0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) Şanţurile făcute în asfalt pot ţine loc de limitatoare de viteză?

(VIDEO) Şanţurile făcute în asfalt pot ţine loc de limitatoare de viteză?

-

Şanţurile făcute în asfalt pot ţine loc de limitatoare de viteză? Mediatizarea tragediei din data de 14 august, când o femeie a fost accidentată mortal pe trecerea de pietoni de la intersecţia bulevardului Dacia cu strada 1 Decembrie 1918, sutele de reacţii de pe reţelele de socializare, discuţiile aprinse din Consiliul Local au făcut ca autorităţile locale să ia primele măsuri.

De fapt, s-a luat până acum o singură măsură şi doar în „intersecţia morţii“ de pe bulevardul Dacia. O intersecţie cu risc de accidente pentru pietoni, conform statisticilor întocmite de Serviciul Rutier al IPJ Dolj, ca şi alte 24 de intersecţii din Craiova.

După tevatura creată de acest subiect, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat joia trecută, chiar în şedinţa Consiliului Local, că a găsit o soluţie pentru a preîntâmpina accidentele produse pe trecerile de pietoni. Nu vor fi montate limitatoare de viteză, aşa cum recomanda Serviciul Rutier, dar vor exista striaţii în asfalt, „cum sunt în prezent pe DN 65, în zona Metro“. 

Şanţurile făcute în asfalt pot ţine loc de limitatoare de viteză? Cum a pus problema Olguța Vasilescu

Nu a fost chiar aşa, pentru că striaţiile de care a pomenit edilul au fost, de fapt, nişte şanţuri făcute în asfalt, chiar în acea zi.

„În acest moment se lucrează pe bulevardul Dacia la o soluţie care a fost găsită de Poliţia Rutieră, şi anume la acele striaţii în asfalt care se găsesc acum în zona Metro, la 15 metri de intrarea în oraş. Aşa vom face şi la aceste treceri, striaţii la 15 metri, după care o să mai fie aceste striaţii şi la cinci metri de intersecţie. Atunci şoferul este obligat să frâneze şi, practic, nu s-ar mai întâmpla niciun fel de accidente. Am luat deja legătura cu Serviciul Rutier, să ştiţi că acele locaţii sunt lucrate împreună cu noi, le ştim şi deja se lucrează.

Deci, pentru trecerile de pietoni pe care le avem de la Poliţia Circulaţie, unde s-au produs accidente în ultimii ani, deja am început să lucrăm pe acea procedură. Această soluţie este la fel de viabilă şi avantajul este că nici nu trebuie să înlocuieşti soluţia din şase în şase luni“, a explicat atunci primarul Craiovei. 

Cum au văzut internauții decizia primăriei

Încă de joia trecută, pe bulevardul Dacia, în zona trecerii de pietoni de la intersecţia cu cu strada 1 Decembrie 1918, au apărut „striaţiile“ anunţate de Olguţa Vasilescu. Asfaltul a fost răzuit pe fâşii, câte nouă pe sens, cam cu 15 metri înainte de trecerea de pietoni. Şi asta a fost tot, atunci. Soluţia aleasă de edil a strânit imediat cometarii pe Facebook.

Şanţurile făcute în asfalt pe bulevardul Dacia, soluţia găsită de primărie pentru a-i încetini pe şoferi înainte de trecerile de pietoni. Această soluţie s-a aplicat însă doar la intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918, acolo unde, recent, o femeie a fost accidentată mortal chiar pe trecerea de pietoni.
Şanţurile făcute în asfalt pe bulevardul Dacia, soluţia găsită de primărie pentru a-i încetini pe şoferi înainte de trecerile de pietoni. Această soluţie s-a aplicat însă doar la intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918, acolo unde, recent, o femeie a fost accidentată mortal chiar pe trecerea de pietoni.

„Deci, când le văzui crezui că e o glumă. De acum nu mai avem gropi în asfalt avem limitatoare de viteză“, „Să se ducă la Caracal să ia exemplu. Sunt nişte mormane de asfalt înaintea trecerilor de pietoni că dacă treci cu mai mult de 20 km/h peste ele îţi trece capul prin plafon“, „Mai bine limitatoare de viteză decât striațiile alea care distrug și anvelopele și tot ce ține de suspensie…“, „Şi la iarnă ce faci? Că în acele spaţii intră apa, care îngheaţă şi distruge asfaltul“, au fost doar câteva dintre părerile internauţilor. 

O măsură luată mai mult de ochii lumii?

Îi va încetini pe şoferi această măsură luată de primărie? Şanţurile făcute în asfalt în forma iniţială i-au cam încurcat, e drept, pe şoferi. Forma finală a acestor striaţii s-a văzut însă a doua zi, când peste asfaltul răzuit s-a turnat un strat de mixtură bituminoasă. Asta e tot, s-au întrebat internauţii. Răspuns final din partea Primăriei Craiova: Da, asta e tot! Sau cel puţin asta a precizat, pentru GdS, viceprimarul Aurelia Filip.

Aceasta a afirmat că măsura cu asfaltul răzuit s-a luat doar la intersecţia bulevardului Dacia cu strada 1 Decembrie 1918. Pentru restul intersecţiilor cu pericol pentru pietoni se va lua o decizie în Comisia de sistematizare a circulaţiei, care se va întruni zilele viitoare. „Pentru acea intersecţie de pe bulevardul Dacia aceasta este soluţia finală, cu acele striaţii în asfalt. Soluţiile pentru restul intersecţiilor vor fi decise în Comisia de sistematizare a circulaţiei, de comun acord cu toţi membri comisiei. În funcţie şi de ce va spune Poliţia Rutieră vom alege cea mai bună variantă“, a spus Aurelia Filip.

Să fie şanţurile făcute în asfalt pe bulevardul Dacia doar o măsură luată mai mult de ochii lumii, având în vedere că este singura de acest gen în Craiova? Mai ales că ea a fost luată, din câte se pare, peste capul Comisiei de sistematizare a circulaţiei din municipiul Craiova. Rămâne de văzut care va fi soluţia aleasă şi pentru restul intersecţiilor cu risc pentru pietoni. 

Şanţurile făcute în asfalt pot ţine loc de limitatoare de viteză? Se va adopta măsura ridicării trecerilor de pietoni?

Măsura luată pentru intersecţia bulevardului Dacia cu strada 1 Decembrie 1918 nu a fost privită cu ochi buni de toată lumea. Un angajat al primăriei s-a arătat sceptic în privinţa reuşitei acestor şanţuri făcute în asfalt. „După părerea mea, asta nu este o soluţie. Ce faci când plouă şi şanţurile se astupă cu apă? Sau iarna, când îngheaţă apa? Cea mai bună variantă ar fi aceea a ridicării trecerilor de pietoni, cum este la Slatina“, a spus acesta. GdS a urmărit modul în care abordează şoferii şanţurile săpate pe bulevardul Dacia. Unii au încetinit, dar au fost şi mulţi care au trecut peste răzuiala din asfalt ca şi cum nu ar fi fost vreun obstacol. 

Un poliţist cu ştate vechi în IPJ Dolj a precizat, pentru GdS, că este posibil ca până la urmă să se ajungă la varianta trecerilor de pietoni uşor ridicate, care s-a dovedit cea mai bună în astfel de situaţii. „Am văzut soluţia adoptată pe bulevardul Dacia. Am şi citit unele comentarii cum că şanţurile au fost făcute greşit, iar apoi reparate. Nu este adevărat. Frezarea asfaltului nu se putea face decât la acea adâncime. De aceea au venit apoi cu acea mixtură asfaltică, pe care au turnat-o în şanţuri. Cred însă că varianta cea mai bună ar fi aceea a ridicării uşoare a trecerilor de pietoni şi vopsirea lor“, a afirmat poliţistul din Serviciul Rutier Dolj. 

Surse din Primăria Craiova susţin că şi edilul Olguţa Vasilescu ar lua în calcul această variantă cu ridicarea trecerilor de pietoni. Ba chiar ar merge la extrem cu această soluţie şi ar studia şi varianta ridicării unor intersecţii, după modelul trecerilor de pietoni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Negocieri pentru formarea Guvernului

PSD, PNL și UDMR au reluat negocierile pentru formarea...

ȘTIRI GdS