Iridexul nu este obligat contractual să ridice gunoiul suplimentar de la platformele de gunoi din cartierele de blocuri. Pentru deşeurile voluminoase, gen mobilă sau moloz, craiovenii trebuie să anunţe operatorul de salubritate care le va ridica contra cost. Cei care sunt prinşi că depozitează la platformă altceva decât gunoi menajer vor fi amendaţi.
Noul operator de salubritate, Iridex îşi intră cu greu în mână. A reuşit încet-încet să facă faţă fluxului de deşeuri pe care le produc craiovenii, dar tot mai sunt dificultăţi în ridicarea gunoiului din oraş. Craiovenii reclamă că operatorul de salubritate vine, goleşte containerele de la platformele de gunoi din cartierele de blocuri, dar nu se atinge de gunoiul aruncat lângă acestea.
Au dus mobila la platforma de gunoi
Au trecut trei săptămâni de când Iridex-ul şi-a început activitatea în Craiova şi multe dintre platformele oraşului au rămas neatinse în ceea ce priveşte aşa zisul gunoi suplimentar. Firma consideră că astfel de deşeuri nu trebuie să ajungă la platforma de gunoi şi nu se atinge de ele. În plus, operatorul spune că din punct de vedere contrcatual nu este obligaţia lui să le ia de pe platformă. În acest fel a stat săptămâni întregi o platformă de gunoi din Craioviţa Nouă, de pe strada Duiliu Marcu. Aici, la platforma de gunoi, lângă containere zac tot felul de mizerii, haine, pet-uri, scheletul unui scaun, un pat dezmembrat, resturi vegetale. În schimb, cele patru containere sunt golite de gunoiul rezidual periodic de către angajaţii operatorului. Obiectele voluminoase sau molozul nu au ce căuta la platforma de gunoi spun angajaţii firmei de salubritate. Pentru acestea, craiovenii trebuie să sune la dispeceratul societăţii şi acestea vor fi ridicate separat şi contra cost, aşa cum spune şi contractul operatorului.
Iridexul nu are în contract o clauză care să-l oblige să ridice deşeurile aruncate în jurul containerelor. Momentant face acest efort dacă este sesizat şi factura o plăteşte primăria.
Camere video la platformele de gunoi cu probleme
ADI ECO Dolj, autoritatea care se ocupă de Masterplanul de deşeuri ameninţă cu amenzi şi sancţiuni atât pentru craioveni, cât şi pentru operator. Acesta din urmă este obligat contractual să ridice de la platforme doar gunoiul rezidual. Tototdată, reprezentanţii Asociaţiei spun că vor monta camere video la platformele cu probleme, pentru a depista persoanele care depun ilegal deşeurile aici.
Aceasta mai spune că şi-a trimis în teren echipele de la Corp Control ca să monitorizeze platformele cu probleme. Acestea au făcut fotografii şi filmări care vor fi înaintate către Poliţia Locală, ca să poată da nişte amenzi în cazul în care sunt depistaţi vinovaţii. Asociaţia ia în calcul şi montarea unor camere de luat vederi la platformele de gunoi cu probleme din oraş.
Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de un bărbat condamnat la opt luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, pentru distrugere. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 9 martie, doi bărbaţi au aruncat cu o substanţă neagră pe clădirea monument istoric în care are sediul FCU Craiova. Cu aceeaşi substanţă a fost stropit şi un Mercedes parcat în faţa clubului. Al doilea inculpat din dosar a primit aceeaşi pedeapsă.