3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCovid Dolj: Internările la Infecţioase au crescut cu 40% în 2 zile. Un singur loc liber la ATI

Covid Dolj: Internările la Infecţioase au crescut cu 40% în 2 zile. Un singur loc liber la ATI

Valul Delta ameninţă să iasă curând de sub controlul autorităţilor. În Dolj, numărul pacienţilor internaţi creşte ameţitor de la o zi la alta, iar la terapie intensivă aproape toate locurile sunt ocupate. Spitalele îşi închid secţiile non Covid, pentru a face faţă bolnavilor de coronavirus.

Un singur loc liber la ATI în Dolj

Ritmul internărilor este ameţitor în aceste zile, iar evoluţia vertiginoasă se reflectă şi în secţiile de terapie intensivă. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova erau luni 19 pacienţi Covid, în sectorul ATI Covid. „Mai avem un singur loc disponibil în acest moment”, a declarat Laurenţiu Ivanovici. Niciunul dintre pacienţii de terapie intensivă de la SCJU nu este vaccinat, conform conducerii spitalului.

Secţia ATI este plină şi la Infecţioase: „Cum se eliberează un loc, intră un alt pacient. Din 190, câţi avem internaţi, se găsesc pacienţi care să aibă nevoie de terapie. Rămânem cu 10 paturi ATI momentan”, transmite managerul Adina Turcu.
Aceasta spune că pasul următorul ar fi deschiderea secţiei ATI de la Spitalul CFR, la fel ca în valul 3, înainte de extinderea terapiei Covid de la Infecţioase.

Infecţioasele, aproape de pragul de 200 de pacienţi internaţi

În doar două zile, numărul pacienţilor cu coronavirus internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova a crescut cu 40%. Dacă vineri, 10 septembrie, în unitatea medicală se aflau 127 de persoane infectate cu Covid, luni numărul acestora crescuse deja la 190.

Ca urmare a acestei situaţii, unitatea medicală extinde sectorul Covid şi în alte secţii: „Vom rămâne doar cu secţiile non Covid pentru HIV, Pneumoftiziologie Copii şi Adulţi. Am avut 72 de pacienţi infectaţi cu Sars Cov2 de vineri până astăzi (luni – n.r.)”, precizează Adina Turcu.

Accelerarea valului 4 se observă şi în alte unităţi medicale din judeţ, unde în urmă cu câteva săptămâni nu exista niciun caz de coronavirus. La Spitalul „Filantropia”, sunt internaţi 4 pacienţi pozitivi, la Neuropsihiatrie a apărut un prim caz pozitiv după o bună perioadă, la Băileşti sunt internaţi 11 pacienţi, iar la Dăbuleni, 18. Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Leamna există 9 pacienţi cu Covid.

Doljul ar putea acumula în 7 zile acelaşi număr de cazuri ca în ultima lună

Cercetătorul Octavian Jurma alertează că acceleraţia epidemiei este fulminantă în 39 din cele 42 de judeţe din ţară, iar „acest fenomen riscă să satureze simultan toate secţiile de ATI din ţară, ceea ce va face dificil transferul pacienţilor dintr-un judeţ în altul pentru că nu se mai pot asigura rezerve funcţionale în judeţele mai puţin afectate, ca în valurile precedente.”

Punctual, Doljul este în lista celor mai îngrijorătoare alerte procentuale mobile [la 7 zile] (APM7-COVID19), care măsoară creşterea procentuală medie a numărului cumulat de cazuri din ultimele 7 zile în raport cu numărul cumulat de cazuri în luna precedentă. AMP7 în Dolj se situează la 90%, ceea ce înseamnă că în urmatoarele 7 zile judeţul va acumula probabil un număr de cazuri la fel de mare ca în ultima lună. O altă interpetare este că numarul de cazuri se va dubla săptămânal.

19 localităţi au trecut pragul de 1 caz la mia de locuitori

Doljul a depăşit rata de incidenţă de 1 la mie (1,01), iar Craiova avea luni o rată de infectare de 1,37 la mie. Rata infectării se menţine sub 2 la mie, pragul la care intră în vigoare un nou set de restricţii, însă de notat este acelaşi ritm de creştere accelerat. În urmă cu o săptămână, rata de infectare la nivelul municipiului Craiova era de 0,73, ceea ce înseamnă că în numai 7 zile cifra aproape că s-a dublat.

Bechet rămâne cea mai afectată localitate, cu 8,17 cazuri la mia de locuitori confirmate în ultimele 14 zile, urmată de Gherceşti cu 4,13 şi Bârca – 3,16.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS