3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCât va costa şi cum va arăta noul gazon de pe „Oblemenco“

Cât va costa şi cum va arăta noul gazon de pe „Oblemenco“

Săptămâna trecută, primarul Craiovei anunţa că a luat decizia de a schimba actualul gazon de la stadionul de fotbal, ajuns „în stare avansată de degradare“. Edilul susţinea că suprafaţa de joc a fost afectată de temperaturile ridicate şi de faptul că nu au mai fost respectate cerinţele din cartea tehnică a gazonului, adică a fost utilizat mai des decât odată la 15 zile. Aşa că municipalitatea a demarat, marţi, achiziţia lucrărilor de schimbare a gazonului actual. Rulourile de gazon hibrid vor fi înlocuite tot cu rulouri de gazon hibrid, iar pe margine va fi gazon artificial. Operaţiunea ar urma să aibă loc în luna octombrie. Primăria aşteaptă ofertele până la data de 2 septembrie.

Cât va costa şi cum va arăta noul gazon de pe „Oblemenco“. E oficial! Primăria Craiova a demarat procedura de achiziţie a lucrărilor de schimbare a gazonului de la stadionul de fotbal. Anunţul de participare a fost postat, marţi, în sistemul electronic de achiziţii publice, licitaţia şi execuţia lucrărilor urmând să se facă pe repede înainte.

Municipalitatea a apelat la o procedură simplificată, cu termen scurt de primire a ofertelor, şi dă un termen la fel de scurt, de 15 zile, firmei care va monta gazonul. De fapt, este vorba de rulouri de gazon. Potrivit anunţului de participare, actualele rulouri de gazon hibrid, care au fost montate în noiembrie 2019, vor fi înlocuite cu rulouri de gazon hibrid și artificial. Primăria aşteaptă ofertele până la data de 2 septembrie. 

Pentru „achiziție lucrări de înlocuire rulouri gazon hibrid și aplicare rulou gazon artificial la Complex Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal“, primăria este dispusă să cheltuie 700.000 de euro, cu TVA. Arena „Ion Oblemenco“ are 10.000 mp de gazon, din care 8.000 mp gazon hibrid şi 2.000 mp gazon 100% natural (cel de pe marginea suprafeţei de joc). Valoarea estimată pentru lucrările de înlocuire a rulourilor de gazon actuale este de 2.885.025,33 lei (fără TVA), aici intrând ambele tipuri de gazon (hibrid şi artificial). Pe lângă aceasta, primăria a mai prevăzut şi o sumă aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute, de 1% din valoarea totală estimată, respectiv 28.850,25 lei (fără TVA). Ea va putea fi accesată după caz, în funcţie de necesităţi. 

Dispare gazonul natural de pe marginea suprafeţei de joc

Anunţul privind schimbarea gazonului de pe „Oblemenco“ a fost făcut încă de săptămâna trecută de către primarul Craiovei. Edilul susţinea că suprafaţa de joc a fost afectată de temperaturile ridicate şi de faptul că nu au mai fost respectate cerinţele din cartea tehnică a gazonului, adică a fost utilizat mai des decât odată la 15 zile. Un motiv care se regăseşte şi în caietul de sarcini întocmit de municipalitate.

„Datorită creşterii numărului de evenimente desfăşurate începând cu acest an pe stadionul de fotbal din incinta Complexului Sportiv Craiova, gazonul existent având o recomandare de a fi folosit la evenimente cu o durată de 110 minute/eveniment, după care îi este necesară o perioadă de cel puţin 15 zile de refacere, autoritatea contractantă este interesată de înlocuirea rulourilor de gazon hibrid, precum şi de înlocuirea gazonului natural aflat în zona de gardă a terenului, cu gazon sintetic 100%, care să respecte normele UEFA“, se precizează în document. 

Concret, este vorba de 8.000 mp de gazon hibrid, care va fi înlocuit cu unul similar, şi de 2.000 mp de gazon artificial (cel de pe margine), care îl va înlocui pe cel natural. „Gazonul actual a fost montat în toamna anului 2019 şi reprezintă un bun consumabil, fiind direct influenţat de timpul şi de modul de utilizare. Lucrările de înlocuire au ca scop realizarea suprafeței de joc la standardele de calitate impuse atât de către Federaţia Română de Fotbal, cât şi de către UEFA pentru desfăşurarea meciurilor de fotbal din campionatul intern, a meciurilor internaţionale, dar şi ale echipei naţionale de fotbal“, se explică în anunţul de participare la licitaţie. Stadionul găzduieşte, în medie, 45 de meciuri anual. 

Cum va arăta noul gazon de pe „Oblemenco“

În caietul de sarcini, primăria a trecut toate lucrările care trebuie făcute pentru montarea noului gazon şi a insistat pe faptul că este vorba de „un bun consumabil, direct influenţat de modul de utilizare şi, deci, nu i se poate acorda un termen de garanţie“.

Se scoate Gazonul de pe „Oblemenco“ se schimbă, Primăria Craiova se informează de la Compania Naţională de Investiţii
Primăria Craiova a demarat achiziţia lucrărilor de schimbare a gazonului de la stadionul de fotbal. Municipalitatea vrea să înlocuiască actualele rulouri de gazon hibrid cu rulouri de gazon hibrid și artificial.

La capitolul caracteristici ale gazonului, municipalitatea a solicitat un gazon hibrid cu fibre sintetice de 5 cm, iar ca specii de gazon a trecut 50% Lolium Perenne şi 50% Poa Pratensis (seminţe de gazon profesional). Maturitatea gazonului nu trebuie să fie mai mare de 12-14 luni, iar o maturitate mai mică nu se acceptă.

În ceea ce priveşte covorul sintetic 100% solicitat pentru marginea suprafeţei de joc, el va trebui să aibă tot 5 cm, iar după montare peste el se va turna un strat de nisip de 2-3 cm. Va uram apoi perierea, nivelarea şi aplicarea unui strat de 1-1,5 cm de granule de cauciuc specifice gazoanelor sintetice 100%. 

Noul gazon de pe „Oblemenco“ nu va avea garanție. Ce cere, în schimb, primăria

Pentru că nu poate cere garanţie la gazon, primăria a solicitat, prin caietul de sarcini, ca firma care va monta noile rulouri de gazon să acorde un termen de consultanţă gratuită, inclusă în propunerea tehnică, acordată de către un specialist în întreţinerea gazoanelor hibrid montate într-un stadion de fotbal semiacoperit, cum este cel de la Craiova. De asemenea, ofertantul va trebui să specifice, obligatoriu, toate lucrările şi tratamentele (ocazionale şi permanente) care se vor executa în termen de 90 de zile de la finalizarea montării, echipamentele necesare întreţinerii, precum şi recomandări de lucrări şi tratamente după perioada de 90 de zile. 

Primăria vrea să ştie şi la ce perioadă după montarea noului gazon se poate desfăşura un eveniment sportiv, frecvenţa recomandată a lor, ritmul şi durata partidelor, precum şi care ar fi perioada optimă de refacere a gazonului între două meciuri. Firma care va veni cu cel mai mic preţ va câştiga licitaţia. Apoi va avea 15 zile la dispoziţie de la emiterea comenzii pentru a monta cei 8.000 mp de rulouri de gazon hibrid şi cei 2.000 mp de rulouri de gazon sintetic 100%.

Potrivit primarului Craiovei, gazonul ar putea fi schimbat în luna octombrie, în pauza competiţională. Asta dacă va fi finalizată şi licitaţia. Acum rămâne de văzut dacă primăria, după ce va cheltui aproape 700.000 de euro cu noul gazon, îl va schimba din nou la vară, după concertul de care a pomenit săptămâna trecută edilul Olguța Vasilescu.

Se caută şi două sisteme de stimulare a fotosintezei pentru gazon

În paralel cu licitaţia pentru înlocuirea gazonului de pe „Oblemenco“, Primăria Craiova a demarat şi o procedură de achiziţie a două sisteme de iluminare artificială şi stimulare a fotosintezei pentru gazon. „Achiziția este necesară pentru întreținerea suprafeței de joc din incinta Complexului Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal, pentru a facilita creşterea ierbii atunci când lumina şi căldura nu sunt suficiente“, se explică în anunţul de participare.

Valoarea estimată a achiziţiei este de 429.649,50 lei (fără TVA). Municipalitatea va accepta oferta cu preţul cel mai scăzut. Termenul limită de primire a ofertelor este 21 septembrie. Banii sunt din bugetul local şi au fost prevăzuţi la începutul anului.

În bugetul de venituri şi cheltuieli al Craiovei pentru anul 2021 au fost trecuţi 880.000 de lei pentru un sistem de ventilaţie, umidificare şi răcire şi 538.000 de lei pentru un sistem de iluminare artificială şi stimulare a fotosintezei. Tot pentru stadionul de fotbal ar urma să fie achiziţionat şi un sistem de comandă a iluminării prin protocol DMX pentru nocturnă, pentru care au fost bugetaţi 63.000 de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS