Un control inopinat pus la cale de Garda Naţională de Mediu, a avut loc, în luna mai, la groapa de gunoi de la Mofleni. Surpriza a fost că la verificări au venit comisari din cadrul Gărzii de Mediu Gorj. Aceştia au depistat o mulţime de nereguli la Depozitul Ecologic de la Mofleni.
Gazeta de Sud a întrebat Garda Naţională de Mediu (GNM) despre situaţia de la groapa de gunoi de la Mofleni. În răspunsul oferit, GNM a menţionat un control riguros pe care l-a făcut o echipă de comisari gorjeni, timp de cinci zile, în luna mai a acestui an. Neregulile găsite au fost sancţionate cu o sumă considerabilă, iar EcoSud a fost pus să le revizuiască.
În luna mai încă se depozita gunoi în celula 1, deja închisă
În urma controlului, au fost găsit şase ilegalităţi comise, cu bună ştiinţă, de cei de la depozitul de gunoi de la Mofleni. Una dintre acestea a fost faptul că gunoiul continua să fie depozitat în celulula 1, cu toate că aceasta este închisă încă din 2018. Se pare că Eco Sud face acest lucru constant, pentru că şi în 2020 a mai fost amendat pentru aceeaşi neregulă.
Garda de Mediu a mai precizat, pentru GdS, că unul dintre motivele pentru care apare mirosul oribil resimţit de craioveni vine din faptul că Celula 6 nu este acoperită periodic, nici perimetrele zilnice de lucru, ce trebuiau stabilite şi delimitate printr-un plan de exploatare detaliat, cu un strat de material inert de 10-20 de centimetri.
Capacitatea Celulei 6, depăşită cu peste 14.000 de tone de gunoi
Raportul controlului efectuat de Garda Naţională de Medu mai arată că „suprafaţa de depozitare a Celulei 6 este de 1,3 hectare, cu un volum de cca 200.000 mc, o capacitate maximă de 360.000 tone şi o înălţime medie de 24 m. Potrivit centralizatorului prezentat la data controlului, până la finele lunii aprilie 2021, în celula 6 a fost depozitată o cantitate de 374.267,3 tone, astfel, fiind depăşită cantitatea maximă autorizată“. De asemenea, verificarea a mai scos mla iveală şi faptul că suprafaţa zonei active de la Celula 6 era mai mare de 2.500 de metrei pătraţi, aşa cum ar fi legal.
Se injecta ilegal concentratul obţinut din tratarea levigatului
O altă neregulă găsită în cadrul depozitului de gunoi a fost injectarea ilegală a concetratului obţinut din tratarea levigatului. Comisarii gorjeni i-au prins exact în timp ce făceau acest lucru total interzis.
Mirosul groaznic persistă
Dacă ar fi respectată toată legislaţia, cel mai probabil oamenii din zona Mofleni şi nu numai nu ar mai fi nevoiţi să trăiască un coşmar din cauza mirosului oribil resimţit zilnic. Cu toate că există soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei, această neplăcere persistă din cauza unor nereguli pe care EcoSud nu le pune la punct, părând că nu îi pasă de chinul oamenilor. Garda Naţională de Mediu recunoaşte această mare problemă şi spune că a impus câteva măsuri în legătură cu acest lucru.
„În urma controlului efectuat în luna mai, comisarii GNM CJ Gorj au stabilit un program de măsuri care au vizat diminuarea disconfortului olfactiv şi anume:
- relocarea întregii cantităţi de deşeuri peste cota de depozitare autorizată a celului nr.6 odată cu punerea în exploatare a celulei 7.
- gestionarea concentratului în conformitate cu prevederile AIM nr. 72/2015, pct. 112, adoptându-se tehnologia proprie care constă în mixarea până la omogenizare a amestecului de concentrat, sol şi oxid de calciu.
- respectarea zonei active de depozitare de maxim 2.500 de mp, conform AIM nr.72/2015, pct. 13.8.
- întocmirea unui plan de exploatare detaliat privind delimitarea perimetrelor zilnice de lucru.
- s-a impus operatorului economic ca în perioada de exploatare a depozitului nr. 6, pe puţurile de captare a gazului de depozit, să fie montate biofiltre“, au menţionat comisarii.
Amenzi de 200.000 de lei
În urma ilegalităţilor constatate, Garda Naţională de Mediu a dat două sancţiuni usturătoare. „Amendă de 100.000 de lei, conform prevederilor art.73, din Legea nr 278/2013 privind emisiile industriale, pentru neîndeplinirea dispoziţiilor. De asemenea, amenda contraventională de 100.000 de lei, conforn prevederilor art. 26, alin. 1, din Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, pentru neîndeplinirea dispoziţiilor prevăzute de art. 23, alin. 1“, au încheiat reprezentanţăii Gărzii Naţionale de Mediu.