1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljContorizare separată la gaze. Cum aduci coloana pe casa scării

Contorizare separată la gaze. Cum aduci coloana pe casa scării

Tot mai mulţi craioveni aleg soluţii alternative la încălzirea în sistem centralizat. Motivele sunt diferite, din raţiuni financiare, dar şi de confort. În primul rând, noul furnizor Termo Urban a crescut preţul la gigacalorie, din toamnă dispare subvenţia la căldură, iar proprietarii vor fi obligaţi să-şi monteze repartitoare de costuri. În al doilea rând, locatarii legaţi de sistemul centralizat de încălzire sunt nemulţumiţi de modul de furnizare a căldurii şi a apei calde în Craiova.

„Foarte multe blocuri aleg să-şi tragă coloană de gaz separată. Noi avem un volum de muncă destul de mare comparativ cu anii trecuţi. La acest moment am 20 de coloane de făcut şi nu suntem singura firmă pe piaţă. Este o explozie în acest domeniu”,

spune Daiana Cerban, reprezentantul unei firme de gaze din Craiova.

Montare coloană de gaze

Iată ce au craiovenii de făcut pentru a se debranşa de la sistemul public de încălzire în vederea instalării unei centrale termice. Primul pas este aducerea coloanei de gaz pe casa scării. Ulterior locatarii pot opta pentru montarea unei centrale de apartament sau doar pentru separarea gazului.
Pentru introducerea coloanei pe casa scării trebuie să fie de acord 2/3 din rândul locatarilor din bloc. Se desemnează un proprietar de coloană. Acesta se va ocupa de obţinerea autorizaţiei. Aici se urmează paşii ca şi în cazul autorizaţiei pentru o construcţie, se începe cu PUZ, cu certificatul de urbanism. De obţinerea tuturor acestor acte necesare introducerii coloanei de gaze în bloc se poate ocupa proiectantul. Proprietatul de coloană pune la dispoziţia acestuia o copie de pe actul de identitate, de proprietate şi certificat de nomenclatură stradală. În momentul în care se obţine autorizaţia de construcţie se demarează procedura de execuţie. În acest moment se contactează un executant în domeniu.

Câți locatari își dau acordul


Se poate introduce coloană de gaze în bloc chiar dacă se branşează o singură persoană, dar semnăturile trebuie strânse de la 2/3 dintre proprietarii din bloc. Semnăturile trebuie strânse pe un tabel cu care preşedintele asociaţiei de proprietari merge la notar pentru autentificare.


„Se desemnează un proprietar, aşa zisul proprietar de coloană. Pe un tabel trebuie să semneze 2/3 dintre locatari care sunt de acord cu construcţia coloanei. Ei îşi dau acordul chiar dacă nu se branşează, asta nu-i obligă să treacă pe noua coloană sau să participe la cheltuielile cu construţia acesteia. Poate să plătească doar unul, doi sau trei locatari. Ulterior când vrea să se branşeze un alt proprietar, acesta îi despăgubeşte pe ceilalţi. Cei care aduc colana pe casa scării au posibilitatea să-şi monteze centrală sau să se separe cu gazul la aragaz şi să-şi pună ştuţ de centrală. Ulterior ei solicită şi pif-ul doi”,

a mai explicat Daiana Cerban, reprezentant firmă gaze.

Costuri

În mare, costurile aducerii coloanei de gaze pe casa scării sunt următoarele: proiectul costă 1.800-2.000 de lei, în funcţie de proiectantul ales, taxele ajung la 1.500-2.000 de lei şi execuţia în sine ajunge pentru un bloc cu 20 de apartamente la 6.000 de lei. Dacă este un bloc cu 14 apartamente preţul introducerii coloanei de gaz în bloc se ridică la 4.700 de lei .

Motive de separare

Firmele în domeniu spun că factorii care i-au determinat pe craioveni să se desprindă de coloana comună de gaz sunt: obligativitatea repartitoarelor din iarna acestui an, creşterea costului gigacaloriei, venirea apei calde sub temperatura necesară, pierderile.
La rândul lor locatarii spun:

„Am ales să-mi montez centrală de apartament deoarece așteptam foarte mult până să curgă apa caldă, care deşi era rece, o plăteam la preţul apei calde, dar şi pentru a evita disconfortul creat în momentele când sunt avarii sau revizia anuala din luna august. Este o investiție care se amortizează în timp, dar se merită. Totodată, ai posibilitatea de aţi alege temperatura în imobil” spune un locatar din blocul F10, cartier Brazda lui Novac.


Decizia de debranşare o poţi lua oricând, însă aprobările şi execuţia lucrării depind de un calendar ferm. Documentaţia pentru debranşarea totală trebuie depusă între 15 aprilie şi 31 august. Această perioadă coincide cu perioada de sistare a căldurii. Pentru debranşarea parţială mai ai la dispoziţie încă o lună, până la 1 septembrie, cu termen de execuţie 1 octombrie.
În Craiova, la acest moment nu se cunoaşte câte blocuri sunt debranşate de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului. Anual, în Craiova 1.000 de craioveni părăsesc sistemul de termoficare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS