6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocalităţile din jurul Craiovei primesc apă cu porţia

Localităţile din jurul Craiovei primesc apă cu porţia


Localităţile din jurul Craiovei au probleme cu apa potabilă. Acestea folosesc apă din puţuri forate, stocată în bazine care pe timp de vară se epuizează rapid. Din acest motiv, localnicii primesc apă cu ţârâita sau chiar deloc. Autorităţile spun că vina o poartă tot cetăţenii, care vara folosesc apa pentru a uda grădinile, iar sistemul nu face faţă. De partea cealaltă, localnicii spun că autorităţile sunt neputincioase şi indiferente în faţa acestor lipsuri. În plus, pe lângă faptul că apa este primită cu porţia mai este şi plină de rugină şi nisip.

 „În comuna Ghindeni, oamenii nu au apă. Lumea se plânge de ceva timp şi nimeni nu sare în ajutorul lor. Mai mult decât atât, apa nu este potabilă. Cei care au boilere, maşini de spălat se plâng că cel puţin o dată au schimbat boilerul sau maşina de spălat. Apa este cu rugină sau cu nisip. Acum avem apă doar o oră pe zi. Nu ai cum să faci nici duş. Nu ai cum să mergi la toaletă, dacă nu ai în fundul curţii o hazna“, susţine Cornel Deaconu.

 De cealaltă parte, autorităţile care împart apa populaţiei ridică din umeri, fiindcă problema este una veche şi rezolvarea este de durată.

„Este o problemă cu apa, o problemă care ne dă bătaie de cap. Noi suntem pe puţuri forate şi în perioada aceasta este secetă, toată lumea udă şi avem problemă cu apa. Toamna, iarna sau când plouă nu avem probleme. S-au branşat foarte mulţi localnici, dar din păcate nu folosesc apa doar pentru uz casnic. Noi avem în localitate trei bazine şi încercăm să mai forăm încă un puţ. Recent, am avut o problemă cu o pompă. Era plină de calamină când am scos-o. Această problemă o avem în fiecare sezon cald, dar în această vară a fost şi mai rău. Oamenii trebuie să reducă udatul culturilor, altfel nu ieşim din acest impas. Avem şi preţul foarte mic la apă şi din această cauză folosesc apa la udat“, spune Adrian Stănel, reprezentant al Primăriei Ghindeni. 


Cartier de lux, apă cu picătura


Locuitorii din cartierul de lux Magnolia, din comuna doljeană Pieleşti, sunt revoltaţi că beneficiază de apă menajeră doar câteva ore pe zi. Cartierul este situat în mediul rural, la şapte kilometri de centrul Craiovei şi stă cam prost cu utilităţile. Una din problemele de care se lovesc locuitorii în fiecare vară este apa. Vara, reţeaua nu face faţă din cauza faptului că oamenii udă sau folosesc mai multă apă. Din acest motiv ei rămân frecvent fără apă la robinet sau primesc apă cu picătura. 

 „În cartierul Magnolia, apa la robinet lipseşte cu desăvârşire. Toţi locuitorii sunt supăraţi din aceasta cauza, iar unii doresc chiar să-şi vândă locuinţa. Mă gândesc că o ştire despre această situaţie ar putea «mişca» pe cei care trebuie să ne ajute. Pe primar l-am văzut în cartier doar înainte de alegeri“, se plânge o localnică.

Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, cum să locuieşti într-un cartier de lux şi să nu poţi să tragi apa la toaletă? Să nu poţi să faci baie, când afară sunt 35 de grade Celsius sau chiar mai mult. 

„Da, sunt probleme. În 2019 s-a mai montat un alt bazin. În această perioadă, adică lunile iulie, august sunt probleme, fiindcă udă cei de la case. Noi suntem pe puţuri forate, reţeaua este predată Serviciului de Apă de la Primăria Pieleşti. Eu i-am ajutat pe cei de la primărie, fiindcă este şi interesul meu să nu am probleme. Cartierul s-a mai extins, dar locuitorii udă şi de aici vin problemele“, spune Aurel Iovan, investitorul imobiliar din cartierul Magnolia.

 La rândul său, primarul localităţii confirmă problemele ridicate de locuitorii din cartierul Magnolia.

„Avem probleme în cartierul Magnolia din cauza faptului că nu fac faţă pompele. S-a forat un alt puţ şi tot nu fac faţă consumului de apă“, spune primarul comunei Pieleşti, Ion Irimescu.

Cartierul Magnolia, cartier de lux fără apă


În Preajba, pompele s-au stricat

Stație pompare/ foto arhivă
Stație pompare/ foto arhivă


Perioada de caniculă şi lipsa precipitaţiilor au dus şi în satul Preajba din comuna Malu Mare la probleme în alimentarea cu apă a celor care sunt branşaţi la reţeaua publică. Totodată, disfuncţiile reţelei de furnizare a apei se datorează şi defectelor pe care le au pompele.

„Este un adevărat chin. Nu avem apă, nu ai cu ce să te speli. Nu poţi să mergi la toaletă. Cum să te descurci în asemenea condiţii inumane. Nu ai cu cine să vorbeşti. Vine apă trei minute, apuc să opresc în câteva sticle şi apoi…“, susţine Emilia Munteanu, localnică din Preajba. 

Situaţia actuală nemulţumeşte până şi autorităţile locale. „Am avut pompele stricate. Noi ţinem de Compania de Apă Oltenia. Firma care se ocupă de mentenanţă a venit să vadă ce este cu pompele. Probleme sunt doar în zona din Preajba. În celelalte sate avem probleme doar cu presiunea. Eu înţeleg că se udă şi se fură, dar de ce stăm cu această reţea subdimensionată? Oamenii plătesc şi este normal să beneficieze de apă. Noi primim apă din sursa Gioroc. Nu poţi să stai fără apă la peste 35 de grade. Problema trebuie să se rezolve, oamenii se plâng, dar trebuie să meargă la punctul de lucru al Companiei de Apă din Preajba“, spune primarul localităţii Malu Mare, Adela Gherghe. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS