2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum a înflorit la Craiova afacerea „iarba colorată“

Cum a înflorit la Craiova afacerea „iarba colorată“

De câţiva ani, celebra panseluţă care împodobea şi colora Craiova a dispărut din peisaj. A apărut, în schimb, iarba colorată. Mai bine spus, o serie de plante decorative de import menite să ia ochii craiovenilor iubitori de frumos. Numai că atât de frumos îţi încântă plantele privirea, încât nu te mai uiţi în jos, spre buzunare. Pentru că tot acest pastel realizat de municipalitate costă destul de mult bugetul local. În ultimii trei ani, peste 2,5 milioane de euro au fost cheltuiţi pentru achiziţia de material dendrofloricol. Primăria Craiova pregăteşte însă acum marea lovitură şi vrea să cheltuie peste 3 milioane de euro pe arbori, arbuşti, bulbi, ierburi decorative şi plante ornamentale. La „decorative“ intră stuful chinezesc, iarba japoneză, iarba roşie, iarba albastră sau iarba de pampas roz. O afacere care a înflorit (la) Craiova. Ca şi firma care livrează toate aceste produse, despre care se poate spune că trăieşte ca-n pampas de pe urma primăriei. Din cele 2,5 milioane de euro cheltuite anterior, 2,2 milioane de euro au fost plătite unei firme din Işalniţa. Cine va decora Craiova cu cele 3 milioane de euro? Rămâne de văzut.

Cum a înflorit la Craiova afacerea „iarba colorată“. La începutul acestei luni, Primăria Craiova lansa o megalicitaţie pentru „achiziţia de material dendrofloricol pentru toamna anului 2021 – 31.12.2022“. De fapt, ca şi la precedentele licitaţii similare, achiziţia se face în baza unui acord cadru cu o valoare minimă şi una maximă.

Achiziţia de acum are valoarea minimă estimată de 535.753,45 lei, iar cea maximă de 14.517.164,50 lei, fără TVA. Municipalitatea cumpără materialul dendrofloricol pe loturi, dar o firmă poate depune oferte pentru toate loturile. Este vorba de arbori – contract între 271.411,16 lei şi 5.422.707,50 lei, arbuşti – contract între 75.182,11 lei şi 3.228.159,50 lei, bulbi – contract între 69.655,80 lei şi 2.075.905 lei, ierburi decorative – contract între 15.895,10 lei şi 1.710.060 lei şi plante ornamentale – contract între 103.609,28 lei şi 2.080.332,50 lei. Valorile sunt estimate şi nu conţin TVA. 

Firmele care se înscriu la licitaţie nu ar trebui însă să-şi facă prea multe griji în privinţa valorii contractului, pentru că din experienţa precedentelor acorduri cadru atribuite de Primăria Craiova, materialul dendrofloricol a fost achiziţionat până la valoarea maximă, ba chiar şi peste aceasta. Potrivit anunţului de participare, recepţia se face la magazia autorităţii contractante (serele RAADPFL) sau în orice punct de lucru indicat de primărie, în prezenţa unei comisii de recepţie de la RAADPFL Craiova (regia care administrează domeniul public şi se ocupă, implicit, de întreţinerea spaţiilor verzi). 

Afacerea „iarba colorată“. Ce condiţii pune Primăria Craiova

În ceea ce priveşte condiţiile de participare la licitaţie, ele sunt cam aceleaşi ca şi la precedentele achiziţii de material dendrofloricol. Adică viitorii furnizori să facă dovada livrării unor produse similare în ultimii trei ani, de o anumită sumă. Ofertanţii vor face dovada livrării în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii trei ani de produse similare, în valoare cumulată, fără TVA, de cel puţin: 60.000 de lei – arbori; 30.000 de lei – arbuşti; 40.000 de lei – bulbi; 30.000 de lei – ierburi decorative; 40.000 de lei – plante ornamentale, la nivelul unui/unor contracte, după cum se menţionează în anunţul de participare. Ofertele sunt aşteptate până la data de 4 octombrie. 

Până aici nimic ieşit din comun. Doar suma totală maximă estimată frapează: peste 14,5 milioane de lei, fără TVA. Adică peste 3 milioane de euro, cu TVA. O sumă pe care primăria este dispusă să o plătească pentru a colora Craiova în această toamnă (plantările se fac, de regulă, în noiembrie), dar şi anul viitor. Valoarea achiziţiei de acum depăşeşte valoarea cumulată a tuturor achiziţiilor de material dendrofloricol din toamna anului 2018 şi până în prezent. Iar astfel de achiziţii se fac, de obicei, de două ori pe an. Şi tot de obicei contractele revin aceloraşi firme: Ecoprod SRL, Oltenia Garden SRL şi Rulouri de Gazon SRL. 

2,2 milioane de euro au ajuns la Ișalnița

Grosul contractelor le-a obţinut Ecoprod SRL, o firmă din Işalniţa, comuna vecină Craiovei, înfiinţată în anul 2008. Firma are ca domeniu de activitate „comerţ cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine“ şi figurează pe site-ul Ministerului de Finanţe cu un număr de 5 salariaţi. Potrivit bilanţului depus în 2020, Ecoprod SRL a avut o cifră de afaceri netă de 2.335.560 de lei şi un profit net de 832.381 de lei. În 2019, profitul net a fost de 990.681 de lei, iar în 2018 Ecoprod SRL a înregistrat un profit net de 488.736 de lei.

Flori plantate în Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova

Dacă ne uităm la achiziţiile de material dendrofloricol din toamna anului 2018 şi până în prezent, din cele 2,5 milioane de euro cheltuite de Primăria Craiova, 2,2 milioane de euro au fost plătite firmei din Işalniţa. 

Afacerea „iarba colorată“. Aduci stuf chinezesc, iarbă japoneză şi iarbă de pampas roz într-o zi, ai prioritate

Revenind la ultima licitaţie pentru achiziţia de material dendrofloricol pentru 2021 şi 2022, Primăria Craiova şi-a propus să cumpere zeci, sute, mii sau chiar zeci de mii de plante, bulbi, arbori şi arbuşti. Spre exemplu, la capitolul plante decorative municipalitatea caută stuf chinezesc (este deja plantat în giratoriul de la Ciupercă), iarbă japoneză, iarbă roşie, iarbă de pampas roz, iarbă albastră sau trestie de China.

Printre plantele ornamentale dorite se regăsesc cedru şi fag, iar bulbii doriţi sunt de lalele (până la 300.000 de bucăţi), zambile (maxim 50.000 de bucăţi), narcise (50.000 de bucăţi), iris, crin asiatic, anemone, gladiole rezistente la ger sau ceapă decorativă.

La arbuşti intră, printre altele, salcia neagră, salcia decorativă, thuia pitică, cătina ornamentală, laurul de munte, lavanda, liliacul californian, liliacul de vară, cătina roşie, în timp ce pe lista de arbori se află mesteacănul pletos tip umbrelă, mangnolia cu frunză cerată, ulmul pletos, cedrul pletos, arţarul japonez tip umbrelă, bradul argintiu, cireşul japonez peltos, ienupărul, castanul roşu, castanul sălbatic, leandrul, palmierul, arţarul american, paltinul de câmp, frasinul, salcâmul galben sau mărul decorativ. 

Elementul cheie care face diferenţa

Acum intervine elementul cheie, care poate face diferenţa. Criteriul de atribuire a contractului sau contractelor este „cel mai bun raport calitate-preţ“, unde componenta financiară depinde în procent de 90%. Diferenţa este dată de termenul de livrare. Aici ai punctaj maxim dacă aduci marfa într-o zi de la data emiterii comenzii ferme. Mai primeşti punctaj pe acest criteriu şi dacă livrezi produsele în maxim cinci zile de la comandă.

Ce firmă îţi aduce, într-o zi, stuf chinezesc, iarbă japoneză şi iarbă de pampas roz, spre exemplu? Evident, doar una care are aceste produse în stoc şi le poate încărca şi livra rapid la Craiova. Dar ce firmă ar sta pe stoc cu asemenea produse? Evident, doar una care ştie că va şi obţine contracte de furnizare a unor astfel de plante decorative sau a atâtor cantităţi de arbori şi arbuşti. Din câte se pare, drumul cel mai scurt pentru toate aceste produse este ruta Işalniţa – Craiova. 

Afacerea „iarba colorată“. Ce spune istoricul achiziţiilor de material dendrofloricol

Gazeta de Sud a făcut un istoric al achiziţiilor de material dendrofloricol din 2018 până în prezent, aşa cum apar ele în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP). Concluzia a fost aceea că Işalniţa este un fel de tărâm al făgăduinţei, unde Primăria Craiova găseşte pe loc orice îşi doreşte. Chiar şi iarbă de pampas roz. E drept că şi despre firma care livrează toate aceste produse se poate spune că trăieşte ca-n pampas de pe urma primăriei. Dovadă profiturile din ultimii ani menţionate mai sus.

Flori plantate în Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova

Ecoprod SRL a obţinut contracte la toate licitaţiile pentru achiziţia de material dendrofloricol derulate de Primăria Craiova sub formă de acorduri cadru. Dacă adunăm toate contractele subsecvente din ultimii trei ani ajungem la valoarea de 11.969.000 de lei, fără TVA. Din aceşti bani, în contul Ecoprod SRL au ajuns 9.366.400 de lei, fără TVA. Restul s-au împărţit între Oltenia Garden SRL şi Rulouri de Gazon SRL. 

Interesant este că la licitaţii au mai participat şi alte firme, cum ar fi Silva Group Logistic Division SRL din Ilfov, Ro-Verde Landscaping SRL, tot din judeţul Ilfov, Hove SRL din Covasna, Paul Flowers SRL din Alba sau Hiris Garden Expert SRL din Brăila. Nu au avut nicio şansă. Poate le-a încurcat termenul scurt de furnizare a produselor.

Afacerea „iarba colorată“, monopol autohton

Şi încă ceva! Când la licitaţie s-au mai prezentat şi alte firme în afară de cele trei care au obţinut contractele, atribuirea a depins şi de termenul de livrare. La acordul cadru atribuit în mai 2019, spre exemplu, termenul de livrare a fost de o zi sau de maxim 3 zile lucrătoare (asta pentru a obţine un punctaj maxim).

Contractele au revenit Ecoprod SRL (1.540.000 de lei valoare totală), Oltenia Garden SRL – 930.000 de lei şi Rulouri de Gazon SRL – 48.000 lei. Primăria Craiova a cumpărat pomi fructiferi, arbori, arbuşti, trandafiri, ierburi decorative, plante căţărătoare, rulouri de gazon, seminţe de gazon, bulbi şi flori. Valoarea estimată a achiziţiei a fost între 198.730,61 lei şi 2.061.525,20 lei, dar s-a ajuns la un total de 2.518.000 lei. 

Ce a mai cumpărat Primăria Craiova de pe „tărâmul făgăduinţei“ de la Işalniţa

Revenind la acordurile cadru pentru achiziţia de material dendrofloricol, cel din toamna anului 2018, estimat între 33.013,72 lei şi 925.704,50 lei a fost atribuit Ecoprod SRL şi Oltenia Garden SRL. Primăria a cumpărat de la firma din Işalniţa bulbi, flori şi arbuşti de 841.200 de lei, iar de la Oltenia Garden SRL doar arbori, în valoare de 76.800 de lei. De data asta, criteriul de atribuire a fost „preţul cel mai scăzut“.

Acelaşi criteriu s-a aplicat şi la următoarele achiziţii. În noiembrie 2019, municipalitatea a cumpărat bulbi de lalele, tot în baza unui acord cadru cu o valoare cuprinsă între 205 lei şi 205.000 lei (fără TVA). Ecoprod SRL a concurat cu Oltenia Garden şi a câştigat. Contractele subsecvente atribuie au avut valorile de 49.500 lei, 82.500 lei şi 33.000 de lei. În total: 165.000 de lei. 

Flori plantate în Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova

În iulie 2020, Primăria Craiova a atribuit un alt acord cadru, cu o valoarea estimată între 36.034,36 lei şi 1.357.845 de lei, fără TVA. A cerut flori, seminţe de gazon, rulouri de gazon şi arbori şi cel mai mic preţ. Ecoprod SRL a primit toate loturile şi contractele, care au însumat 2.064.000 de lei. La licitaţie mai participaseră… Oltenia Garden şi Rulouri de Gazon.

Cine va decora Craiova cu cele 3 milioane de euro?

Următorul acord cadru a fost atribuit în noiembrie 2020, tot la preţul cel mai scăzut. A avut ca interval de referinţă 12.607,95 lei – 773.989,50 lei (fără TVA), iar suma totală plătită a fost de 623.000 de lei. Primăria Craiova a cumpărat bulbi, flori, arbuşti şi arbori. Ghiciţi de unde? De la Ecoprod SRL, evident! 

Ultimul acord cadru a fost semnat în iulie 2021 (licitaţie demarată în martie 2021). Aici s-a mers pe „cel mai bun raport calitate-preţ“. Valoarea estimată a achiziţiei a fost între 114.696,62 lei şi 2.646.909,40 lei, dar valoarea totală a contractelor subsecvente atribuite, aşa cum apar ele în SICAP, a fost mult mai mare. Primăria a cerut arbori, arbuşti, rulouri de gazon, flori şi ierburi decorative.

Ofertanţii câştigători au fost Oltenia Garden SRL şi Ecoprod SRL. De la Oltenia Garden au fost achiziţionate rulourile de gazon, în baza a trei contracte subsecvente de 95.000 de lei, 285.000 de lei şi 190.000 de lei. Adică, în total 570.000 de lei. Ecoprod a furnizat loturile de arbori, arbuşti, flori şi ierburi decorative, valoarea totală cumulată a contractelor subsecvente înregistrate în SICAP fiind de 4.133.000 de lei. Oare cine va decora Craiova cu cele 3 milioane de euro puse acum în joc de primărie? Rămâne de văzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS