0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe mai lipseşte staţiilor şi autobuzelor RAT

Ce mai lipseşte staţiilor şi autobuzelor RAT

În Craiova dacă nu călătoreşti constant cu mijloacele de transport în comun, nu ai de unde să ştii care este orarul autobuzelor, frecvenţa cu care circulă acestea şi mai ales ce traseu trece printr-o zonă anume. Panotajul din staţiile RAT a dispărut de câţiva ani cu desăvârşire, chiar dacă acesta era o simplă tăbliţă inscripţionată sau un panou electronic.

Autobuz RAT
Autobuz RAT

Operatorul de transport în comun din Craiova a investit în ultima perioadă în parcul auto. A făcut îmbunătăţiri în ceea ce priveşte transportul în comun în oraş. Nu mai târziu de primăvara acestui an au fost aduse în Bănie 16 autobuze electrice. Ai mai fost aduse și 16 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă. Totodată , în unele staţii destinate călătorilor au fost montate adăposturi modulare dotate cu bănci de odihnă şi tonomate pentru bilete. Cu toate acestea Regia a rămas cu restanţe la panotajul care anunţă călătorii ce autobuze circulă într-o anumită zonă a oraşului. Acestea mai pot anunța care este frecvenţa acestora şi traseul, dar şi în cât timp vor ajunge într-o anumită staţie.

Stațiile RAT văduvite de panouri care să marcheze frecvența și traseul autobuzelor


Cei mai afectaţi sunt craiovenii care folosesc mijloacele de transport în comun mai rar sau călătorii care au trecere prin oraş şi ar folosi autobuzele. Panotajul din staţiile RAT este o meteahnă mai veche a operatorului. Cu mulţi ani în urmă, conducere de atunci a regiei a amplasat în 269 de stații stâlpi metalici. Pe stâlpi a prins plăcuțe de policarbonat cu programul și traseele. În timp acestea au început să dispară, fie au căzut, fie au fost furate.

Stație RAT/foto Claudiu Tudor
Stație RAT/foto Claudiu tudor

A venit şi rândul panourilor electronice. Acestea au fost amplasate doar în anumite staţii RAT, cu precădere în zona centrală şi pe marile bulevarde. Acestea, 20 la număr au fost achiziţionate prin anul 2010 cu suma de 132.258 de lei. Între timp au devenit inutile şi au dispărut.
Conducerea RAT Craiova a tot promis că le va pune în funcţiune în momentul în care acestea vor fi combatibile cu autobuzele care circulă pe traseele din oraş. Acelaşi lucru spune şi actuala conducere:

„Urmează să înnoim toate staţiile RAT cu afişaje şi automate de bilete. Vom aduce echipamente noi, suntem în faza de pregătire a documentelor şi undeva în toamnă vom avea toate datele”, spune Marcel Tănăsescu, director RAT.

Validatoarele din autobuzele vechi nefuncţionale

Autobuz
Autobuz

O problemă ridicată de craioveni ar mai fi şi validarea biletelor cumpărate de la automatele din staţiile RAT. Ideea amplasării acestora în staţiile RAT este bine-venită, dar ce faci când urci într-un autobuz vechi? Biletul nu este validat. În vechile autobuze care circulă mai ales pe traseele din cartierele periferice, funcţionale sunt doar compostoarele clasice.
Şi în cazul cititoarelor de bilete este o poveste mai veche, în fapt povestea proiectului „Modern“. Proiectul a fost implementta în Craiova în urmă cu 10 ani. Prin acest proiect, Craiova, împreună cu alte patru localităţi din Europa, primeau bani pentru modernizarea transportului local.

În fapt, cele două milioane de euro erau destinate RAT Craiova, care trebuia să doteze mijloacele de transport în comun cu cititoare de carduri.

Aplicație

Transportul călătorilor urma să se facă pe bază de card contactless. În staţii, să fie montate panouri electrice care să informeze călătorii cu privire la orarul de mers al mijloacelor de transport în comun.

Ce-i drept, cititoarele au fost montate, dar au rămas doar de decor, panourile electrice – atâtea câte au fost montate prin staţiile RAT – au avut viaţă scurtă, iar tichetele nu le-a văzut nimeni de la anunţarea cu tam-tam a proiectului.

Bilet electronic

Totuşi în noiembrie 2018, s-a făcut primul pas pentru punerea pe picioare a proiectului de e-ticketing. Acest lucru însemna ca toate autobuzele să fie dotate cu un validator, biletul este validat prin simpla apropiere de acesta. La acest moment, autobuzele vechi din flota RAT-ului nu sunt toate dotate cu astfel de cititoare, iar unele, deşi au montate astfel de validatoare, acestea nu funcţionează.

Craiovenii pot folosi Aplicaţia Craiova Transport

Autobuz RAT

Craiovenii îşi pot descărca pe telefon aplicaţia Craiova Transport, pusă la dispoziţie printr-un parteneriat cu Telelink Services România, care oferă soluţii smart de transport. Prin intermediul aplicaţiei, se pot cumpăra bilete şi abonamente. Plata se face online, cu cardul. Călătorul activează apoi biletul când urcă în mijlocul de transport şi pe ecran apare un cronometru. Ai la dispoziţie 60 de minute pentru călătoria activată. Tot cu ajutorul aplicaţiei sistemul electronic le va oferi călătorilor acces în timp real la traseele RAT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS