebui reabilitată este un Studiu de Fezabilitate început în mandatul trecut, cu păstrarea a 80% spaţiu verde şi, în rest, vreo 20% o zonă în care ar trebui să fie un fel de locuri de joacă pentru copii, unde se dorea, de fapt, «Dracula Park». Nu va mai fi cazul să fie acolo «Dracula Park» pentru că, între timp, am identificat o altă soluţie şi, mai mult decât atât, am identificat şi finanţarea pe fonduri europene pe parcuri tematice“, afirma în februarie 2021 primarul Craiovei.
Revitalizarea Parcului Cornițoiu, prevăzută în buget
Între timp, revitalizarea Parcului Cornițoiu a fost prinsă în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2021. Deşi valoarea investiţiei a fost estimată la 8,2 milioane de lei, la începutul anului a fost bugetată doar suma de un milion de lei. Investiţia în sine se ridică însă la aproape opt milioane de lei, fără TVA, potrivit anunţului de participare la licitaţie. Adică circa două milioane de euro, cu TVA.
Procedura de achiziţie publică a lucrărilor de execuţie, la pachet cu proiectul tehnic, detaliile de execuţie, verificarea tehnică de calitate şi asistența tehnică din partea proiectantului a fost lansată, zilele trecute, în sistemul electronic.
Cum va arăta Parcul Cornițoiu, după revitalizare
Potrivit anunţului de participare la licitaţie, Parcul Cornițoiu este la momentul actual un spațiu viran insalubru, pe care lipsa investițiilor a permis apariția vegetației spontane, „cu o dezvoltare puternică favorizată și de condițiile de teren caracterizate prin declivități accentuate, existența unor izvoare (zona strada Pârâului), teren pe alocuri mlăștinos generat de prezența izvoarelor și a pânzei freatice (spre strada Geroge Enescu), în timp ce spre strada Toporași există o platformă relativ plană neamenajată“.
„Prin prezentul proiect se propune valorificarea zonei prin amenajarea unui spațiu coerent din punct de vedere peisagistic și creerea de funcțiuni privind petrecerea timpului liber prin conectarea străzilor Pârâului, Toporași, George Enescu, fiind prevăzute lucrări de amenajare a acceselor și promenadă (în mod special în zona străzii Pârâului), alei, platforme pentru amenajarea de locuri de joacă (în zona strada Toporași), amenajări peisagistice prin plantări de arbori și arbuști pentru creșterea impactului vizual și valorificarea poziției spațiului verde“, se mai arată în anunţul municipalităţii.
Cum sunt împărţite costurile de execuţie
Valoarea estimată a achiziției având ca obiect „Regenerare urbană în municipiul Craiova prin revitalizarea zonei Cornițoiu“ este de 7.985.567 de lei (fără TVA).
Suma a fost defalcată în următoarele cheltuieli: amenajare teren – 2.607.064,22 lei (fără TVA); amenajări pentru protecția mediului și aducerea terenului la starea inițială – 704.486,46 lei; cheltuieli pentru relocarea/protecția utilităților – 5.000 de lei; cheltuieli pentru asigurare utilități – 25.780 de lei; documentațiile tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor – 1.000 de lei; verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – 10.000 de lei; proiect tehnic şi detalii de execuţie – 300.000 de lei; asistenţa tehnica din partea proiectantului – 5.000 de lei; construcții și instalații – 3.646.292,65 lei; montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale – 33.508,80 lei; utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj – 223.392 de lei; dotări – 267.605 lei; organizare de șantier – 156.437,87 lei.
Aici se adaugă şi suma aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute precizată în Devizul General, respectiv 193.329,30 lei (fără TVA). Ea va putea fi accesată însă după caz, în funcţie de necesităţi.
Cum vor fi analizate ofertele pentru revitalizarea Parcului Cornițoiu
Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde componenta financiară contează în procent de 73%.
În rest, vor conta perioada de garanţie a lucrărilor suplimentară faţă de perioada minimă acceptată de trei ani (12 %), experiența profesională specifică deținută de managerul de proiect (5%), experiența profesională specifică deţinută de şeful echipei de proiectare – arhitect (5%) şi experiența profesională specifică deţinută de proiectant – peisagist (5%). Ofertele sunt aşteptate până la data de 4 august.