7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratie(VIDEO) S-a rezolvat problema hotarelor Craiovei cu Şimnicu de Sus şi Podari

(VIDEO) S-a rezolvat problema hotarelor Craiovei cu Şimnicu de Sus şi Podari

-

S-a rezolvat problema hotarelor Craiovei cu Şimnicu de Sus şi Podari. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat ieri, în conferinţă de presă, că a ajuns la un acord cu comuna vecină Şimnicu de Sus în privinţa liniei de hotar şi că urmează să se ajungă la o înţelegere în acest sens şi cu comuna Podari.

Avantajul va fi al cetăţenilor care locuiesc în zona de hotar şi care s-au lovit mereu de problema proprietăţii. Mulţi ar figura cu terenul într-o localitate şi casa în localitatea vecină, lucru care le-a creat probleme cu furnizorii de utilităţi. Şi nu doar atât. Au fost cazuri în care cetăţenii trebuia să plătească impozite către ambele localităţi. Acum, lucrurile s-au clarificat, potrivit edilului Craiovei.

„Începând de astăzi (ieri – n.r.) s-a semnat procesul verbal de delimitare a unităţilor adminitrativ teritoriale Craiova şi Şimnicu de Sus. Am reuşit, astfel, să deblocăm o situaţie care era foarte deranjantă pentru locuitorii care se aflau la limita dintre cele două localităţi, în sensul că puteau să aibă casa pe Craiova şi terenul din curte pe Şimnicu de Sus, iar de câte ori încercau să-şi introducă utilităţile, în special gazele, aveau probleme din cauza acestei situaţii nerezolvate, adică nu puteau să semneze contractele“, a afirmat Olguţa Vasilescu.

Problema hotarelor Craiovei. Primăria Craiova a ajuns la un acord cu comuna vecină Şimnicu de Sus în privinţa liniei de hotar.
Primăria Craiova a ajuns la un acord cu comuna vecină Şimnicu de Sus în privinţa liniei de hotar

Suprafaţa Craiovei s-a mărit cu aproape 250 de hectare

Totodată, suprafaţa municipiului Craiova s-a mărit cu aproape 250 de hectare. „Practic, începând de acum, Craiova îşi măreşte suprafaţa cu 250 de hectare de teren, adică am preluat de la Şimnicul de Sus mai multe tarlale care sunt acum în intravilanul Craiovei. Pe aceste tarlale noi vom putea construi orice, de la blocuri, parc industrial, case pentru oameni. Sunt zone pentru care va trebui să eliberăm în perioada următoare certificate de urbanism, pentru a se putea extinde suprafaţa construibilă a municipiului Craiova“, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Urmează şi comuna Podari

Edilul Craiovei a dezvăluit că se încearcă în această lună să se ajungă la un acord şi cu comuna Podari, tot pentru extinderea Craiovei. Un lucru care ar duce la posibilitatea municipalităţii de a caseta şi partea de canal de pe strada Râului, de după intersecţia cu strada Popoveni.

„Suntem în discuţii cu cei de la Primăria Podari să extindem suprafaţa municipiului Craiova şi, ceea ce este cel mai important, vom putea să casetăm tot canalul de pe strada Râului. Ştiţi că am casetat partea de pe domeniul public al municipiului Craiova, cealaltă parte se afla pe domeniul public al comunei Podari şi nu am putut face niciun fel de investiţie. Şi pentru locuitorii din zona Popoveni este o veste bună, pentru că şi ei se aflau în situaţia celor de la Şimnicu de Sus, cu terenul la Podari, casa la Craiova şi trebuia să plătească impozitele către ambele localităţi, ceea ce nu era un lucru normal“, a precizat Olguţa Vasilescu. Potrivit edilului, sasetarea ultimului tronson de canal de pe strada Râului se va face cu fonduri europene.

Problema hotarelor Craiovei. Olguţa ar căuta să cadă la pace şi cu Malu Mare

Primarul Craiovei a mai anunţat că încearcă să ajungă la un acord şi cu o altă comună vecină, Malu Mare. Cu Malu Mare şi Cârcea există un proces pe rol la Tribunalul Dolj, deschis de Prefectura Dolj, pentru stabilirea limitelor teritoriale.

„Deocamdată nu am reuşit să deblocăm şi aceste două localităţi, am reuşit doar cu Şimnicu de Sus şi Podari să ajungem la o înţelegere pe cale amiabilă. Eu sper ca în perioada următoare să reuşim şi cu Malu Mare, mai ales că este acolo o stradă neasfaltată care ar putea face legătura între Craiova şi Malu Mare, deblocând zona de la Calu Mort. Strada este pe domeniul public al comunei Malu Mare, dar bănuiesc că nu-şi permit să o asfalteze. Noi, dacă am prelua-o, am asfalta-o şi am face a doua rută de intrare în municipiul Craiova. Sper din toată inima să se întâmple acest lucru. Din păcate, până acum nu s-a reuşit“, a explicat Olguţa Vasilescu.

Instituţia Prefectului judeţului Dolj a chemat în instanţă municipiul Craiova şi Consiliul Local, alături de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, pentru a se stabili odată pentru totdeauna care sunt graniţele oraşului raportat la două dintre comunele vecine: bogătaşele Cârcea şi Malu Mare. Procesul cu Malu Mare a fost suspendat, iar în cel cu comuna Cârcea judecarea cauzei a fost amânată pentru data de 27 septembrie, la solicitarea reprezentanţilor părţilor, pentru a reveni cu adresă către expert.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Olt: Explozie la o casă din Ghimpețeni. Două persoane,...

Pompierii Stației Stoenești și un echipaj SMURD au intervenit,...

ȘTIRI GdS