-0.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVrei să zugrăveşti blocul? Nu ai nevoie de autorizaţie

Vrei să zugrăveşti blocul? Nu ai nevoie de autorizaţie

Craiovenii nu sunt interesaţi să zugrăvească faţadele blocurilor în care locuiesc. Asociaţiile de proprietari spun că locatarii nu-şi permit să susţină financiar refacerea faţadelor. Mai mult, reprezentanţii proprietarilor spun că demersurile administraţiei locale vor rămâne fără rezultat, aşa cum s-a întâmplat şi cu expertiza seismică, cu autorizarea acoperişurilor sau auditul energetic.

Au trecut aproape trei luni de când primăria Craiova a notificat asociaţiile de proprietari că sunt obligate să zugrăvească sau să repare faţadele blocurilor, dar craiovenii nu se grăbesc.

„Nu am făcut nici un demers în acest sens. Avem alte priorităţi, trebuie să punem detectoare pentru că nu mai putem face verificarea la gaze. Oamenii nu au bani. Mai mult, blocurile sunt din anii 70, cu ani în urmă am fost notificaţi, tot de primărie, să facem acea expertiză seismică. Nu am reuşit să o facem. Noi nu găsim nici măcar acele cărţi tehnice ale blocurilor. Acum au venit cu alte impuneri. Oamenii abia îşi plătesc întreţinerea. Aşa au făcut şi cu acoperişurile, au venit, au dat amenzi şi ce au rezolvat? Oamenii s-au judecat cu Poliţia Locală, unii au câştigat, alţii au pierdut”, spune Gheorghe Mateescu, preşedintele Asociaţiei de proprietari 4AS Craioviţa Nouă.

Craiovenii pot să anvelopeze sau să zugrăvească fațadele
Craiovenii pot să anvelopeze sau să zugrăvească fațadele

Asociaţiile au cerut lămuriri la primărie

Alte asociaţii de proprietari, după ce au fost notificate au încercat să ceară mai multe lămuriri administraţiei locale craiovene. Primăria nu le-a luate în seamă.

„Am întrebat la primărie care este procedura necesară pentru zugrăvirea faţadei, dar nu am primit nici un răspuns. Dimpotrivă suntem ameninţaţi ca în şase luni să ne conformăm şi să zugrăvim faţada blocului. Noi nu avem fonduri pentru aşa ceva, blocul nostru nu este aşa de vechi, nu arată deplorabil. Fondul de reparaţii îl strângem pentru acoperiş, care nu arată prea bine. Interesele primăriei sunt de altă natură, bănuiesc. Repet, noi am întrebat să ne dea consultanţă pentru ce trebuie făcut la blocul nostru, dar nu au dat nici un răspuns. Primăria nu ne-a răspuns niciodată la solicitările adresate”,

spune Marian Moină, preşedintele Asociaţie de proprietari „Patria”.

Bloc Patria
Bloc Patria


Să spună primăria

Au fost asociaţii de proprietari care au mers mai departe şi au cerut consultanţă primăriei. Acestea au solicitat primăriei să trimită specialişti care să stabilească de ce intrevenţii au nevoie blocurile arondate asociaţiei.

„Unele dintre Asociaţiile de proprietari au întrebat la primărie ce trebuie să facă. Au cerut primăriei să trimită un specialist, să le spună ce lucrări trebuie să facă la fiecare bloc. Sunt blocuri care au nevoie de anvelopare, altele au nevoie doar de zugrăvirea faţadei. Solicitarea suna aşa: prin prezenta solicităm deplasarea la faţa locului a unui reprezentant al instituţiei dumneavoastră cu responsabilităţi privind Disciplina în construcţii pentru a se face o constatare dimpreună cu reprezentanţii asociaţiei de proprietari , în vederea lucrărilor care trebuie făcute la condominii”,

a precizat Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Craiova.

Asociațiile pot să zugrăvească blocurile fără autorizaţie

Notificare

Asociaţiile de proprietari trebuie să ştie că în cazul în care optează pentru zugrăvirea faţadelor nu este necesară autorizaţia de construire.


„Nu este nevoie de autorizație pentru asociațiile de proprietari care execută lucrări de văruire la fațada blocurilor, dacă nu se schimbă aspectul inițial al blocului și nu se schimbă tipul de finisaj. Este, însă, necesară autorizație dacă se intervine la elementele structurale, se schimbă sistemul de învelitoare sau se anvelopează blocul.
Pentru orice informații suplimentare, președinții asociațiilor de locatari sunt rugați să adreseze Primăriei Craiova, indicând adresa blocului și o fotografie din care să rezulte starea fizică existentă a finisajelor”,

a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei Craiova, Marina Andronache.

Locatarii şi asociaţiile de proprietari riscă amenzi

Proprietarii mai au la dispoziţie trei-patru luni ca să ducă la îndeplinire obligaţiile impuse de primărie conform prevederilor Legii 273/2020. Conform normei legale, craiovenii au fost atenţionaţi că trebuie să „întreţină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, prin efectuarea lucrărilor de reparaţii, amenajări şi a altor lucrări specifice. Să asigure inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora”, art.9, alin 1, Legea 273/2020. În caz contrar, după ce vor trece şase luni de la data notificării riscă să fie amendaţi. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către primar şi împuterniciţii acestuia precum și de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Locale Craiova. Locatarii riscă să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei, iar asociațiile de proprietari cu amendă cuprinsă între 1000 – 2.000 lei, conform Regulamentului de gospodărire al orașului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS