Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj s-a schimbat cu trei zile înainte de începerea anului școlar.
Inspectorul școlar general Alexandru Gîdăr și inspectorul școlar general adjunct Claudiu Crăciunoiu au fost eliberați din funcție.
Conducerea Inspectoratul Școlar Județean Dolj a fost preluată de azi de Ion Daniel, directorul Colegiului Național „Carol I”, și de profesorul Oana Zaharia ca inspector şcolar general adjunct. În echipa de conducere a rămas şi Irina Broscaru, numită ca inspector şcoar general adjunct cu 1 septembrie 2021.
Nu este vorba de schimbare, ci de încheierea detaşărilor
Alexandru Gîdăr care a ocupat funcţia de inspector şcolar general spune că nu este vorba de schimbare, ci de încheierea detaşării în interesul învăţământului, aşa cum a fost la directori.
„Noul an şcolar a venit cu încheierea detaşărilor pentru inspectori şi pentu directori. Nu este vorba de nici un fel de schimbare. Este vorba de faptul că pe 31 august şi Gîdăr şi Popescu şi Ionescu şi toţi ceilalţi directori au avut mandatul încheiat. Conform legii, şi vă subliniez că nu am făcut nici un fel de derogare de la lege, inspectorul şcolar gemeral dă detaşare în interesul învăţământului pentru ocuparea unei alte funcţii de director cu avizul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar. Am făcut în plus faţă de lege o procedură minimă. Am văzut că am fost citat şi în presa naţională. Dar am spus că este o procedură minimă pentru că nu aveam timpul necesar. Era vorba de a analiza 400 de persoane.
Ori, acest lucru nu se putea face într-o perioadă de august cu jumătate dintre inspectori şcolari în concediu, pentru că era dreptul dumnealor să fie în concediu. Trebuia să facem o selecţie într-o perioadă de 10-15 zile maxim. Şi atunci am văzut această minimă selecţie în care să avem un CV, în care să avem acordul persoanei respective pentru a fi detaşată, pentru că orice astfel de detaşare într-o funcţie de conducere se face cu acordul persoanei respective. Nu vine nimeni să intervină, să te oblige să te pună într-o funcţie de conducere. Şi mi-am asumat acest lucru. A fost o perioadă în care, nu ne văietăm dar vă spunem care este situaţia, am stat până la ora 4 dimineaţa şi am plecat acasă şi ne-am întors la 7, pentru că şi această selecţie a presupus o muncă grea”, a spus Gîdăr.
Gîdăr: „Sunt comvins că am făcut şi greşeli”
Fostul inspector şcolar general a precizat că este convins că a făcut şi greşeli la numirea managerilor şi că a avut dubii în unele cazuri cum ar fi numirea unui nou director la Şcoala Filiaşi.
„Sunt convins că am făcut şi greşeli. Unele voiete şi altele nevoite, dar mi le-am asunat şi mi le port în spate pentru că niciodată nu am fost omul care să mă leg de funcţie sau să mă lepăd de ceea ce am greşit. Aceasta este situaţia. Vom începe anul şcolar cu o parte dintre directori cu mandatele încheiate la 31 decembrie cărora li s-a dat un alt mandat. Am făcut o statistică. Dacă nu mă înşel este vorba de 67 de persoane care au primit de la zero o detaşare în interesul învăţământului din 222 de persoane cu funcţii de conducere, fiind inclus şi învăţământul particular.
Am făcut eu poate o nefericită stare printr-o reţea publică când am arătat că în 2012 când s-au schimbat 47% dintre aceşti directori, după care în doi-trei ani au mai fost mari infuzii de personal vivace. Mi-am asumat această situaţie. Am avut şi mari dubii în anumite cazuri printre care şi Filiaşi. Dar Inspectoratul Şcolar, spre deosebire de alte perioade, şi-a continuat activitatea cu păstrarea unui număr important de persoane, unele dintre ele cu un parcurs profesional de lăudat. Am şi renunţat, şi nu este ca o părere de rău că asta este viaţa, la alte persoane cu un pracurs profesional de lăudat, dar am adus oameni cu competenţă profesională şi cu probitate morală, sper eu. Şi acestea sunt nişte funcţii”, a mai spus Alexandru Gîdăr.
„În momnetul în care nu mai eşti sprijinit, pleci acasă”
Inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr a mai precizat că „în momentul în care nu mai eşti sprijinit pleci acasă”.
„Eu când am venit acum un an şi jumătate la Inspectorat, chiar asta a fost prima mea reacţie la întâlnirea cu colegii pe care îi ştiam din parcursul nostru la catedră, că asta este o funcţie cu numire şi în momentul în care nu mai eşti sprijinit părăseşti funcţia şi pleci acasă. Nu este nici o tragedie. Eu apreciez foarte mult pe cei care îşi iubesc profesia de dascăl.
Îmi pun întrebări faţă de cei care fac o declaraţie foarte drăguţă şi vorbesc tot timpul de interesul superior al copiilor şi de măreţia profesiei de dascăl, dar cărora le este frică să se întoarcă la catedră sau celor care le place să stea în funcţii de conducere şi să facă învăţământ particular. Eu mă întorc la catedră fără nici un fel de probleme. Am mai fost odată şi am mai spus că poate au fost cei mai frumoşi ani şi în 2012 atunci când m-am întors printre colegii mei”, a mai spus fostul inspector şcolar general.